Sve NAJ u istoriji Mundijala...

Autor: Miloš Marković
sreda 11.06.2014.
11:27
Izvor: Sportske.net

Pred vama je lista superlativa iz dosadašnje istorije Svetskih prvenstava. Ko su najbolji pojedinci, timovi, statistički podaci? Celokupno potrebno predznanje za Mundijal na jednom mestu.

Beta/AP Photo/Hassan Ammar
Beta/AP Photo/Hassan Ammar

Povezane vesti

U stilu legendarnog, nebrojeno puta citiranog detalja iz filma 'Lajanje na zvezde', predstavljamo vam zanimljivu top listu stvari koje su vam potrebne kao predznanje za odlazak u kafanu, ovaj na Svetsko prvenstvo.

Najviše nastupa i titula

Fudbalska reprezentacija Brazila drži rekord po broju Mundijala na kojima je učestvovala. Brojka je 19, a Brazil je ujedno i rekorder po osvajanju trofeja, Brazilci su Boginju u vazduh dizali pet puta.

Najubedljivija pobeda na Mundijalu

Najveći trijumf zabeležila je selekcija Mađarske 1982. godine, pobedivši El Salvador rezultatom 10:1! Sa devet razlike SFRJ je osam godina ranije savladala Zair - 9:0.

Najviše golova na jednom turniru

Francuski fudbaler Žist Fontan drži rekord po broju golova postignutih na jednom Svetskom prvenstvu. Naime, on je 1958. ukupno loptu u mrežu ubacio čak 13 puta.

Najbrži gol

Najbrži pogodak na Mundijalu delo je Turčina, Hakana Šukura, koji je protiv Južne Koreje 2002. godine loptu u mrežu ubacio za samo 11 sekundi.

Najveći broj turnira i utakmica jednog igrača

Proslavljeni nemački reprezentativac Lotar Mateus ukupno je zabeležio 25 mečeva na Svetskim prvenstvima u periodu od 1982. do 1998. godine. Kada je u pitanju broj turnira na kojima je učestvovao, Mateus je izjednačen sa Meksikancem Antoniom Karvabalom. Obojica su igrala na pet turnira.

Najmlađi igrač

Najmlađi igrač koji je bio deo Mundijala je reprezentativac Severne Irske Norman Vajtsajd koji je u knjigu rekorda ušao sa 17 godina i 42 dana, i to na meču protiv Jugoslavije 1982. godine.

Najstariji igrač

Kamerunac Rože Mila je najstariji fudbaler koji je ikada igrao na Mundijalu. On je protiv Rusije 1994. godine imao 42 godine i 39 dana.

Najviše golova na jednoj utakmici

Rus Oleg Salenko je protiv Kameruna 1994. godine postigao pet golova u pobedi od 6:1, na istoj utakmici na kojoj je Rože Mila postao i najstariji fudbaler. Upravo je Mila postigao jedini gol za svoj tim.

Najviše minuta provedenih na terenu

Rekorder u ovoj kategoriji je Paolo Maldini, koji je na Mondijalima ukupno proveo 2.217 minuta, u periodu od 1992. do 2002. godine.

Najviše titula pojedinačno

Igrač koji u svom skoru ima najviše titula sa reprezentacijom na Svetskim prvenstvima je Brazilac Pele, koji je kao reprezentativac ove zemlje učestvovao u tri osvajanja Svetskog prvenstva, 1958., 1962 i 1970. godine.

Najviše golova pojedinačno

Igrač koji je postigao najviše golova je Brazilac Ronaldo. Od 1998. do 2006. godine, El Fenomeno je na Mundijalima ukupno postigao 15 golova, time prestigao Gerda Milera koji je 32 godine bio rekorder u ovoj kategoriji.

Najviše golova ukupno na jednom meču

Najveći broj golova na jednoj utakmici postignut je 1954. godine, na meču između Austrije i Švajcarske. Taj duel je završen sa ukupno 12 golova u mrežama, a rezultat je bio 7:5 za Austriju.

Najviše minuta bez primljenog gola

Kada je u pitanju golmanski rekord, Valter Zenga je neprikosnoven. Njegova mreža je na Svetskom prvenstvu 1990. godine mirovala čak pet vezanih utakmica (450 minuta), pre nego što je primio gol na šestom meču.

Ne propustite