Top 16 EL - Moćna Realova mašinerija

Autor: Janko Glavonjić
sreda 25.12.2013.
19:10
Izvor: Sportske.net

U narednim danima predstavljaćemo vam timove koji su se plasirali u top16 fazu Evrolige. Predstavljanje ćemo početi sa madridskim Realom, ekipom koja ove sezone igra neverovatnu košarku.

acb.com
acb.com

Povezane vesti

Real Madrid je završio prvu fazu takmičenja u Evroligi prosto se šaleći sa svojim protivnicima. Kraljevski klub je zabeležio svih 10 pobeda, a u proseku je svoje rivale pobeđivao sa neverovatnih 23,7 poena razlike.

I u španskoj ligi, koja važi za najjaču u Evropi, situacija ne stoji drugačije - 11 pobeda, bez poraza, samo tri puta su protivnici poraženi ispod 10 poena razlike. Ukupan broj pobeda Reala od početka sezone je 23, čime su izjednačili klupski rekord još iz šezdesetih godina prošlog veka!

Real je zbog svega pruženog u prvoj fazi, uz takođe neporaženi Olimpijakos, najveći favorit za osvajanje titule prvaka Evrope.

Dokaz da je Real zaista u ovom trenutku najbolji tim leži u činjenici da iako imaju savršeni bilans pobeda i poraza u svim takmičenjima, nijedan igrač madridskog kluba ne igra preko 25 minuta u proseku, što je svojevrsni kuriozitet.

Zaista je teško istaći nekog igrača u ovakvoj mašineriji, ali ipak se ove sezone nešto više od ostalih ističe neverovatni plejmejker, Serhio Rodrigez.

Za samo 20 minuta u proseku, Rodrigez je napravio brutalnu statistiku - 24/44 za tri, 24/43 za dva, 9/10 za 1, 5,3 asistencija i 1,6 ukradenih lopti po meču.

Ni statistika u ACB ligi nije slabija od ove i sa pravom možemo reći da je Rodrigez trenutno najbolji plejmejker Evrope.

Udarni tandem sa Rodrigezom čini Rudi Fernandez, igrač koji je poznat i zbog svojih nesportskih poteza u toku mečeva, ali čije košarkaško umeće niko ne može da spori.

Još od juniorskih dana, Rodrigez i Fernandez sjajno sarađuju i imaju potpuno jedinstvenu vezu. U današnjoj košarci je jako retka takva saradnja i toliki broj zajedničkih akcija igrača koji igraju na pozicijama plejmejkera i krila.

Pogotovo pleni njihova akcija za alley-oop koju izvode u proseku dva puta po meču. Iako su i obične gledaoce navikli na tu akciju, svakako i protivničke trenere i igrače, akcija i dalje bez greške prolazi i to govori u prilog Serhiovom i Rudijevom osećaju, brzom razmišljanju i ogromnom kvalitetu koji poseduju.

Ostatak tima čine Ljulj, koji ima najveću minutažu i uvek je tu kada treba "udaviti" nekog protivničkog beka, ili kada treba "izmisliti" neki koš. Španac je tradicionalno jedan od igrača koji imaju najbolji odnos asistencija i izgubljenih lopti.

Mirotić je u ovom trenutku najbolji igrač Evrolige po indeksnom rejtingu, sa čak 20,5 u proseku po meču. Sa 22 godine Mirotić je po rečima mnogih stručnjaka već "zreo za NBA", što i pokazuje ove sezone - nerešiva je enigma za svaku odbranu, sa neverovatnih 64,3% za 3 poena i 62% za dva, ali je sa druge strane i jedan od najboljih blokera, u proseku udari preko jedne "banane" na meču.

Iskusni Amerikanac Kerol i ove sezone sjajno šutira za 3 (42,2%), a možda i karika koja je nedostajala Realu da i ranije napravi velike uspehe je grčki centar Janis Burusis koji predstavlja sigurnu opciju u reketu u napadu, a takođe je i najbolji skakač ekipe i posle Mirotića najbolji bloker.

Kada se sve ovo stavi na papir, deluje zaista zastrašujuće. U prvom meču top 16 faze neporaženi Real gostuje Partizanu i videćemo da li "powerhouse from Belgrade" ima recept za pobedu protiv statistički najbolje ekipe Evrolige za sada.

Ne propustite