Vošinih 98 leta...

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 05.03.2012.
23:03
Izvor: Sportske.net, fkvojvodina.rs

Fudbalski klub Vojvodina sve je bliži punom veku postojanja, a danas je obeležio 98. godišnjicu od osnivanja. Čestitamo...

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Na današnji dan, pre tačno 98 godina, u štrikerskoj radionici čika Save Šijakova u kući br 12 na Temerinskom šoru, u najvećoj tajnosti, rodio se FK „Vojvodina“.

Pod izgovorom da dolaze da pomažu u preradi vune, u dvorištu Temerinske 12 (nekadašnja Žitna ulica), skupili su se učenici „Velike srpske pravoslavne gimnazije“, studenti, šegrti i trgovački pomoćnici sa ciljem osnivanja jednog nacionalnog kluba.

Među osnivačima bili su: Milenko Šijakov-utemeljivač tekstilne industrije u Novom Sadu, Vladimir Milićević-univerzitetski profesor, Dušan Hinić-ugledni hemičar, Radenko Rakić i Kamenko Ćirić-istaknuti pravnici, Gojko Ružić, Ranko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i viđeni advokat Kosta Hadži.

Na žalost, do dan danas, grad Novi Sad nije našao ni vremena ni volje, da makar postavljanjem table na toj kući, podseti Novosađane na značaj ovog događaja, koji je od ogromne važnosti za istoriju grada i čitave pokrajine.

Ne osvrćući se na uspone i padove tokom dosadašnje istorije (ali dobro ih pamteći), Voša sa ponosom nosi svojih 98 godina i dve titule prvaka Jugoslavije. 


Ne propustite