Zbog čega je Meksiko najsrećnija ekipa na 'Mundijalu'?

Autor: Vladimir Nestorović
ponedeljak 09.06.2014.
12:53
Izvor: Sportske.net

Čuvena je izreka da je statistika je kao bikini, ali u ovom slučaju to ipak nije tako. Pogledajte priču 'Trikolora' iz severne Amerike...

Beta/AP Photo/Eduardo Verdugo
Beta/AP Photo/Eduardo Verdugo

Povezane vesti

Kvalifikacije za Svetskog prvenstvo u CONCACAF zoni bile su vrlo zanimljive, a do samog kraja nije se znalo ko će putovati u Brazil. Poslednje kolo donelo je pravu dramu, pošto je Panama vodila protiv Sjedinjenih Američkih država sa 2:1, a pobeda ih je vodila u baraž sa Novim Zelandom. Jirgen Klinsman, selektor SAD, odmorio je veliki broj igrača u ovom susretu, ali su 'Ameri' uprkos tome uspeli da preokrenu rezultat i svoje južne susede pošalju na dvomeč sa Novim Zelandom.

Ironično, Meksiko se plasirao na Svetsko prvenstvo, a na žrebu je imao mnogo više sreće od Amerike, pošto se našao u grupi sa Brazilom (4. na FIFA rang listi), Hrvatskom (20. na FIFA rang listi) i Kamerunom (50. na FIFA rang listi). Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države našle su se u jednoj od najtežih grupa na 'Mundijalu', a rivali će im biti Nemačka (2. na FIFA rang listi), Portugal (3. na FIFA rang listi) i neugodna Gana (38. na FIFA rang listi).

Zanimljivo je i da su SAD mogle da puste Panamu u ovom rezultatski nebitnom meču za njih, pošto su bile ubedljivo prve u svojoj grupi i imale su 7 pobeda, jedan nerešeni rezultat i svega dva poraza, ali su odigrale sportski i u baraž, odnosno Brazil, poslale Meksiko, koji je u kvalifikacijama dobio samo dve utakmice, pet puta odigrao nerešeno i tri puza bio poražen.

Faktor sreće je u ovom slučaju maksimalno na strani američkih 'Trikolora', što pokazuje i naredni grafik, na kome se vidi i kako su ostale reprezentacije prošle kada je žreb u pitanju, odnosno koliko je koja imala sreće pri izvlačenju. Kao što vidite, najgore je prošla Australija, koja je u grupi sa Španijom, Holandijom i Čileom, a najbolje upravo Meksiko, čiji je 'faktor sreće' po ovom grafikonu neverovatnih 99%.

Da li je Meksiko potrošio svoju sreću, ili će ga pratiti i na 'Mundijalu'?

faktor srece meksiko

Ne propustite