Zvezdin put do evropskog trofeja - Da li se istorija ponavlja?

Autor: Darko Mitrović
utorak 01.04.2014.
17:36
Izvor: Sportske.net, kkcrvenazvezda.rs

Utakmica između Crvene zvezde Telekom i Uniksa iz Kazanja u polufinalu Evrokupa biće ujedno i sjajna prilika da se obeleži četiri decenije od Zvezdinog prvog trofeja na evropskoj sceni - trofeja Kupa pobednika kupova.

kkcrvenazvezda.rs
kkcrvenazvezda.rs

Povezane vesti

Tim povodom, danas se u Zvezdi okupila nekolicina aktera tog podviga kako bi evocirali uspomene na taj blistavi period u istoriji kluba sa Malog Kalemegdana.

Te, 1974. godine, Zvezda je na putu do finala redom eliminisala Nandori iz Tirane, Banjole iz Pariza, a u gurpnoj fazi prošla u polufinale kao prvoplasirana u konkurenciji CSKA iz Sofije i torinskog Sakla.

Usledila je fenomenalna partija u dvomeču sa madridskim Estudijantesom, kome je u Beogradu ''spakovano'' čak 104 poena, da bi konačno finalu u Udinama Zvezda savladala Spartak Zbrojovku iz Brna sa 86:75 i zasluženo osvojila ovaj trofej.

Tu Zvezdinu zlatnu generaciju činili su: Goran Rakočević, Zoran Lazarević, Ivan Sarjanović, Božidar Pešić, Radivoj Žiković, Dragoje Jovašević, Dragan Kapičić, Ljubodrag Simonović, Dragiša Vučinić, Zoran Latifić, Ljupče Žugić i Zoran Slavnić. Tim je sa klupe predvodio čuveni Profesor Aleksandar Nikolić, pomoćnik mu je bio Nemanja Đurić, a kao juniori su timu bili priključeni Žarko Koprivica i Vesko Pajović.

Kapitena tog tima Dragana Kapičića, naravno, za taj period vežu najlepše uspomene.

''To je bio prvi put da klub sa prostora Jugoslavije dođe do finala i osvoji trofej pa je to bilo nešto sasvim posebno. Mi smo dugo bili u vrhu jugoslovenske košarke i znali smo da nam pripada pozicija evropskog vrha. Bilo je jako teško i plašili smo se da nam fali korak do uspeha.

Međutim, uspeli smo na našu veliku radost– istakao je Kapičić, a zatim se prisetio utakmica na domaćem terenu iz tog perioda: - Igrali smo u jednoj maloj sali na Novom Beogradu, mnogo maloj za današnje uslove. Ipak, sa tribina je stizalo mnogo emocija, a to je Crvena zvezda''
, izjavio je Kapičić.

Pomoćnik legendarnog stručnjaka, profesora Aleksandra Nikolića, Nemanja Đurić naglašava da se radilo o fenomenalnoj ekipi.

''Nije bio slučaj da imate jednog, dva ili tri individualca pa da morate nešto specijalno da radite. U ekipi je bilo deset fantastičnih igrača. U finalu smo odigrali fantastično i savladali Zbrojovku bez većih problema i dramatičnih trenutaka'', objašnjava Đurić.

Inače, klub je najavio da će članovi tog sjajnog tima biti počasni gosti na sutrašnjoj utakmici u ''Areni'', gde Crvena zvezda Telekom dočekuje ruski Uniks u prvom polufinalnom meču Evrokupa.

Crveno-beli i ovog puta imaju sjajnu generaciju koja je ušla u samu završnicu ovog evropskog takmičenja i ima lepu priliku da tačno posle četiri decenije Zvezdi donese još jedan evropski trofej.

Ne propustite