Britanci igraju finale LŠ - Bazukom raskopavaš bunjište?

Autor: Boris Jovanović
subota 01.06.2019.
14:08
Izvor: Sportske.net

Jedini narod kome bez bojazni možeš da saopštiš da ga čeka još gore. Može li Totenhem da izdrži na konopcima? Gde će pasti nemačka sekira? Zbog čega Ljorente kao Manu Chao može da vikne "bingo"!

EPA-EFE/EDUARDO OYANA
EPA-EFE/EDUARDO OYANA

Povezane vesti

Pisati o jednoj utakmici, kao spletu okolnosti koje su do nje, dovele nema mnogo rezona. To da li je Liverpul bogatiji za poraz u Kijevu, odnosno da li je Totenhem usput potrošio sve besplatne milje da bi stigao do Madrida nisu karte koje će se deliti večeras.

To znaju i jedni i drugi, ništa od toga ne može da odluči. Na kraju krajeva, Klop je, videvši gde ide pitanje o šest izgubljenih finala, sprečio da upravo gomila neuspeha u 90 minuta, ode na frazerske konstatacije o učenju iz sopstvenih poraza.

Da, naučio je jedino da moraš da imaš golmana u finalu i da postoje ljudi koji su sposobni da pogode makazicama sa dvadesetak metara. I to je jedino što bi mogao da unese u ovaj meč kao već proživljeni detalj za koji je koliko-toliko siguran da se neće ponoviti, ili mu barem neće ostaviti glup izraz na licu.

Geret Bejl

Ono što takođe zna je da će ako bude izmislio bilo šta novo izgubiti utakmicu. Jednostavno, finala nisu prilika za opite, velika je verovatnoća da ti u nekontrolisanim uslovima ideje eksplodiraju u lice.

Šta to znači?

Prvo da Liverpul mora da pođe od sebe, pošto ima bolje, skuplje, iskusnije igrače. To je već samo po sebi novo za Nemca, u finala je ulazio, kako je jednom primetio glede odnosa Borusije i Bajerna, kao Robin Hud protiv notingemskkog šerifa koji je ispred svog vremena, ima bazuku u srednjem veku.

Dobro, recimo i da je uzeo hiperbolu da bi njegova fudbalska izložba, a Klopovi timovi to jesu, bila posećenija, no, on sada ima više skilova, ali ne i više života u ovoj simulaciji stvarnosti.

Da, tačno je da se način, broj pokušaja, padovi i sposobnost da otreseš blato i nastaviš ne računaju, da je tako, Totenhem verovatno ne bi ni izašao na teren u Madridu.

Lukas Moura Totenhem

Jer, oni su toliko puta poginuli ove godine u Ligi šampiona, da bi komotno Miki Rurk, glumac koji je skončao u najviše uloga, mogao da im bude večeras maskota.

Međutim i Liverpul možete izgleda, ako pitate Barselonu, ali i Everton, i dosta timova u PL možete da ubijete jedino ako im nabijete kolac u srce, mada verujem da bi i takvi jurnuli ka protivničkim štoperima.

Taj presing, što ga onako važno nazivaju gegenpressing je najbolje sredstvo da eliminišete kvoterbeka iz modernog fudbala. Klopu ne treba neko ko će pomerati džojstik iz druge trećine terena, zato sebi može da dopusti nesrećnog Hendersona ili rovokopača kakav je Fabinjo i da to opet bude fudbalski EXPO, da privlači i izaziva uzdahe nemoćnih da naprave isto.

I Klop sigurno neće izmisliti ništa do večeras, u finalima se pita bolji tim i igraće se po njihovim pravilima.

Klop Poketino

To znači da je osnovni uslov da Poketino preživi uragan da sačuva gol u prvih dvadesetak minuta. Ako bude drugačije, rimejk Amsterdama nećemo gledati, Liverpul je, čini mi se suviše iskusan da se raspadne kao Ajaksova fabrika snova.

Pa, hoće li Argentinac rizikovati sa Kejnom?

Reći će neko, jednom se igra finale, za klubove kao Totenhem to se može iskoristiti kao pravilo, sad i ko zna kad. Ali, pitanje je šta fini dečko sa farme iz pustopoljina Santa Fea želi večeras?

Kejn bez takmičarskih minuta nije garancija, ovakav Ljorente jeste, u defanzivi, kod prekida. Takođe, Bask bi mogao da zauzda i poplaši Klopove bekove, ako bude bilo brisanog prostora, a on služio kao martinela. Čak ni Van Dajk ne može da lasom uhvati tipove kao Son ili heroj polufinala Mura. A Holanđanin je možda najbrži štoper na svetu.

Van Dajk Liverpul

Meni ovo liči na utakmicu u kojoj dati loptu rivalu nije odluka, već moranje Totenhema i zagonetka, kako izvući najviše iz toga.

Što duže preživi, Poketino će imati više zaliha, od onih samopouzdanja, do mogućnosti da primi mnogo udaraca u telo i ostane na nogama.

Muhamed Ali je to uradio pre mnogo godina Frejzeru i pobedio, ako već pričamo o boksu, čini se da je to jedini način, da preživiš na konopcima. I zbog toga ovi "Pevci", tim koji, nemojte se ljutiti, izgleda kao strano telo na Vandi, u ovo vreme sezone, mora da beži i zavlači se po uglovima gde ga Klopova sekira neće dohvatiti.

Svoje Britance je, najkvalitetniji od njih ikada, Ser Vinston Čerčil opisivao kao posvećene žrtvi, jedini narod na svetu kome u lošim vremenima možete saopštiti da će biti još gore, bez da ih rasplačete i obeshrabrite. I u tu krilaticu se uklapa bolje Totenhem, oni su doneli mnogo više engleskog mentaliteta u Madrid. Klopov Liverpul je nešto drugo, Nemac od svojih korena ne može da pobegne.

Poketino Totenhem

Da vas pitam za mišljenje neće, opet ću pozajmiti od Čerčila, ovo moje se zove tako, jer će biti štampano, ništa više nema predvidivosti, odnosno izvesnosti od bilo kakvog drugačijeg zaključka...

Na kraju što reče Manu Chao u pesmi o Maradoni, igra je tombola, svet lopta koja se vrti na ivici noža i sigurno da bi ovu pesmu radije večeras slušali u svlačionici Totenhema. A tu su Poketino, Ljorente, možda i Kiko Lamela da je prevedu...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak