Čelsi - O klovnu i kozačkoj skupštini

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 25.02.2019.
12:18
Izvor: Sportske.net

U funkcionisanju kluba vrlo lako ćete primetiti nataloženo rusko iskustvo u postupanju sa sistemom, nesposobnost da se prepozna opšti interes i stalnom stanju prikrivene pobune u tuđu korist. Kepa je samo baksijski klovn, ali u ovom trenutku on je maneken

Epa/Neil Hall
Epa/Neil Hall

Povezane vesti

Moj omiljeni ruski pisac Minajev (pročitajte Duxless, ili gledajte film, Biković je jedna od glavnih uloga u drugom delu) je jednom primetio da bi "Najki" trebalo da promeni slogan samo za tržište Rusije.

Umesto "Just do it", trebalo bi da ispale "Do something" jer ne postoji narod koji je bolji u čekanju da se stvari dese. Pa bilo da ih iznenade nacisti 1941. ili da im padne zid u podeljenom Berlinu, Moskva radi po svom vremenu.

To vreme je rastegljivo i ne uključuje ljudske potrebe u svoje planiranje, Rusi kažu da čovekovi planovi ne ulaze u Božje poslove.

U ovom slučaju taj fatalizam oseća Roman Abramovič. Deluje kao da je proteran iz Judeje, odnosno Engleske kao lažni prorok, mada mnogi ne bi mogli oponirati ni teoriji po kojoj je on Pontije Pilat ili čak Voland koga baš i ne zabrinjava sudbina kakvog Bezdomnog ili Stjope.

Roman Abramovic

Jer, vlast ne greši, čak i kada u sebe posumnja u pravu je. To što je kod Bulgakova fatalizam sa kojim će se stvari desiti malom čoveku, kod Abramoviča je pitanje odrastanja u apsolutizmu. Zbog toga nijedan trener nije dovoljno dobar i pravila se menjaju kao na kozačkoj skupštini,  jer bi mogle da mu padnu na pamet razne ideje. Zbog toga je gazda uvek bliži igračima, nego činovniku koga je angažovao kao poslovođu.

Priča se da u Čelsiju trener ne vredi više od predradnika na gradilištu na obroncima Moskve, bolje je plaćen jasno, ali u toj igri ne postoji način da se nametneš plavim kragnama, pogotovo onima koji su iz, ovog ili onog razlika simpatični gazdi.

Svojevremeno kada je šutnuo Anćelotija, pisao sam da velikog medveda poput Abramoviča možeš da držiš na sigurnoj udaljenosti samo ako mu bacaš nešto da zanima kandže i očnjake, kada ostane bez trofeja, jasno je koga će sledećeg proglasiti plenom.

Teri

Menjali su se treneri, vraćali, pokušavali da u toj igri moći preotmu uzde iz ruku svlačionice, neki se nadali da će im biologija u slučaju Terija i Lamparda pomoći, ali oni koji bi dolazili da navuku te iste dresove, dobijali su i neobičnu moć, nepoznatu u drugim evropskim svlačionicama.

Sve što ste videli poslednjih godina je praktično razrada istog scenarija, kada nema više dovoljno velikih reči da opravdaju žrtvu, trener je na meniju. Oni poput Kontea ili Murinja koji smatraju da bi strogoćom trebalo zavoditi red naiđu na spoznaju da batina ima dva kraja, poniženi su napuštali London, istina punih džepova, ali i narušene sujete.

Jer, ova svlačionica zna da sačeka grešku, da se pritaji, po načinu funkcionisanja Čelsi je klasična autokratija, moć diktatora, leva i desna ruka, pretorijanska garda (ili bolje da kažem opričnici) od nekoliko igrača i kupovanje mase hlebom i igrama. Sigurno da evroazijske despotije neće izroditi Sokratesov fudbal kreacije i anarhije, ali sigurno je i da ovakav sistem u kome se poruke prenose šapatom i pored uspeha kupljenog velikim novcem nikada nije stvorio stabilnost, niti preduslov za Abramovičev san, fabriku fudbala u Londonu.

Stamford Bridz

Jeste, to je bio ultimativni cilj, zbog toga je sada posle decenije varanja stigla i kazna, napraviti akademiju od klinaca iz celog sveta, fudbalsko semenište, jasno da se prosečni Rus nikada neće odvojiti od te vizije kasarne kao najvećeg stepena organizovanosti društva.

Kada to nije uspelo, onda jasno redov može da kaže naredniku šta hoće, može da odbije da izađe sa terena. Sarija možete optužiti za sve, ali kod njega je namera dobra. Možda i previše dobra za jedan ovakav klub, ali Italijan nije zaslužio poniženje.

Ovde je klovn Kepa samo izvođač radova, Baskijac bez osećaja sramote, ono što su radili ostali igrači je gore, gledali su kako klupska filozofija mrvi trenera pred očima celog sveta.

Sari

Svako naknadno tumačenje, ono što je nesrećan PR (ne zaboravimo i Sari je saučesnik, jer ako i odlaziš ponižen, makar možeš da natovariš pun džak na leđa), pokušao da objasni samo ćini situaciju odvratnijom. Jer, Čelsi je delovao kao retko kada poput tima u tih 120 minuta, verovatno ih je gonio onaj sram od pre par nedelja.

Šteta što kao i sve takve družine to rade retko, prosto ne postoji generalna ideja žrtve u ime sistema. Jer sistem je, vratimo se Rusima uvek isti, korumpiran i nenaklonjen narodu, lešina oko koje se glože pojedinci. To razvija kako kaže Tolstoj apatiju i razjedinjenost, nesvesnost o kolektivnim pravima i kao posledicu toga lako gušenje svakog pokušaja da se definiše zajednički interes.

Zbog toga, Čelsijeva svlačionica može, a neće, uz osmeh ili bes, svejedno je. Kada im neko dosadi, pre ili kasnije, uvek je tu kakav komedijaš poput Kepe, tragičar kao Košta, usputna žrtva kao što je bio Matić.

Jer, ne zaboravimo, ruska tragedija i komedija su iste, na kraju svi umiru, jedino ovi drugi imaju osmeh na licu.

Ne propustite

Komentari

34 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Tuesday, 26.02.2019
02:26

Volim da čitam Borisove tekstove. Jesu pretenciozni i prekitnjasti, što je još više mana kad se u obzir uzme mesto na kom se objavljuju, ali zaista su neuporedivi, pa mogu reći i da su za mene - kao najbolja kolumna sa sportskom tematikom. Tako da, Boris nije nekakav obični komentator ili tekstopisac, nego - kolumnista.

Takođe, nemam bolje mišljenje o društvenim prilikama na istoku, pa i u Rusiji. Žao mi je tog običnog sveta koji nikako da se dokopa stvarnih građanskih sloboda, čak ni evo na pragu treće decenije dvadesetprvog veka. Ali, je li tačno ovo povezivanje Romana sa tim ruskim prilikama, u odnosu na ono što je uradio u Čelsiju? Po meni - ne. I to jeste Borisov problem, s vremena na vreme, da tekst bude bogat, sadržajan, pun metafora, maštovit, ali pogrešan u glavnim premisama. Po meni, Roman Abramovič je napravio sjajan posao sa Čelsijem. Uzdigao ga je od jednog popularnog, ali ne i relevantnog, engleskog premijer ligaša u stalnog kandidata za titulu i učesnika Lige Šampiona. Da, uložio je, ali ako proda - zaradiće. Menjao trenere? Pa valjda normalno, davao im velike plate i očekivao rezultat. Neće im sigurno kupovati poklone kad ređaju poraze.

Čelsi je postao daleko veći i važniji klub nego što je bio, pre svega zahvaljujući Romanu Avramoviču i valjda za to zaslužuje poštovanje, a ne analizu sovjetskog, pa ruskog društva, pa kako je zaradio novce... To je sve zasad jako daleko od nas, da bismo mogli o tome bilo šta sa sigurnošću znati, a dok se ništa ne zna, valja suditi po onome što se zna, a to su Čelsijevi uspesi = Avramovičevi uspesi. Bravo!

avatar
Marcos Alonso
Tuesday, 26.02.2019
00:39

Promjenio sam misljenje po pitanju Sarija,samo da nakon ovoga opet ne nastavi po starom i imam ovelike sanse da osvojimo Ligu Evrope siguran sam,mislim da je mec protiv Totenhema jedan od kljucnih jer je potreban isti pristup,ponovo sam osjetio tu vatru,zelju koja je krasila Celsi
Jako mi je zao bilo Sarija na kraju jer sam zelio da uzme trofej,pa makar i ovaj ali fudbal uvijek nudi sledecu sansu a to je Liga Evrope!
Da je Sari ovako cesce prilagodjavao igru uslovima podrzao bi ga svaki navijac Celsija
Situaciju oko Kepe je smirio koliko toliko i nije htio da unosi dodatni nemir ,a mogao je najlaganije i samim tim mislim da je zasluzio jos vremena,ma koliko god ja ne volio onakvu igru davljenja lopte nadam se da ce i to djelimicno promjeniti jer neke njegove inovacije plus stari Celsi bi znacilo jaci Celsi

avatar
Litbarski
Monday, 25.02.2019
23:21

bravo Bojane, pravo u centar!

avatar
stevan_vasic90
Monday, 25.02.2019
20:08

Elementarno nepoznavanje istorije... umalo nisam povratio od tvog teksta. Kao kad se paori okupe ispred radnje pa krenu da bistre politiku i istoriju, po sistemu ‘imamo stav i kad nemamo pojma’. Druze... drzi se sporta. Meni kao nekome ko je pola svog zivota(a to je skoro 15 godina) posvetio izucavanju istorije i prava, ovo sto si ti ispisao zvuci isto onako kako pijanisti zvuci kad macka slucajno protrci preko dirki klavira. Mada, za nekoga je i to muzika...

avatar
Nikola RED_DEVIL
Monday, 25.02.2019
20:06

Propadanje loading 95%

avatar
Blackmamba24
Monday, 25.02.2019
17:11

Ma ovaj tim skoro isti je osvojio sa Murinjom i Konteom ligu i na kraju su izbojkotovani i jedan i drugi, problem je u igracima, mora rekonstrukcija, Luiz Pedro Alonso i jos neki moraju otici iz kluba, mnogo zle krvi ima u Celsiju, ovde je mnogo uspesnih trenera popilo otkaz i odnosi izmedju kluba i trenera su napeti uvek, tvrdoglavost velika, jos kad ti zena vodi transfer politiku, o cemu da pricam, nekad su dovodili najbolje igrace, dovodili Toresa Sevcenka Drogbu Balaka, svetske klase, sad, Drinkvotera, Bakajoka Zirua i ostalo, a i cim Roman nije na tribinama tu odmah ne valja, taj covek voli fudbal i ovo se sve desava zbog njegovog odsustva, neki ljudi u klubu su rak samog kluba, stalo im je samo kako da gurnu lovu u dzep za rezultate i navijace ih briga, mora biti velike rekonstrukcije i malo odnosi da se stabilizuju, Celsi nije mali klub koliko god ga nazivali neki tako i bez njega nije to to, skoro 2 decenije je on u vrhu fudbala, malo li je, nadam se da ce proci ova kriza!

avatar
BojanMC
Monday, 25.02.2019
18:53

Klub koji je u dva navrata cekao po 50 godina na titulu sampiona engleske je definitivno i nepromenljivo mali klub.

avatar
BojanMC
Tuesday, 26.02.2019
17:13

@Marcos Alonso Ovo pisem jer cesto vidim argument navijaca celzija protiv liverpula kako liverpul ceka na titulu 20 godina, a oni cekali 2 puta po 50.

avatar
UGASICE SE partizai
Tuesday, 26.02.2019
00:28

Drogba bio svetska klasa kada je doveden? :D

avatar
Litbarski
Monday, 25.02.2019
23:22

hahaha, e neka si rekao plastikanerima :D

avatar
Marcos Alonso
Monday, 25.02.2019
23:09

De napisi to jos negdje,nismo vidjeli do sad cisto da utvrdimo

avatar
BojanMC
Monday, 25.02.2019
16:26

Sta reci? Ja sam imao tu srecu da odrastam uz Maldinija, Totija, Del Piera, Pirla ma ovde ne mogu stati LJUDSKE I FUDBALSKE GROMADE....Zao mi je sto su mnogi navijaci Lacija, Rome, Fiorentine, Parme, Intera, Milana postali navijaci ovakvog jednog engleskog kluba kad je poceo kalcopoli a pare iznenada stigle neukim ljudima na ostrvu.

avatar
UGASICE SE partizai
Tuesday, 26.02.2019
00:31

Navijati za Milan je kao navijati za Lids,imas neku istoriju,a nisi bitan ni na jedan nacin :D

avatar
BojanMC
Tuesday, 26.02.2019
17:10

Hahaha. Trenutno klub jeste slab ali bori se za trofej u kupu i za izlazak u ligu sampiona. Ali bolji dani dolaze jer klub ima mnogo postovalaca i navijaca svuda u svetu, i mnogo vise klinaca sanja o dresu Milana nego nekog tamo kluba koji je bljesnuo jednu decenjju. Poredeti Lids i Milan je smesno, uzmi samo citaj o ligi sampiona sve ce ti se kazati.

avatar
SuperFrank8
Monday, 25.02.2019
14:46

Odličan tekst! Bravo za autora!

avatar
Gorila u magli! LFC
Monday, 25.02.2019
14:34

Bravo Borise!opisano pravo stanje kluba pesnickom perspektivom.posle tretmana koji su Murinjo,Konte i sad Sari imali tesko da ce na klupu sesti neki renomirani trener plus zabrana transfera koji je klub dobio pokazuje kakva je politika kluba bila i gde to vodi,ocaj i beda.ali vazno je da neki ovde vise brinu o Liverpoolu nego o svom dvoristu ipak je tako zanimljivije....

avatar
1905
Tuesday, 26.02.2019
09:42

Čije ti dvorište nadgledaš? Nema spomena o tvom klubu a ti si tu...

avatar
Agent Provocateur
Monday, 25.02.2019
14:23

Nazalost pisao sam o tome, dok su bili jedini sa influksom gomila novca mogli su da se busaju u prsa i prikrivaju sve greske kupovinama. Sada kada ima bar jos 4-5 klubova u ligi sa toliko ili vise novca i kada je neophodna struka vidi se da je nema niti ju je ikada bilo. Bljesak koji je Celsi ostvario kao igracka bogatog vlasnika izgleda ulazi u svoju poslednju etapu ...

avatar
BojanMC
Monday, 25.02.2019
18:56

Bravo. Svaka cast za komentar!

avatar
Deki.Stankovic.5
Monday, 25.02.2019
21:57

Ne bih nista dodao jos manje oduzeo,sve cinjenice!

avatar
Sveznalac-NoviProfil
Monday, 25.02.2019
14:13

E puste su vam zelje da ugasite Celsi! Jucer su svi govorili da cemo izgubiti 4:0 ili tako nesto ali mi se bas tada dignemo i odigramo kako treba! Cak smo jucer bili bolji protivnik neovisno o posjedu Sitija (onaj ko je gledao zna o cemu pricam) ali da u klubu jos ima otpada to DA!

avatar
BojanMC
Monday, 25.02.2019
19:02

Sto da se ugasi? Meni kao navijacu Milana je mnogo bolje da postoji sto vise klubova kao siti, psg ili celsi. Bolje da oni osvoje ligu sampiona nego na primer Liverpool koji ima 5 titula prvaka evrope i novim osvajanjem moze da se opasno približi Milanu koji ima 7. Bolje mi je da ga osvoji celzi jer kad ce on stici Milana? Haha.

avatar
BojanMC
Tuesday, 26.02.2019
17:16

Bolji biti los zadnjih 10 -15 godinaa biti dobar celu istoriju nego obrnuto kao celzi. Pritom kad sve prodje i kad se podvuce crta cak i za 50 godina, sta mislis ko ce biti trofejniji pa makar Milan nista ne osvojio? Plus Milan se vraca a celzi odlaskom jedine svetle tacke(Ambramovica) ce biti drugoligas verovatno, kao Malaga u principu, samo sto je Mlaga imala kracu epizodu sa bogatim vlasnikom a celzi duzu.

avatar
1905
Tuesday, 26.02.2019
09:43

Milanova kriza je ostavila traga i na tvoju psihu.

avatar
BenkovackiManitas31*
Tuesday, 26.02.2019
01:40

Svaki mafijaski projekat se zavrsi neslavno sto se najbolje vidi iz primera Milana

avatar
Sveznalac-NoviProfil
Tuesday, 26.02.2019
01:27

U pravu si, zato nam razigravate igrace.

avatar
Nikola RED_DEVIL
Monday, 25.02.2019
20:07

Bolji protivnik? Jedino ako su celzijevi igraci igrali u dresu Sitija.

avatar
Јован
Monday, 25.02.2019
13:30

Аутор брка наслеђе совјетског периода које је оставило несагледиве последице на Русе и Русију, и културу самог народа и земље. Такође, заборавља да Абрамовић није баш Рус. Друга ствар, нереаговање осталих фудбалера на понашање њиховог колеге је тачно оно чему спортисте и уче, и тачно оно на чему данашњи свет почива - вредностима чији је заједнички именитељ новац и само новац.