Kako je Barselona pojela samu sebe?

Autor: Boris Jovanović
subota 15.08.2020.
12:05
Izvor: Sportske.net

Nemački izvršitelji su najgadniji na svetu, posle njih ne ostaje ništa od imovine. Kako je Barsa prodavala organe da bi finansirala zavisnost i na kraju završila sa lulom kreka?

EPA-EFE/Rafael Marchante
EPA-EFE/Rafael Marchante

Povezane vesti

Majka svakog poraza je Nemačka.

Jasno, mislim fudbalskog, da ne bude nekih drugih konotacija. Bilo da je Brazil ili Barselona, kada izvršitelj zakuca na vrata budite sigurni da će biti neki Miler.

Ne, bez zezanja, Barsa nije ni prvi, ni poslednji put ponižena, uostalom kao ni svako od nas, život se sastoji od gutanja manjih ili većih govana, uz poneku krempitu.

Danas citiraju Dona Drejpera koji je tugu proglasio za nastavak samosažaljena, pa sa te strane, završilo se, boleće, ali i utihnuti. Doduše, postoji još jedna nevolja za Barselonu, katalonski mentalitet podrazumeva tihovanje. Kastiljanci ili mornari sa Levanta, to reše drugačije, feštom na kojoj će zapaliti demone, skretanjem pažnje, uklanjanjem tragova. Dovoljno je reći, Florentino Perez, ne postoji neuspeh koji se ne da pometlati podmetanjem lika u belom dresu koji sa manje ili više uspeha glumi pajaca pred razdraganim navijačima tokom leta?

Da Barsa krene tim putem, ne može, nema novca, a ponestalo im je i ideja u procesu uništavanja sopstvenih kanona. Krčme već godinama ogromno nasledstvo, Barsa je Paris Hilton svetskog fudbala, sa jednom razlikom, njene su kese punije, a hrani mnogo manje usta.

Kutinjo

Ovo je, pak, ozbiljnija stvar.

Često će, Pepova opozicija, kojoj i sam pripadam, istaknuti da on posle Barselone nije osvojio ništa vredno pomena, na Evropu se dakako misli. Samo, ima jedna stvar, sem jedne godine kada je tvrdoglavi Asturijac Luis Enrike isterao svoje, uspevši da se ne posvađa jedino sa samim sobom (a i to je pitanje), ni Barselona nije napravila ništa van Španije bez Gvardiole.

Ovo jeste najveća žaba koja im se zaglavila u grlu, ali što reče Pike sinoć, nije izuzetak kojim se može zakloniti, dešavalo se previše puta da bi ignorisali simptome.

Niko nije toliko laik da ne vidi razloge, kupovali su loše, sklanjali sopstvenu decu koja možda nisu kvalitetna kao neke ranije klase La Masije, samo niko me neće ubediti da razni Umtitiji ovog sveta mogu da za par sezona nauče ono što usvojiš za ceo život u Hogvartsu.

Znate o čemu se radi?

Nejmar Mesi


Barselona je pojela samu sebe, nije uspela da se snađe posle brazilske "Tramontine". To je onaj nož što kupite za kuhinju, pa ga upotrebite kao mačetu u raspravi sa komšijom. To sečivo su Barsi zabili Nejmar i Dani Alveš.

Samo, to nije nikakav alibi, igrači su prolazni, niko ne zavisi od jednog, osim ako se ne zovu Mesi ili Ronaldo. Barsa ima jednog takvog, ali njegov najveći protivnik je biologija, on stari brže od Kristijana, jer se više u životu oslanjao na Božanski talenat.

Bertomeu je kao i svaki osrednji diktator požurio da se okruži gorima od sebe i da eksperimentiše, posle odlaska prethodnika Roselja na robiju. Kalif umesto kalifa,  Jednostavno, sve te sitne autokrate, svi Iznogudi naguranu u skupa odela i jeftine fraze vole da se okušaju u stvarima koje ne umeju.

Barselona je regrutovala ono što joj je pred očima svakog dana, odjednom je počela, bez ozbiljne skauting službe, nošena idejama Pepa Segure i Abidala da kupuje. Što se govorilo u vreme VHS traka i snimaka igrača, na osnovu "audio kaseta". Probali su sa "hajpom", uzimali robu koja uspeva na drugoj oranici.

Recimo, Dembele.

Dembele

Začudo, skoro su otkrili da je povređen jer njegovoj eksplozivnoj strukturi ne odgovara način treninga. Ako ti je potrebno dve ili tri godine da to shvatiš, ili da Kutinjo nije Inijesta, pa upucaš 300 miliona u pretpostavku, obiće ti se o glavu.

Tu je Barsa dobrovoljno zaplivala u kiselini koja je nagrizla bukvalno sve.

Pisao sam ranije, Barsa nije više od kluba, to je romantična predstava o posebnoj pahuljici. Ona isto prodaje snove, kao i ostali, doduše sa dosta uspeha. I čitav problem je nastao kada su posle mesta na dresu, šortsu, rukavu i maramici na reveru, počeli da prodaju unutrašnje organe, pre svega srce.

Jedno je kao izvezeš recept u svet, ali onaj tajni sastojak ostaviš za sebe (vidi pod meka moć Koka-Kole), drugo, kad pomisliš da si nedodirljiv i da možeš da se trkaš i u drugim disciplinama. To se desilo klubu, gomilanje igrača, očajnička roba zavisnika od kreka, ma znate kako to ide.

Ok, Borise, reći će sad neki pametnjaković, je l' ti to tvrdiš da Grizman nije veliki igrač?

Grizman

Pa, mala analiza, pokazuje da kad imaš pravog Mesija, ti ne kupiš još jednog, nešto slabijeg, pa imaš dva automobila u garaži i žickaš za benzin od komšije.

Naslednik? Pa kad Mesi odluči da je dosta, Grizman će imati 32 godine, nije baš da je lola za ženidbu u fudbalskim krugovima.

Takođe, ne padaš u zamku koju Bajern sebi može da dozvoli, jer je njihov novac sitniš u divovima nemačke ekonomije, a ne katalonski trange-frange na Las Ramblasu, da kupuješ igrače da bi oslabio rivale. Mrzi me da računam koliko im je oteo Arda Turan jer se nekome učinilo da bi Simeone mogao da predstavlja realnu opasnost godinu za godinom. Da ne pominjem razne ludosti na bekovskim pozicijama, da preplaćuješ igrače posle jedne dobre sezone negde gde nema nikakvog pritiska.

Uvek navodim to da ne možeš da budeš nepristojniji od neke rijaliti zvezde, gori džiber od onih pevača sa dna kace, ili veća škrtica od Baje Patka.

Ne biva, ne možeš parama da se trkaš sa Arapima, pa ni Realom, jer tamo gde onaj medved bere plod sa stabla u Madridu je politička, finansijska i svaka druga moć. Tamo rađa novac, na onom drvetu.

Moraš da se držiš svog načina, da radiš ono što znaš.

Pa, ako su već želeli da citiraju Dona Drejpera, uspeh drugari dolazi od toga što stojiš tamo gde jesi, umesto da pokušavaš da se uklopiš u okruženje.

Tu lekciju Barsa je skupo platila.

Ne propustite

Komentari

32 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Hannibal Lecter
Sunday, 16.08.2020
08:26

Dosadan i glup test, neprikladne reci... plus ljudi nazivani medvedom. Uzas..

avatar
Capitano
Saturday, 22.08.2020
12:15

Oznaci ga kao neprikladan :)

avatar
ViniciusJR
Saturday, 15.08.2020
20:02

Moglo bi se tu sto sta reci, ali kljucno je jedno. Barsa je imala 2 maestra na sredini terena, koji su ne samo Barsi, nego i reprez Spanije donijeli zlatne godine. Uz Cavija i Injestu je bilo lakse svima na terenu. To su igraci koji su rijetkost, koji su dusa ekipe i koji drze nit igre na terenu. Nakon njih nisu uspjeli da dovedu, a prije bih rekao stvore (iz svoje skole, kao i njih) dostojne nasljednike. Pa uz njih je i Serdji Buskets izgledao kao igracina, ko je istinski ljubitelj fudbal, zna sta govorim. Drugo, poceli su da traze neke zvijezde naprijed, davali ogromne novce za Kutinja, Dembelea, Grizmana...a nijedan se nije uklopio sa Mesijem. I trece, prevelika zavisnost od jednog igraca nikad nije dobra. Sad tu treba debela rekonstrukcija, a pitanje je da li se u ovim vremenima ona moze i obaviti na pravi nacin...vidjecemo.

avatar
Markyc
Saturday, 15.08.2020
18:21

Brutalan tekst, ali tačan. To ja kažem odavno, nije kriv nikakav trener u suštini, kriv je nakaradni sistem.
Barsa kao da svake godine laže samu sebe, i nekako pod šminkom dogura do određenje faze takmičenja kao da je sve u redu. I onda odjednom pfff. Sve ispliva.
Još mi stoji u glavi ona rečenica: naučili smo lekciju iz Rima... Naučili smo lekciju iz Rima...

avatar
Vjeko Stojančić
Saturday, 15.08.2020
17:22

Da se fino izvinu Gvardioli ,vrate ga nazad i za godinu budu tamo gdje im je objektivno i mjesto medju 5 najboljih na svijetu(Real,Junajted,Bajern ,Juventus i Barcelona).

avatar
Nemanjici
Saturday, 15.08.2020
14:42

Sve si lepo napisao al si zaboravio Pikea koji je rupa nad rupama u nazad 5,6 godina samo se vesto krio iza malog Mesija i drugara. Leglne takodje rupa. Nisu doveli stopera da valja 10 godina.

avatar
Danga
Saturday, 15.08.2020
23:18

Pa taj Pique nije mogo minuta odigrat dok su Vidara i Ferdinand bili u formi , prodat je ko nepotreban a Barsa se zadovoljila otpadcima Fergusonovim.

avatar
Danga
Saturday, 15.08.2020
23:18

Pa taj Pique nije mogo minuta odigrat dok su Vidara i Ferdinand bili u formi , prodat je ko nepotreban a Barsa se zadovoljila otpadcima Fergusonovim.

avatar
Amar Zornic
Saturday, 15.08.2020
14:27

Uz sve navedeno , mora se pomenuti ocajan izbor menadzera , odstupanje od sopstvene filozofije . Samo jedan covek na svetu moze vratiti Barsu gde treba , Max Alegri . Ostali ce biti samo jos jedan faktor neuspeha.

avatar
Колатерална Штета
Saturday, 15.08.2020
14:27

Jeste, bez tih sponzora koje sada imaju, a na koje kukate da su se prodali njima, baš bez njih bi moglli da plaćaju preko 80 miliona evra godišnje samo za platu Mesiju... Ma važi...

avatar
jv
Saturday, 15.08.2020
14:04

Barsa ima Bartolomeua, Real Pereza. I budalama je jasno ko je bolji.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Saturday, 15.08.2020
15:47
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Saturday, 15.08.2020
15:48

**Bertomeua- sad sam i ja pogresio:-D

avatar
Hocus Pocus
Saturday, 15.08.2020
13:40

Zadnji ekser u kovcegu zvan Barselona je zakucao Valverde, sve posle toga je posledica njegovog visegodisnjeg "rada". Ujedno i njegovim dolaskom sam prestao da ih pratim intezivno, posle vise od decenije,jer sam video kuda plovi taj brod...
Kada su u pitanju igraci, Mesi je genije ali nije lider poput Xavija i Pujola i kad krenu kola nizbrdo, nema ko da digne tim, prelako dignu ruke od svega i letargicno privode mec kraju, ponasaju se kao da su tu dosli da istrce malo. To nije do uprave koja je kriminalna, nije ni do trenera koji ni sam ne zna kako je dosao do toga da trenira Barsu, to je do tima koji nema lidera i karakter.
Sto se tice sta dalje, posto se kaze da riba smrdi od glave , znaci dok se ne smeni uprava i dok ne dodje novi predsednik, ovo ce nastaviti ovako da se desava, potrebna je promena na svim nivoima i svaki radikalan potez koji je nephodan ce biti bolan.

avatar
Jean-Luc Picard
Saturday, 15.08.2020
15:47

Kme kme. Ja sam gledao liverpul sad skoro 20 godina i pored uzasnih vremena, ne postoji pravom navijacu opcija: aaa necu da pratim dok je taj i taj tu. Pati ko covek, docekaces opet dobre dane. Liverpulovi navijaci to najbolje znaju

avatar
Hocus Pocus
Saturday, 15.08.2020
16:18

Barselona je imala turbuletne periode i u prethodnih 15 godina koliko ih vec gledam, nije bilo sve med i mleko, ali ovo sto se odvija zadnjih nekoliko godina je brodolom, gde je svakom normalnom jasno ko su krivci za to, ali se nista ne radi po tom pitanju i potop se nastavlja.
Nema svrhe gledati nesto kada znas sta ce da se desi, kao deja vu, jedino ako je neko mazohista pa voli da muci sebe, onda samo napred.
Dok se ne smeni Bartomeu, dovede predsednik koji ce da radi u interesu Barse , a ne o interesu punjenju sopstvenog dzepa, Xavi kada se postavi za trenera, kad se posloze kockice kako treba i ovaj tim opet prodise, tada ce svakom navijacu Barse biti drago da ih opet gleda sa zadovoljstvom, a dotle je svaka godina repriza loseg filma, zivot je suvise kratak da radis nesto sto ti ne odgovara.

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Saturday, 15.08.2020
13:28

Barselona je igru kratkih pasova kojom se proslavila spoznala zahvaljujući Johanu Krojfu koji ju je poneo sa sobom iz Ajaksa, a koju je u Ajaksu sa sobom doneo Velibor Vasović iz Partizana, međutim ne zna Barselona kako protiv moći novca, uticaja, politike i neregularnosti ni približno kako to ume Partizan pre svega u Srbiji, sa 5 puta manjim budžetom u 4 utakmice 2 šuta u njegov okvir gola, bez primljenog gola sa 3 pobede i 1 mu ukradena, a ne ume Barselona jer je i sama opijena tom moći samo možda ne u meri poput najvećih moćnika, a ovoga puta sigurno ne u dovoljnoj meri. Pisati o Barseloni koja je sigurno u poslednjih 10-ak sezona najviše profitirala sudijskim greškama, koja je čerupala Arsenal (Anri, Fabregas), Liverpul (Kutinjo, Suarez), Atletiko Madrid (Turan, Grizman)...pod izgovorom igraćete s Ćavijem, Inijestom, Mesijem u timu koji igra najlepši fudbal na svetu i koja bi htela da vodi politiku i da bude država u državi kao žrtvi je bespredmetno. Barselona se raspala kada se raspao njen sistem na terenu, a doživela je katastrofu kada su igrači iz odbrane i pojedinci iz veznog reda ostali prepušteni individualnim kvalitetima jer kada su van sistema nemaju individualni kvalitet da odgovore individualnom kvalitetu protivnika na tom nivou zato "četvorke" koje su primali u proteklim sezonama nisu slučajnost. Pike, Lengle, Umtiti, Buskec i slični bi bili isto kao kada bi u napadu Barselone umesto Mesija i Suareza igrali igrači koji odlično prate sistem u smislu kretnji, pasova i pesinga, ali kada bi trebali da predriblaju, asistiraju ili završe napad golom gubili bi lopte, davali neprecizne pasove ili promašivali šanse. Sami su krivi za svoj izbor i žrtva su svog sistema za koji su verovali da je nedodirljiv.

avatar
Čeki
Saturday, 15.08.2020
20:26

Tebi je, majke mi, Partizan rodonacelnik svega, i najjaci je i najnapaceniji, ma sve. On te je i rodio izgleda XD

avatar
Čeki
Tuesday, 18.08.2020
22:34

Tika-taka je postojala i ranije. Rodonacelnik te tika take nije Radomir Antic niti bilo koji Partizanovac/Zvezdas, ali jeste cinjenica da od njega Barsa pocinje da igra sve vise taj fudbal. Tj. igrala je do pre 2 godine. Nego ovo tvoje Partizan sve, Parizan ovo, Partizan ono. On po tebi ispada da je svet stvorio, kakav veliki prasak ;)

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Sunday, 16.08.2020
15:29

Ma ne, FK Uefalona je najnapaćenija kao politički projekat Katalonije koja je najbogatija regija u Španiji, a slučajno je Radomir Antić bio trener do tada posrnule Barselone i slučajno ih je on vratio u vrh španskog fudbala i slučajno su nakon njega počeli da igraju tika-taku, sve je to slučajno samo neka ste vi u pravu ;)

avatar
P. S.
Saturday, 15.08.2020
13:25

Ne postaje se veliki klub i ne osvajaju se nacionalna prvenstva i LŠ tako što imaš sposobnog direktora, 0 fudbalskih stručnjaka, 22 fudbalera iz sopstvene škole i nekog bivšeg igrača kao talentovanog trenera. I ne propada se zato što novi direktor nije sposoban koliko bivši.

U temeljima svake propasti uvek je jedno te isto: korupcija, mito, krađa, okruživanje ljudima istih afiniteta i proterivanje onih koji se u to ne uklapaju. Koliko god da je fudbalskih stručnjaka Bartomeu proterao iz Barse jasno je da niko od preostalih nije baš toliki čoban kako bi i pomislio da kupovine od Arde Turana do Grizmana preko Dembelea i ostalih, te dovođenje Eneriquea, Valverdea i Setijena vode Barsu igde drugde osim u propast. Ali glavni gazda Bartomeu, čiji su bankovni računi prepuni od tih transfera, odlučuje o tome, a podanici za amin dobijaju svoje delove kolača. I to je ne samo suština već i cela priča...

avatar
Stefan Lazović
Saturday, 15.08.2020
13:24

Samo jedna ispravka. Katalonija je finansijski centar Spanije. Toliko o finansijskoj moci.

avatar
BorisJ
Saturday, 15.08.2020
17:18

Ne, kada se donose političke odluke, neće vlada Katalonije ili Generalitat, ili kako se zove na katalonskom finansirati Barselonu. Ne možeš ekonomsku moć da odvajaš od političke, pogotovo ne u Španiji.

avatar
Amalainter
Saturday, 15.08.2020
13:13

Potpuno zasluzeno-tamo su gde jesu zahvaljujujuci sebi..
Ako imalo mozga imaju sutra ce se zahvaliti i predsedniku,i (buducem predsedniku Pikeu neznalcu)-po cemu on moze biti bilo sta u tako velikom klubu???
I Mesiju podignu spomenik i hvala idi u domovinu,da ne pricamo o Suarezu,Rakiticu itd..

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Saturday, 15.08.2020
15:49

Zasto da se zahvale Mesiju?

avatar
Markic85
Saturday, 15.08.2020
12:51

Izvrstan tekst!!!!

avatar
Mangus
Saturday, 15.08.2020
12:51

Barsa od Gvardiole na ovamo gubi identitet. Sve vise kupuju umesto da proizvode, a videli smo da ima talenta u la masiji. Erik garsija je stoper koji bi im super legao a u sitiju je. Dok fati ne ode OK su ali i on ce ako se ovakk nastavi.
A sa ovom upravom jr to jos pojacano. Kupuju kao ludi, bez skautinga, placaju kao pijani milioneri...
Dok real ima vinicijisa, rodriga, asensija, jovica, odegarda, kuba... Koga barsa ina? Umtitija i dembelea koji su vecito povredjeni

avatar
Provokator
Saturday, 15.08.2020
12:37

Zanimljiv odabir reci, da ih je neki od nas upotrebio u komentarima, tesko da bi komentar bio odobren. No, dobro, svima nam je jasno da je Barsa "star" tim, glavne zvezde su relativno blizu Kine,Arapa i Amerike, a zamene se nisu uklopile u sistem gde jos uvek zardjali igraci komanduju(Pike,Buskets,Rakitic...). Naravno, to su sve majstori fudbala ali treba sveze krvi, nesto sto su uradili kad su doveli Nejmara, mlad,talentovan i bezobrazan. La Masija ne postoji,a i da postoji, ne bi znali da upotrebe te igrace pa se onda daje 115-120 miliona za jednog igraca koji se ne uklapa u barsin fudbal. Pre svega Dembele.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Saturday, 15.08.2020
12:18

Dobra analiza.