Milan van sezone - Šta će biti sa čuvarom plaže?

Autor: Boris Jovanović
sreda 09.10.2019.
14:24
Izvor: Sportske.net

Zameniti jednog službenika turističke organizacije drugim u čuvarskoj kućici van sezone, ima toliko smisla koliko i nada da su pirane koje ti plivaju u susret vegani. Zbog čega smena trenera ne znači nikakvu promenu za Milan...

EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI
EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Povezane vesti

Još od kada je veliki lajavac iz Alabame, Čarls Barkli poručio da bi za novac rado prihvatio igranje za "Kju-Kluks-Klan", objašnjena je suština odnosa klase prema parama. Jedina stvar koju bi trebalo da učinite kada ih imate je da siromašnje držite podalje. To mu je upotrebna vrednost i za to našim roditeljima i dedovima nije bio potreban Marks.

Drugim rečima, hrabrost, mislim da je to Bukovski definisao u "Bludnom sinu", dolazi iz stomaka, ostalo je očajanje.

Upravo Milan je gladan i očajan, i kada se bori to čini sa pola srca, ne veruje sebi i sasvim je u pravu. Jer, da je drugačije, ne bi kroz Seriju A putovao taksijem, kupujući kavijar pre hleba u iluziji sopstvene veličine.

Šta to znači?

Boban Maldini

Boban i Maldini (o, kako sam se samo prevario u proceni njihove ozbiljnost), su poverovali u onu urbanu legendu, da umesto betona u kuću prvo ugradiš batlera. S obzirom da su tražili trenera koji malo troši, može da se uparkira u gradskoj gužvi i može da služi za obučavanje polaznika, ne čudi što su završili havarisani i punih pluća dima, na prvoj krivini.

Nagledao sam se ovih priča, dobri treneri kojima postane tesan kostim manjih klubova, uskoče u preširoko odelo i prevelike cipele. Na kraju ih našminkaju i znate kako to završava, klovnovskim suzama.

Del Neri

Sećate se Gasperinija ili Macarija u Interu, Del Nerija u Juventusu, svojevremeno Fatiha Terima u Fiorentini, ili ranije Maconea u Romi (sa rodnim listom i rimskim akcentom kao najvećim kvalitetom)?

Sve te priče su iste, izbušeni čamac na Titaniku, tapšanje po ramenu i kupovina u supermarketu onih Murinjovih čuvenih jaja treće klase. Omlet nikada nije ukusan, niti će biti,  tu baš ne zavisi mnogo od kuvara.

Milanov paradoks je ne može da kupuje jeftino, ni skupo. Prvo bi im rušilo predstavu o samom sebi, za drugo nemaju novca. I stalno su u tom vakuumu, tamo gde nema mogućnosti da se napravi nijedna greška u proceni, pritisak je veći. Dodajte na to, da više niste prva ruka, već devojačka uteha i biće vam jasno zbog čega je Pjontek doveden za 25 miliona, Paketa za 30, što su igrači koji ispadaju iz lige sa Empolijem, sposobni za kratko vreme da steknu mentalitet pobednika i još druge povuku u tom pravcu.

I na sve to, nakačite Đampaola za koga mislite da se uklapa u proračun, a u stvari u klub unosi kao miraz virus neizvesnosti.

Gatuzo je drugo, on već ima DNK pobednika, ne morate da mu objašnjavate sopstvene i tuđe limite, ume da amortizuje udarce. Njegov naslednik je upravo suprotan tip, zgrabio je šansu života tako jako da mu se ona raspukla u šaci. Jer je imao premalo vremena i previše svega drugog, želje, nepoverenja, pritiska da isporuči odmah sliku o boljem Milanu. Kada je tako i kada vam je previše stalo do nečega, onda ste prinuđeni na kompromise, lutanja, stiskanje svih dugmića kako bi ste popravili stvari koje ne rade.

Pioli

To da će vam lampice eksplodirati u lice, nije neočekivano, Đampaolo je zavukao ruku u akvarijum sa piranama nadajući se da će ih pretvoriti u vegane. Jednostavno, nije imao drugo rešenje, kada je neko u konstantnom stanju haosa kao Milan, tu o evoluciji nema reči, uzdate se u sreću da stvari kliknu iz prve.

Dok se Đampaolo rvao sa demonima prošlosti, upokojio se veliki navijač Milana, Đorđo Skvinci, jedan od najbogatijih Italijana i vlasnik Sasuola.

Svojevremeno je pregovarajući sa Berluskonijem o kupovini "Rosonera" i načuvši o dolasku Kineza rekao stvar koja je definicija Milanove propasti.

Skvinci

"Meni je sumnjivo da neko ko za klub koji realno vredi 270 miliona evra, plati 750 miliona, hoće da radi stvari kakve radimo u Italiji.

Skvinci je pogodio suštinu, Milan je bio precenjen, a ono što je na kraju završilo u Berluskonijevom džepu mu je dodatno skratilo cevčicu za disanje. Da li će ga voditi fantomski Kinez koji posluje poput Ser Olivera iz "Alan Forda", ili lešinarski fond iz Londona, nije mnogo važno. Vrednost je završila u Berluskonijevim džepovima, sve što je posle rađeno je samo sakrivanje činjenice da ispod paste nema mesa, odnosno da je prethodni gazda pojeo ono najukusnije.

Upravo zbog toga dolazak Piolija jeste kozmetička promena, vodio je već velike klubove, ali pravi je kolekcionar otkaza. Moguće je da prihvata mesto čuvara plaže u zimskom periodu jer nema šta da izgubi, a gore od prethodnika teško da može.

Istina, ako pratite karijeru ovog nekadašnjeg štopera, on je uvek posle debija blistao neke vreme, kao da je uspevao da izvuče maksimum, napravi seriju nakon koje tim pada drastično. Verovatno se u Milanu nadaju nečem sličnom, kratkom uzletu koji bi im omogućio da dođu do daha, da gornji ešalon, odnosno ljudi sa tašnama i mašnama sačuvaju položaje.

Na leto, kad i one najbednije plaže ožive, niko ne postavlja pitanje ko ih je čuvao zimi...

Ne propustite

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BojanMC
Saturday, 12.10.2019
11:24

Milanovo prokletsvo je slavna istorija. Bogatim investitorima je mnogo lakse kupiti klub bez istorije ili sa malo bitnih uspeha poput celzija, sitija, psg-a. Lakse se obavi preuzimanje, bude manji pritisak na rezultate itd. Ipak i dalje smatram da je bolje biti navijac MIlana, ovi izgibose sa ulaganjima i svega celzi uspeo jednu ls da osvoji, sve je to zanemarljivo i kad se podvuce crta sad ili za 10, 20, 30 godina opet nece biti ni blizu Milanu, a do tad ce valjda i Milan neko kupiti!

avatar
Aleksandar 7
Wednesday, 09.10.2019
20:43

Borise, Bravo !
Sustina stvari,vrlo slikovito docarana.
Bravo za tekst,bravo za elokvenciju i obrazovanje.

avatar
Mare91Inter
Wednesday, 09.10.2019
19:39
avatar
KAJ JE TAJ PARTIZAN?
Wednesday, 09.10.2019
15:28

Kakva tugica od kluba, jedini koji je jadniji klub je partizai, doduse, oni bi mozda bili bolji da igraju na domacem terenu, nego ih je neko preselio iz Zagreba.

avatar
BojanMC
Saturday, 12.10.2019
11:27

Za partizane si u pravu , ali Milan ce kad tad neko kupiti i uloziti pare, jednostavno je mnogo lakse kupiti klub sa nekom nebitnom istorijom poput celzija, psg-a ili sitija, i manji je pritisak na rezultate i sve, i opet posle 10 godina ulaganja ti klubovi imaju jednu ls a Milan 7, tako jedino sto je potrebno MIlanu jeste neko ulaganje u sledecih 50 godina i mirni smo, ostajemo uz Real najveci klub na svetu.

avatar
BojanMC
Wednesday, 16.10.2019
18:39

Haha, kaka plaćen 8 miliona. Kakav siti pre sitija.

avatar
KAJ JE TAJ PARTIZAN?
Sunday, 13.10.2019
17:44

Cuj lakse kupiti Siti, druze, da vlasnici UTD-a zele da ga prodaju, u prvih 6 sekundi bi dobili cirka 348 ponuda, isto vazi i za Real, Barsu, Bajern, Juventus, vi se prodajete 10 godina i niko nece da vas kupi jer ocigledno nikome niste interesantni. Sto se velicine kluba tice, ne moze se gledati samo LS, vi ste u Italiji treci po broju osvojenih titula, u Evropi ste iza Reala kao i svi, ali su vam jako blizu Liverpul, Barsa, Bajern, a mnogo bitnije je to, da vi imate mizeran broj igrackih legendi koji su ponikli kod vas, vi ste bukvalno Siti pre Sitija, koga Milan ima, Barezija i Maldinija, sve ostale ste kupovali i sve ste placali toliko da ste skoro rekorde obarali, sto je najgore evo i danas zelite milijardera pa da vam na traci dovode igrace, e zbog toga ste smesan klub. Tacnije vi ste onaj tip momka, koji ne radi nista, a igra tikete i kada dobije 500e, uzme separe, kupi dobru kosulju i to sve bez obzira sto ih je troje za stolom, naruce pice kao da ih je 30 i sutra opet nema pare i opet ide susni period bez uzitka, e tako i AC Milan, od milijardera do milijardera.

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 09.10.2019
14:54

Prelako su odustali od Spaletija. Iskreno me iznenadilo sto je uopste i pristao da pregovara, trebalo je da mu daju vremena koliko god treba da eventualno ispregovara nesto sa Interom. Ovako, ne ocekujem nista spektakularo.

avatar
rossonero_t
Wednesday, 09.10.2019
14:51

Ne smaraj brate mili, pls