Pirlo - Posveta geniju, srećnih četrdeset!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 19.05.2019.
15:17
Izvor: Sportske.net

Ljubomora koja ga je pratila jeste naklon mediokriteta nekome posebnom. On to jeste bio, u svakom smislu, od dečačkih suza u Breši, do Božanskog dara da menja tok istorije i one famozne olovke kojom je Milan potpisao kapitulaciju. Danas puni 40 godina.

Beta/AP Photo/Frank Augstein
Beta/AP Photo/Frank Augstein

Povezane vesti

"Znaš Andrea, potreban si nam ovde, da zatvorimo slagalicu, ti si rođen za ovaj tim", rekao je Pep Gvardiola u svojoj kancelariji nakon prijateljskog meča Barselona i Milana jedne avgustovske večeri.

Pili su dobro vino, Andrea Pirlo zna sve o tome, na kraju krajeva njegova porodica u očevom rodnom selu krije lombardijske tajne u podrumima vinarije u okolini Breše.

Ali, Andrea zna sve i o igri, on je kao mali upao u kotao fudbalske magije kojom nas je posipao decenijama. Da, Barsa je želela deo toga, Pirlova prva misao bila je zavist koju će izazvati kod svog prijatelja Sandra Neste.

Znate kako izgleda uživo gledati Pirla?

Italy Malta Euro Soccer


Pa, kao da neko mnogo dobro igra PES, ono kad osetite da vidi šta će se desiti par sekundi kasnije. E, pa na PES, kada Pirlo igra, on nije toliko dobar, tačnije nije dovoljno dobar da pobedi Alesandra Nestu. I jedan i drugi su uzimali Barselonu, i ma koliko puta otresao džojstik o pod, nije vredelo, Pirlo igra bolje fudbal nego PES, Nesta je šampion virtuelne stvarnosti.

"Ovo će ga ubiti, moraće da uzima mene na igrici", pomislio je te večeri Andrea Pirlo u kancelariji Pepa Gvardiole rešen da se dokopa Barselone.

Samo, neke želje se nikada ne ostvare. Jer, tog leta je Milan prodao Kaku, Berluskoni je objasnio Pirlu da on ostaje zastava kluba, da ne sme da rizikuje, da je Milan njegova kuća i da ode sprat niže da se dogovori sa Galijanijem za novi ugovor.

Brazil Soccer WCup Italy

I godinu dana kasnije, od dogovora nije bilo ništa, centar sveta je bio Zlatan Ibrahimović, Pirlo se podrazumevao, samo, majstora nikada ne uzimaš kao nešto obično. Olovkom koju mu je poklonio Galijani, Andrea Pirlo je potpisao za Juventus.

Pre toga su mu u Milanu rekli da će sa njim ili bez njega biti prvaci, da će igrati, ali da Alegri ima drugačiju ideju, da ga pomeri sa njegove prirodne pozicije, uz to ponudili su mu ugovor na godinu dana, uz reči da je to politika kluba. Drugim rečima, obrisali su prašinu sa njegove biste, ali i nagovestili da bi mogao da završi uskoro u depou.

Pirlo

I to je razočaralo "Mocarta", pa je rešio da promeni tok stvari u modernom italijanskom fudbalu. Kao da je bacio prokletstvo prešavši tih 150 kilometara na sever ka Francuskoj. Juventus je odmah te godine postao prvak i nije prestao to da bude do danas. Kako rekoh, stvari se sa tim likovima nikada ne podrazumevaju, njima je dat dar da menjaju istoriju.

Kada se promeni poslednje slovo njegovog prezimena, odnosno ako dobro ne znate italijanski, ili ga ne znate uopšte kao Roj Hodžson, umesto Pirlo, reći ćete "Pirla" i nazvati Andreu idiotom.

"Izgleda da je dobri stari Roj pogodio šta sam u stvari", smeje se Pirlo, kada se priseti svojih dana u Interu.

Sačekao je Lipija, posle sezone na pozajmici u Breši, ali ni njegov omiljeni trener nije potrajao, više od godinu i par meseci. Čuvar klupe, Marko Tardeli ga nije primećivao pa je Pirlo tražio da napusti "pakao" kako je nazvao Inter.

Pirlo

"Izgleda da je Tardeli zaboravan, pre toga smo zajedno osvojili prvenstvo Evrope za mlade, rekao je Andrea koji je bio najbolji igrač tog šampionata. Inter ga je otpremio za novac i izvesnog Guljelminpjetra u Milan, Morati je napravio mnogo čudnih stvari u svojoj zaljubljenosti u Inter, ali ova je neuporediva.

Nekako, kao da su Andreu Pirla često prezirali zbog onoga što drugi zamišljaju, a on može da uradi. Kao klincu u Breši nisu želeli da mu dodaju loptu, ljubomorni klinci i još gori roditelji, poput semena zla.

"Igrao sam protiv 21 igrača na terenu, rasplakao sam se jednog popodneva, jer roditelji te dece su verovali da sam ja sa 14 godina prepreka da njihov porod zaigra u Realu ili Barseloni", priseća se tužnih dana.

Pirlo

Mirčea Lučesku je bio vizionar, Rumun mu je došapnuo na debiju, "igraj kao u juniorima, rešavaj sam, ovde nema ljubomornih roditelja", pa je tu začeta legenda o svemogućem.

Za razliku od tih klinaca, njemu nisu dali u Barselonu, ali ni u Real, 2006. Vozio se biciklom uskim uličicama Forte Marmija, tek pošto je osvojio titulu prvaka sveta, kada mu je zazvonio telefon. Kapelo i Baldini, tek što su stigli u Real, ali Milan je bio u burnim vodama "Kalćopolija", Pirlo ih nije ostavio, kao da to nisu znali da cene.

Kada bi ovo pročitao, Rino Gatuzo bi se složio, on se divio Pirlu i tukao ga jednom dnevno, van terena, bilo da su to zauške ili jurnjava po "Milanelu". Jer jednom će "Teronu", odnosno "Južnjaku", Pirlo ukrasti telefon i poslati poruku Brajdi  predstavljajući se kao Rino, moleći ga da mu ponudi novi ugovor i nudeći sestru kao nagradu. Drugi put će pijani u hotelu nabiti Gatuzu jastuk u lice, obezbeđenje je odvodilo Rina koji je pokušavao da provali vrata iza kojih su se smejali De Rosi, Nesta i Pirlo.

Dvojica Rimljana Pirla zovu "Glupan" zbog njegovih šala, valjda niko ne može da bude toliko ozbiljan dok pravi zbrku oko sebe, u svlačionici, hotelu, na nemačkom asfaltu pred polufinale, kada se pravio da zna odlično nemački i navodio vozača Nestu po selima tvrdeći da je to auto-put.

Italy Soccer Serie A

"Pirlinjo" kako sam sebe zoveo je koštao ekonomat Milana, bezbroj lopti je poslao van granica "Milanela" dok je pokušavao da provali Žunjinjovu tajnu slobodnjaka. Lopte su letele kao rakete, zaposleni su ga psovali, nije se obazirao. Gledao je kasete, pokušavajući da uoči način na koji Brazilac šutira, mesto gde kopačka dodiruje loptu. I uspeo, zbog toga, na 20 metara od mene na Curvi Nord protiv Rome, jedne kišne subote, kada je izveo slobodnjak, tačnije kada se spremao da ga izvede, svi smo znali, i on, i mi, i Erik Lamela koji je već krenuo ka centru, da će lopta završiti u golu.

Jednostavno, Pirlo vidi nekoliko sekundi ranije, mi se oslanjamo na iskustvo, a Lamela ima najbolju poziciju, on igra protiv majstora, miriše genijalnost u vazduhu.

Pirlo

I na kraju, odlazi, jer postaje čovek, onaj čarobni napitak deluje na misao, ne i na telo. I baš to što ima od običnog čoveka ne može da prati Božansku viziju koju u fudbalu ima Andrea Pirlo. Ta vizija je i onaj penal u finalu Mondijala, ona je i golčina Torinu u poslednjoj sekundi "Derbija dela Mole" kada protivnik odlazi sa glupim izrazom lica, pitajući šta se dogodilo i gde je pogrešio. Nigde, samo si imao nesreću da on bude u dresu druge boje.

Prelazi li nekad genijalnost onu tanku crtu ka ludilu?

"Ma kakvi, znam samo jednog ludaka, srećom je bezopasan, ispušta mirise kao da jede leševe i nosi kopačke dok se ne raspadnu, jer tvrdi da mu donose sreću", opisaće jednom Filipa Inzagija.

Da se vratim na Pirlove klinačke suze, pa pade mi na pamet, ljubomora jeste priznanje koje obični odaju genijima. I ona deca su znala, i ljubomorni roditelji, dalo se naslutiti.

Hvala "Mocarte", za svaki trenutak u kome sam uživao i srećan ti 40. rođendan!

Ne propustite

Komentari

36 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Curva Sud Milano
Sunday, 19.05.2019
17:20

Prelako smo go pustili I od tad počinje slobodan pad Milana. I dalje ne shvatam kako je Alegri uspeo da nagovori Silvia i Galianija da mu Pirlo ne treba. Koliko samo igrača nisu pustili da odu počev od Savićevića, pa sve do Ševčenka koga je žena jedva odvela u London. Ipak su se tada na žalost Milana više bavili politikom nego klubom.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 19.05.2019
15:31

SRECAN! Moji uvek vriste od smeha kad ga vide u reklami za Hajneken:-D
Meni deluje da se covek smorio od osvajanja (ili igranja u finalu) LS i da je za promenu malo otisao da otima (ponekad i posteno da uzme, naravno) ''skudeta'':-D Ako vec Verati i nije bas uspeo da ga nasledi, voleo bih da to uradi Tonali:-D

avatar
bokibole
Tuesday, 07.11.2017
19:48

sve ovo stoje autor napisao je tacno,ali nije ulazio u neke detalje-kao npr-zasto je presao u omrzeni Juventus kao 33-godisnjak i to u jednog od najveceg rivala?Pa zato sto sto u upravi Milana posle tooooliko godina nisu znali da mu kazu-legendo-zavrsi pricu kod nas,jes' da je nisi poceo...ali to je Lombardija(tamo je rivalstvo Intera u kojem je ponikao,i Milana vece nego sto neko kao obican smrtnik moze da pomisli)i covek izabere Juve!Ej legenda!I pokaze da u starim nogam ima jos dinamita!!!!

avatar
DR DRE
Wednesday, 08.11.2017
09:19

Nije on ponikao u Interu nego u Bresi, a i to za rivalstvo ti je mnogo smesno. Pirlo je nekoliko sezona pre toga kod nas vec bio u stagnaciji pa cak i padu forme sto znaju svi koji ozbiljnije prate Milan, to mozda iz ove perspektive deluje kao ocajan potez, ali, nije to toliko jednostavno.

avatar
DR DRE
Monday, 13.11.2017
09:19

Ja navijam za Milan, kako si mogao da shvatis da mislim na Inter kad sam lepo posle napisao da to znaju svi koji prate Milan:-D U pravu si da je bio onaj pravi tek kod nas, ali, vec i tad su mnogi smatrali da bi to mogao da bude katastrofalan potez Intera, i bili su u pravu. Pirlo barem godinu-dve (mislim na poslednje sezone u Milanu) nije bio ono sto je bio pre toga, tu je bilo i onih problema sa pozicijom i njenim menjanjem, sigurno se toga secas da je Alegri hteo da ga premesti zarad Van Bomela i Ambrosinija, a kako su se oni posle pomirili na jednu sezonu, to je vec neka druga stvar. Poenta je da i nije toliko iznenadjenje sto je Pirlo otisao, ali je ispalo JAKO LOSE po nas sto je otisao bas tamo gde je otisao. Ne zameram nista, ni ja nisam bio tu:-D

avatar
bokibole
Saturday, 11.11.2017
22:18

ponikao u bresi-jeste,ali je jos kao tinejdzer dosao u inter a zatim poslat na pozajmice prvo u redjo emiliju,pa sledece sezone ponovo u bresu,tako da tvoja prica da je bio los u interu,takoreci stagnirao nepije vodu!!!!Informisi se malo,proveri na sajtovima,neta ima,bogu hvala!

avatar
bokibole
Saturday, 11.11.2017
20:58

nisam se dobro izrazio sa tim-ponikao u Interu,mislio sam da je stupio na veliku scenu u Interu,a postao veliki igrac u Milanu,jesam li u pravu?Druga stvar-on je sazrevao sa godinama,kako su prolazile bio je sve bolji i bolji(imam dovoljno godina,pratio sam ga jer sam i sam bio fudbaler i fudbalski sudija)A trece i najvaznije sto htedoh reci-u Milanu su mu reki cao-zdrvao u 33.god zivota sto on ne da nije zasluzio,vec je u Juveu dokazao da godine neigraju glavnu ulogu,bar ne kod njega.Gledao sam ga pretprosle godine u New Yorku,majstor je majstor(sorry ako malo kasnim,nisam ovde)!

avatar
El Clásico leyendas
Tuesday, 07.11.2017
17:01

najbolji vezni svih vremena

avatar
LoleRava
Tuesday, 07.11.2017
05:30

Neverovatna lakoca sa kojim je igrao i cuvao loptu,kad ga gledas sa strane pomislis lako je,a ono ustvari retki su takvi!Naklon do poda,sjajan fudbaler nema sta!

avatar
Mou Internazionale
Tuesday, 07.11.2017
00:24

Najveca Interova greska!!!!

avatar
ADP_10
Monday, 06.11.2017
20:45

Doktor fudbala. Njegovi cuveni pasovi kada sa sredine terena povuce malo u stranu i onako lezerno posalje loptu i pogodi napadaca u kaznenom. Njegova velicina se ne ogleda samo u njegovoj genijalnosti nego i u tome sto je saigrace cinio boljim. Pirlo, Sedorf, Kaka i destruktor Gatuzo, to je bio mozda i najjaci vezni red koji sam imao prilike da gledam. Hvala za sve legendo MIlana, Juventusa i svetskog fudbala.

avatar
scofield
Monday, 06.11.2017
16:18

Pravi gospodin u kopackama. Koliko puta sam cuo da mora da obuce doktorsko odelo kad izadje na teren :D Andre Pirlo je bio nestvaran, najelegantniji od svih. MAJSTOR!!!!

avatar
MARCO NICO
Monday, 06.11.2017
21:04
avatar
MARCO NICO
Tuesday, 07.11.2017
19:25

Verovatno nisam trebao da te ispravim. Kontam da je to zbog Andre Silve:-D

avatar
scofield
Tuesday, 07.11.2017
19:08

Naravno,progutao sam A. Svakako Andrea Pirlo!!!!

avatar
Rise up
Monday, 06.11.2017
16:18

Pirlo je genije.Milina ga je bilo gledati.

avatar
jv
Monday, 06.11.2017
15:31
avatar
zlogi
Monday, 06.11.2017
14:07

moj omiljen fudbaler veznog reda, pravi mag na terenu....kakva godina koliko je samo fudbalski velikana otislo u penziju ove godine!? :(

avatar
Жан Пол Белмондо
Monday, 06.11.2017
13:56

Било је уживање, имамо се чега сећати..

avatar
Steffmajster
Monday, 06.11.2017
13:48

Iniesta Xavi Pirlo - WOW

avatar
MaNcHesTeR_ed
Monday, 06.11.2017
14:06

Scholes,Gerrard,Lampard,Giggs.

avatar
Džofro
Monday, 06.11.2017
18:26

Sve su to dobri igrači, ali od četvorice koju si nabrojao samo se Skols uklapa sa gornjom trojicom (stilski, tehnički)

avatar
Mangus
Monday, 06.11.2017
15:54

U tih par godina razmaka u koliko su rodjeni, igrali su Pirlo, Cavi, Inijesta, Skols, Gigs, Ronaldinjo, Dzerard, Gigs, Xabi Alonso... Mislim da se nikad nece toliko majstora roditi u tako kratkom roku

avatar
Barca4ever
Monday, 06.11.2017
13:29

Dosta decenija ce Italija cekati na neku generaciju koja ce priblizno biti kvalitetna kao ona iz 2006.godine a da ne pricam za kvalitet njihovih klubskih velikana koji su cinili ubedljivo najjacu,najkvalitetniju i najbolju ligu na svetu. Prolazi vreme majstora a dolazi vreme atleta.

avatar
Ser Keba
Thursday, 09.11.2017
10:00

Bravo, svaka čast za komentar.

avatar
Juventino SS
Monday, 06.11.2017
13:16

Bravo, bravo, bravo, fantastičan tekst, fantastičnog virtouza sa loptom, mislim da ga svi navijači Juventusa obožavaju, a da su Milanovi zaboravili koliko je dao i njima i da ga baš ne simpatišu, evo primer Leo Bonući, ja ga i dalje volim kao brata, davao je uvek maksimum za Juve, to ne sme da se zaboravi, iako mnogi to olako bace i gurnu u stranu.

avatar
Barca4ever
Monday, 06.11.2017
14:28

Svaki pravi navijac Milana ga voli. Tu je proveo najbolje dane i najvise im je dao.

avatar
scofield
Monday, 06.11.2017
16:22

On je postao to sto jeste u Milanu, Milan je njegova kuca, tu je bukvalno sve osvojio (2 LS) sto u juventusu nikad ne bi. Tako da koliko je on dao Milanu toliko je Milan i njemu dao. On je posle u Juventusu samo nastavio da kida. I ne znam koji to navijac Milana ne simpatise Pirla, taj nije normalan.

avatar
Marchisio8
Monday, 06.11.2017
13:00

Штета што има само једну каријеру да нам да. Хвала на свему геније,било је уживање!

avatar
Messijev mali!
Monday, 06.11.2017
12:47

Poslednji mohikanac :)

avatar
DR DRE
Monday, 06.11.2017
12:42

Pirlo nije otisao kod vas godinu dana posle Kake, nije otisao sledeceg leta kad je (prvo na pozajmicu) dosao Ibrahimovic, covek je otisao tek 2011-te - kapitulacija, zavist, nismo znali da cenimo, 50-60 miliona evra za budzet, dokle vise, pitam se...

avatar
Mangus
Monday, 06.11.2017
15:55

To sto su pustili Pirla je najveca greska Milana u poslednjih 20 godina. Covek je dosao u Juve i promenio odnos snaga. Od tada, Juve ide na gore, a Milan samo na dole. Da su pametni bili da mu ponude sve sto trazi, ne bi se danas batrgali u blatu prosecnosti.

avatar
DR DRE
Monday, 06.11.2017
16:59