Prokletstvo PL klopke - Zbog čega je Jokan izgubio posao?

Autor: Boris Jovanović
sreda 14.11.2018.
11:25
Izvor: Sportske.net

Fora na koju padne sve nove svrake u svetlucavom društvu, klopka koju Jokanović nije postavljao, ali je bio prisutan dok su je kopali. To što je završio kao plen ide uz posao kojim se bavi...

Epa/Andy Rain
Epa/Andy Rain

Povezane vesti

Postoje izbori, ljudi mogu da glasaju nogama, možeš da udariš sledeću kartu na poker automatu i glavom, kad te ortaci uhvate za ruke.

Tek, kusanje posledica se podrazumeva, a zaista niko, ko ima dovoljno moždanih ćelija da razume opcije koje su na stolu ne treba da bude zaštićen od mogućnosti da sam odluči.

Pre neki dan pročitao sam pismo Slaviše Jokanovića samome sebi, kratko i bez nedosanjanih snova, zahvalan je igri, što kaže narod, ništa on tu ne bi menjao.

Danas je ostao bez posla u priči koja je stara koliko i Premijer liga, klopka koju bi Simon De Bovoar opisala poput traženja srodne duše, naći je, to je umetnost, zadržati je, to je posao.

Tako je i sa prvom godinom među bogatima, padneš u zamku precenjivanja okoline, opije te kao svraku pogled na svetlucavi glamur i pomisliš da je rešenje da se okitiš kao Božićna jelka, nepotrebno i pre vremena.

Fulam

Na ovu foru pada većina timova koja dolazi iz Čempionšipa, ispumpa euforiju potrošačkom groznicom, naruši sklad svlačionice, počne da docrtava bespotrebne stvari u solidnoj građevini i završi u suzama.

Nisu Fulam i Jokanović prvi, nema potrebe da nabrajam, suprotni primeri su ređi, počnimo od onog sivog Barnlija koji je prilikom prvog ulaska u ligu postavio Molijerovog "Tvrdicu" na scenu "Turf Moora", kao da im je Harpagon menadžer i vlasnik kluba. Jesu ispali, ali su sačuvali tim i pare, odmah su se vratili, i par godina posle čak prešli i Lamanš sredinom nedelje, a da to nije bio odlazak u kupovinu trajektom.

Većina, kako rekoh krene suprotnim putem, Jokanović nije kupovao igrače kao u Lidlu, ali je tim uložio 100 miliona u 12 fudbalera. Da, Srbin ih nije birao, ali to je opravdanje poraženog na izborima, prihvatio si pravila igre, to te ne abolira od ishoda.

Slavisa Jokanovic

Drugim rečima, Jokanović nije uspeo da nađe ravnotežu, da igra lep fudbal u mnogo jačoj konkurenciji, sa odbranom u kojoj jedino nedostaju neki slepi venecijanski slikar ili Diznijev hromi Daba.

Sve što su napravili bili su Mitrovićevi golovi, kada je on stao, realno, izgledali su poput džaka za udaranje.

Da pričamo još malo o prelaznom roku, neuobičajeno je da dovedeš dva iskusna golmana i onda ti brani treći, svaka promena u odbrani je unosila dodatnu nesigurnost, igrači koji su dovedeni na pozajmicu su ili potrošeni, ili precenjeni, poput Širlea, Čembersa, Fosu Mensaha...

Stvarno, neodoljivo podseća na onaj Kvins Park Rendžers koji je 2015. doveo Rija, Sandra, Liroja Fera, Islu, Edua Vargasa, Zaratea i Nika Kranjčara (mnogi kažu vanbračnog sina menadžera Rednapa) i završio kao poslednji na tabeli osvojivši 30 bodova.

Fulam je reagovao iz očaja, tim stvarno nije pravljen po meri Alardajsa ili Mojesa koji su pominjani, oni su advokati ružnog fudbala, Ranijeri je dovoljno iskusan da možda smiri ekipu i nametne joj novi poredak, nađe balans koji je hleb nasušni Fulama u ovom trenutku.

Ranijeri

On je jednom bio u ovakvoj situaciji, doduše u svom prirodnom habitatu, uzeo je Parmu sa poslednjeg mesta od Stefana Piolija u februaru 2007. i završio kao 12. "Tinkerman" kao što mu i nadimak kaže, ume da popravi stvari, ovom Fulamu je potrebno doduše više od finih podešavanja, ali kako su igrali svaka promena nudi neku nadu.

Što se Jokanovića tiče, negde već početkom sezone je znao šta će se desiti, tim pre što nije birao igrače, odbio je da potpiše ugovor, ali je ponovimo, prihvatio pravila igre.

Čekaće novu šansu, bogatiji za iskustvo klopke koju nije sam postavio, ali je bio prisutan kada su je isprobavali. To što je na kraju sam postao plen, deo je posla kojim se bavi...

I to se, kao u onom pismu mladom sebi, neće promeniti...

Ne propustite

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
djan_franko
Thursday, 15.11.2018
08:38
avatar
M_85
Wednesday, 14.11.2018
16:54

Jokan je kvalitetan trener. Kad bude hteo nacice posao. Nije kriv za neuspeh Fulama, ali u klubu se nesto mora menjati, a to je obicno trener.

avatar
Don Silvio
Wednesday, 14.11.2018
16:41

odmah da zamene Krstajica

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Wednesday, 14.11.2018
15:14

Zbog uzasne odbrane koja mu je i kod nas bila (naj)slabiji deo tima. Moze?

avatar
mosala1983
Wednesday, 14.11.2018
14:57

На почетку сви писали средина табеле и слично е па цврц. Нејасна од самог старта куповина толиких играча као да ови претходни нису ништа ваљали. По злу је кренуло и ваљда ће Јокан извући неку поуку.

avatar
Z
Wednesday, 14.11.2018
13:34

Kako bi nam svanulo kada bi dosao na mesto selektora....

avatar
Mangus
Wednesday, 14.11.2018
13:18

Bilo je za ocekivati. Igra tima pocinje od odbrane, a Fulamovu su cinili Cempionsip igraci.
Daleko je Sirle od istrosenog, za Fulam je odlican, koliko i Vieto i Mitrovic. Ali nije to Liverpul, ili Siti, koji ce utrpati svakome po 3 ako hoce, ap mogu da rizikuju da prime jedan ili dva. To je Fulam koji ce tesko dati 2. Zato je odbrana bitna a tu su stedeli ili dobrano promasili. Mozda Jokan nije birao igrace ali je "odobrio" nacin rada i tu upao u zamku.
Svakkao ne brinem za njega, pokazao je da je sasvim solidan trener i verujem da ce uskoro opet naci posao u Engleskoj

avatar
Agent Provocateur
Wednesday, 14.11.2018
13:08

Mozemo da pisemo o cemu god, otkaz je zasluzen a Ranijeri je bolji i iskusniji strucnjak u ovom trenutku.