Roma protiv Liverpula - "Špageti incident"! Kako zaplašiti čoveka koji je video smrt?

Autor: Boris Jovanović
utorak 24.04.2018.
11:56
Izvor: Sportske.net

Rimljani su se osećali kao da im je ukradena srebrnina iz spavaće sobe. Jedan čovek se smejao, pehar je plaćen krvlju, te noći je počela spirala nasilja. Od kalifornijske pank scene, preko sina italijanskog sladoledžije do gađanja špagetama. Ako navijate

Twitter
Twitter

Povezane vesti

"Video sam lude pijance kako teturaju,
Tela koja leže na ulici,
Lika koji spava u sopstvenoj povraćki,
Čoveka bez nogu koji puzi u potrazi za hranom".



Znam, zvuči gadno, ocvali, ogorčeni pankeri će prepoznati "I don't care about you" grupe Fear, početke kalifornijske pank scene, mlađima je dovoljno da kažem da su regrutovali u ranim danima i Flia iz "Pepersa".

Zbog čega mi je ovo palo na pamet?

Ovo je verovatno najbolja obrada sa "The Spaghetti Incident?", diska koji je probio zid nepravednih i ničim izazvanih sankcija protiv diktatora i njegovih poludelih podanika što tenkove zasipaju cvećem tamo negde u ratnoj sezoni 92- 93. Iz neke Švajcarske, "nosač zvuka" kako su govorile pevaljke, završio je u mojim rukama, dragoceniji od flaše benzina ili astronomske plate od 3 marke.

Spageti

Sam naziv petog albuma "Gansa" je nešto što je u početku nastalo kao šala, odnosno gađanje špagetima između Eksla Rouza i Stivena Adlera, kasnije je ovaj potonji to upotrebio u tužbi protiv benda. Sve se našlo u tom omotu od sosa i rezanaca,  Mensonovi ludački stihovi, isparenja Igija Popa, omaž panku koji nije imao budućnost.

No, kako rekoh, ovi stihovi sa početka su na neki bizaran način i prikaz majske noći 1984. kada su Englezi krvlju platili carinu za pehar sa velikim ušima. Kada budale žele da opravdaju zločin naredne godine na Hejselu, oni navode sevanje rimskih bodeža, odnosno stileta (skakavaca) iz te noći kao razlog, uvod u tragediju.

No, osim što ću pank ostaviti ljudima koji će vas ložiti da je nekada bilo bolje, ni duhove ne treba uznemiravati, fudbalska stratišta uvek treba da ostanu tihi svedoci jarosnih, glupih i obespravljenih (ovo poslednje nije alibi).

Ali, da se vratimo gotovo deceniju unazad pre nego što su Gansi odlučili da svoje bombardovanje hranom ovekoveče na albumu.

Roma

Sve je bilo spremno, masa kao u Koloseumu, gladijatori već prežaljeni, buka je bila tolika da je Dejvid Hodžson, malo poznata rezerva Liverpula odvrnuo Krisa Riu na svom "Vokmenu".

"Možda sam samo lud,
Možda je to samo ono što osećam u ovo doba godine,
Kada neke stvari izvlače najbolje od mene,
Briga me".


Tako je pevao sin Kamila Rija, italijanskog sladoledžije iz Jorkšira, poručujući da ne zna o čemu se radi, ali da voli taj osećaj.

Englezi su u tunelu horski zapevali baš o tom osećaju, Italijani su ih zbunjeno gledali, ne znajući o čemu se radi...

Grobelar

Svi Redsi se pevali, osim golmana Brus Grobelara sa čijih usana nije silazio osmeh.
Nemoguće ga je bilo uplašiti, u ratu u Rodeziji je sa 18 učestvovao u oružanim borbama, jednom je natuknuo da je gledao kako ljudi ginu, ali ih i sam ubijao. Šta je razjarena masa koja čeka najveću pobedu u istoriji za preživelog vojnika iz građanskog rata?

Nije tajna, Rim je bio spreman za pobedničku povorku, znalo se i gde će se slaviti, prostitutke sa svih strana Italije pohrlile su te večeri putevima kojima svi idu, nadajući se dobroj zaradi.

Jer, očekivalo se da gosti poput hrišćana budu bačeni gladnim lavovima, oko 15 000 navijača je stiglo iz Engleske, suočili su se sa zasedama, sevali su noževi. Bilo ih je malo, zapravo duplo manje nego protiv Gladbaha na istom mestu sedam godina ranije. Ali, Margaret Tačer je radnicima i lumpen proletetijatu probušila džepove pokušavajući da slomi žarišta otpora. Mnogi nisu imali ni za put do Londona, Rim je bio preko sedam mora.

Kako i obično biva u životu, velike stvari dolaze nenajavljene, fudbalski hajp, najveća Romina generacija u istoriji i jedan od najjačih britanskih timova koji je gvozdenom pesnicom, parnoom mašinom umesto emocije vladao u drugoj polovini sedamdesetih i prvoj osamdesetih, odigrali su užasan meč. Liverpul je brzo dao gol, "bomber" Pruco izjednačio i to je bilo sve. Grem Sunes se borio kao lav, Roma je imala Kontija, Falkaoa, Tonjinja Sereza, vezni red iz snova.

Roma

Baš te večeri, "Mao" Falkao je izdao Romu, sakrio se iza sopstvene nesavršenosti, to mu nikada nisu oprostili, bio je proglašen za osmog kralja Rima, danas ga retko ko tako zove, čak u sećanjima mnogih svrgnut je od strane Frančeska Totija. Odbio je da šutne penal, Pruco je bio povređen, morao je da izađe, Sereza su izdale noge, grčevi su ga poslali u svlačionicu. Karleto Anćeloti je bio suspendovan za finale, kao u "Gladijatoru", neka moćna sila radila je u korist prežaljenih.

Mučenje je prekinuto penalima, prvi put u istoriji Lige šampiona. I nikada pre toga na golu nije stajao klovn koji je prezirao strah, u njegovoj tadašnjoj zemlji, koju danas znamo kao Zimbabve, strah je bio najskuplja reč, plaćao se glavom.

Znao je šta znači pritisak, kada je video umornog i uplašenog Gracijanija, počeo je "Špageti incident", gotovo deceniju pre Gansa.

Grobelar

To je bio ples koji je, makar što se mene tiče, mogao da završi na tom sjajnom albumu obrada, omaž čoveku koji je mrdajući kolenima kao pijani britanski turista na podijumu u Menorki bukvalno izludeo Italijana.

"Špageti ples", viđen tog 20. maja 1984. ostaće klasik Kupa Šampiona, prethodno je kod udarca Bruna Kontija jeo mrežu poput špageta, smešeći se kamerama.

Grobelar

Nije da Grobelar nije pravio lude stvari, jednom je uklizao navijaču na terenu i pomogao policiji da mu stavi lisice, išamarao je pre kraja karijere u Liverpulu MekManamana, tada je već bio u lošim danima, iza njegovih leđa na Hilsboru poginula je gotovo stotina, van terena njegove investicije su se zaista pretvarale u užegle špagete, a optužen je da je nameštao utakmice za "sindikat" iz Singapura.

Ali, sve to je zaboravljeno, "Špageti incident" nikada.

Konti i Gracijani su promašili penale, ne znam da li se danas groze špageta, legendarni kapiten Di Bartolomei je tačno deceniju kasnije oduzeo sebi život, pisao sam o tome.

Taj Romin tim je zaradio žig prokletnika, većina nije znala šta sa sobom kada su reflektori pogašeni.

Liverpul

Liverpul je odneo trofej na svoje ostrvo dok je Rim krvario, za njih Englezi su bili varvari, ali sve što se dešavalo te noći na ulicama kao i pre meča, u stvari je bio prolog Hejsela, razočaranje nikada ne može da bude alibi slepom nasilju. Ovaj princip spojenih sudova odjekivao je tokom mračnih fudbalskih osamdesetih, spirala nasilja nije ostavljala zarobljenike na tribinama.

Da završim za kraj sa Đangom, onim Tarantinovim, posveti špageti vesternima, saundtrek za film ima jedan sjajan deo, pesmu Džejmsa Brauna o osveti i vraćanju dugova.

Album se i zove "Payback", da sam na mestu Eusebija Di Frančeska počeo bih tom pesmom u svlačionici. Jer, za Romu ovo jesu demoni koje treba isterati i traženje natrag prokockane srebrnine iz 1984.

U utorak niko, ko navija za Romu ne bi trebalo da jede špagete, prizvaće lošu sreću...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak