Engleski rebus, ima li Sautgejt rešenje?

Autor: Mladen Heleta
nedelja 30.06.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Mnogo se žuči izlilo na Englesku posle neuverljive grupne faze…

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Povezane vesti

Garet Sautgejt je na pozajmljenom vremenu.

Iako je Engleska delovala loše u mečevima u grupi, čak i protiv očajne Srbije, izašli su kao pobednici što ih vodi u Gelzenkirhen, na duel sa srčanim, ali prosečnim Slovacima. Ako padnu, to će biti poslednji meč selektora na klupi "Gordog Albiona". Ali, i pobeda po mnogima je odlaganje neizbežnog. U slučaju da opravdaju ulogu favorita, četvrtfinale donosi duel sa boljim iz sudara Italijana i Švajcaraca.

Sautgejtu koji je na klupi Engleza se mnogo toga zamera. On je doneo nadu, polufinalom u Rusiji, igrao je finale EP, pukotine su se pojavile nakon poraza u četvrtfinalu Mundijala u Kataru. Iako je taj meč sa Francuskom mogao da završi drugačije, možda i nerealna očekivanja te zime su ga stavile ispred baražne vatre medija. FA je tada potvrdila da neće promeniti selektora, da ostaje do ovog leta. No, sama činjenica da mu nije ponuđen novi ugovor je ilustrativna.

Šta je problem Engleske?

Nije to jednostavna sumnja oko selekcije igrača. Neko će reći da nedostaje Griliš, drugi će zavapiti za Sterlingom, no, kvalitet je takav da se nevolja ne može svoditi na personalna rešenja.

Po nama jedna od stvari je pritisak.

Ovo je ipak drugačija situacija, na drugim takmičenjima, tačnije prethodna tri na kojima je Sautgejt bio selektor bilo je dovoljno držati dobar kurs, igrati onako kako ti kvalitet dozvoljava i ne podleći "hajpu". Ne pričamo o javnosti već onima koji odlučuju o sudbini kormilara. Dok je bilo tako, Engleska je isporučivala.

Ali, sada se situacija promenila, kvote ne lažu, prvi su favorit šampionata. A opet, to nijednog trenutka nije delovalo tako. Pobedili su samo Srbiju, remiji protiv Danske i Slovenije su pokazali onu defanzivnu solidnost po kojoj su timovi Gareta Sautgejta poznati. Nije to samo da ne primite gol, niko od rivala u grupi nije imao baš neke velike prilike protiv ofanzivno impotentnih Engleza.

Dakle, to se nije promenilo, prisetimo se da je Engleska na putu do finala EP primila gol samo protiv Danaca u šest mečeva, I onaj jedan Bonućijev u meču za titulu. Nije ni da su tada bilo posebno efikasni, osim kada su rasturili Ukrajince u rimskom četvrtfinalu. U Kataru je bilo nešto drugačije, no, Pikford je savladan dva puta u četiri meča do eliminacije, kada su mu loptu iza leđa smestili Čuameni i Olivije Žiru.

Drugo mori ostrvljane, niko ne veruje da je Sautgejt rešio dileme. Gde spakovati Belingema, šta je Fodenova uloga, da li je Kejn klasičan napadač koji će realizovati, ili "martinela" za brze igrače veznog reda? Ko je idealan partner za Rajsa, sada kada je Filips potonuo u Sitiju?

Nije neuobičajeno da Englezi igraju loše u grupnoj fazi. Sada je do selektora. Pokojni Ser Bobo Robson je našao rešenja posle očajne grupne faze u Italiji 1990. bili su blizu finala. Kapelo nije 2010. kada je takođe tim imao pet bodova posle grupne faze, ali su kao i sada, svi bili svesni da igraju loše. Doduše, kada izvlačimo paralele, u Južnoj Africi su naleteli na Nemce u osmini finala, sada je ipak lakše, ali kako rekosmo, Sautgejt se neće meriti po tome što je pobedio Sloveniju. Na kraju krajeva i Kapelo je pobedio "fantje" na čijoj je klupi i tada bio Matjaž Kek u svom prvom mandatu, tada je odlučio Defo.

I tu je kraj poređenjima, ova Engleska je jača, makar kadrovski, makar kada je dubina tima u pitanju. Ali, ironično, tu je Sautgejtova "kvaka 22". Jer, on ne može da se odluči, niti koja mu je prva postava. Moraće da napravi neke bitne izmene, da li da pošalje Saku levo, da li da žrtvuje nekog od senatora, možda da razdrma ekipu uvođenjem Gordona ili Kola Palmera?

Nacija se okrenula protiv selektora, ali i igrača. Posle dosadnog remija bez golova protiv Slovenaca u Kelnu, ka ljubimcima su poletele uvrede i čaše.

Kada je rival u pitanju, upravo će Sautgejtovo umeće biti na ispitu. Jer, sudara se sa ekipom koja ne može da iznenadi u taktičkom smislu, već smo pisali, podsećaju na Sarijev Empoli od pre desetak godina, dugo su zajedno, Kalcona je prekopirao dosta stvari iz domovine, kako to izgleda na svojoj koži su osetili Belgijanci. Ali, "Sokolovi" nisu tim koji može da markira slabosti protiv velikih timova, niti da ponudi nešto novo. Videlo se da u nekim trenucima padaju jer zamene nisu ni blizu nukleusa ekipe koji je dugo na okupu. Italijanski selektor nema nikakvu dilemu oko tima za razliku od Sautgejta, pa Engleze greje nada da će njihov strateg imati vremena da pripremi igrače za sve moguće situacje.

Jedna uverljiva pobeda bi vratila stvari na fabrička podešavanja, mada možda i zavaravala skeptike. Engleska je na prethodnim velikim takmičenjima u prvoj nokaut fazi posle grupe imala Kolumbiju i Senegal na Mundijalima, odnosno Nemce na EP. To su na svaki način teža iskušenja nego Slovaci.

Zato nije bitno samo pobediti, već to učiniti dovoljno uverljivo da bi igrači vratili samopouzdanje. Vidi se i da govor tela Engleza nije dobar, upravo jer su izgubili veru, od te ponekad i pozitivne nadmenosti, već protiv Srbije nije ostalo ništa.

Što reče jedan srpski navijač posle meča na otvaranju u Gelzenkirhenu: "Šta da očekujete, jedva ste nas pobedili, a mi nismo dobri u fudbalu".

Ako govorimo o međusobnim duelima Svih šest mečeva odigrani su u ovom velu. Pet puta je slavio favorit, ali je, ne zaboravimo, 2016. na EP, Slovačka sačuvala 0:0 protiv očajne Hodžsonove Engleske. I tu ima razlike, nekoliko igrača iz sadašnje Kalconine ekipe bili su u timu i na klupi (dobili šansu u nastavku) u toj utakmici, od Engleza tu su Stones, Kane, Voker tada igrači bez uticaja.

Ali, gotovo ništa nije više isto, Engleska je mnogo jača nego pre osam godina, sa rezultatima iza sebe, sa fudbalerima koji su lideri u svojim timovima. Ima ta mantra da Engleska u ovom trenutku ima najboljeg igrača u PL, Fodena, najboljeg u Španiji, Belingema i najboljeg u Nemačkoj Kejna. Mali je problem što to nismo videli u praksi...

Posle pomenutog šampionata Evrope, žreb je spojio Engleze i Slovake već u kvalifikacijama za Rusiju, oba meča su "Lavovi" dobili, ali nije bilo lako. Na "Vembliju" su okrenuli, u Trnavi je Lalana prekinuo mučenje u poslednjem minutu.

Engleska je veliki favorit u nedelju u Gelzenkirhenu, ali kvota nije vredna pomena. Meč bi mogao da se otvori u nastavku, a neki osećaj je da će Kejn proraditi, makar i sa bele tačke...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke