Kad su Francuzi slavili poraze

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 17.06.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

U davna vremena „Galski petlovi“ bili srećni ako izgube sa što manje razlike od Austijanaca

Povezane vesti

Teško da bi vam iko poverovao na prvu da su Austrijanci pobedili Francuze u prvih šest međusobnih duela od kojih je bez sumnje najznačajniji trijumf u osmini finala planetarnog šampionata 1934. godine u Italiji.

Bilo je to doba kada je sastav „Vundertima“ predvodio legendarni stručnjak Hugo Majzl, a njegova produžena ruka na terenu bio izvanredni golgeter Matijas Zingelar, poznatiji kao „Čovek od papira“.

Austrijanci su predratnih godina igrali izuzetan fudbal, a do vrhunskih rezultata su dolazili zahvaljujući specifičnoj formaciji koja se u tom periodu zvala „Bečki vrtlog“. Namazani Majzl suprotstavljao se rivalima u današnje vreme nezamislivom formacijom u kojoj je glavnu reč vodio Zingelar.

Ovaj tim je debitovao na prvenstvu sveta spomenute 1934. godine gde je važio za jednog od favorita za medalju, ali su porazi od Italije i Nemačke ostavili „Vundertim“ bez zasluženog priznanja.

Imajući u vidu da im je to bilo prvo veliko takmičenje, razloga za nezadovoljstvo nije smelo da bude, tim pre što su pred njima padale renomirane selekcije Francuske i Mađarske.

I dok će se prosečan Austrijanac izvesno radije sećati trijumfa nad Mađarima u četvrtfinalu, nimalo zanemarljivo, šta više zadivljujuće zvuči da su Majzlovi izabranici u uvodnoj rundi eliminisali Francuze.

Spektakl u Torinu pre devet decenija obilovao je uzbuđenjima. Zingelar je minut pre kraja prvog poluvremena doneo izjednačenje Austrijancima, a u nastavku meča nije bilo golova pa se ušlo u produžetke.

Austrijanci su se bolje snašli u tom delu igre pa su pogocima Antona Šala i Jozefa Bikana izborili veliku pobedu od 3:2. Nezamislivo za današnje vreme, Francuzi nisu mnogo tugovali za eliminacijom jer su im navijači priredili spektakularan doček u Parizu, pa ni ne čudi što su četiri godine kasnije dobili organizaciju Mundijala.

Francuzi su prvih decenija prošlog veka prilično navikli na poraze od Austrijanaca, mahom ubedljive pa nisu imali razloga za nezadovoljstvo u Torinu gde su se objektivno našli naspram mnogo kvalitetnijeg rivala.

Stvari će se drastično promeniti u posleratnom periodu, a prvi značajniji susret dve selecije su imaće u četvrtfinalu Evropskog prvenstva čiji završni turnir je organizovan u julu 1960. godine u Francuskoj.

Tih godina Austija je prolazila kroz smenu generacija, dok su Francuze predvodili legendari Žist Fonten i Žan Vensan, strelci svih pet golova u ubedljivoj pobedi 5:2 u Parizu.

Tek nešto neizvesnije bilo je tri meseca kasnije na „Praterstadionu“ u Beču kada su Austrijanci izvukli poraz 4:2. Selektor Francuske Alber Batju poveo je u Beč izmenjen sastav, svestan osetne prednosti stečene u Parizu.

Austrijanci su poveli golom Horsta Nemeca sredinom prvog poluvremena, ali su se Francuzi probudili u nastavku i sa četiri gola otklonili i najmanju dilemu da će biti deo završnog turnira u domovini.

Nakon propuštenih nekoliko velikih takmičenja, Austrijanci će vezati dva Mundijala (1978. i 1982), a na ovom potonjem u Španiji prilično će namučiti selekciju Francuske koja će svega dve godine postati šampion Evrope.

U izuzetno neizvesnom duelu u Madridu strelac odlučujućeg gola za Francuze bio je tadašnji vezista Sent Etjena Bernar Žengini u 39. minutu.

Dve selekcije će se naći i u kvalifikacionoj grupi za odlazak na Svetska prvenstva u SAD-u 1994. godine i Južnoj Africi 16 godina kasnije.

Francuzi su rutinski slavili u mečevima za planetarni šampionat na američkom kontinentu, dok je daleko teže bilo u kvalifikacionoj grupi za Južnu Afriku gde našla i reprezentacija Srbije.

Pravi šamar doživeli su Francuzi na „Ernest Hapelu“ početkom septembra 2008. godine kada su ih Austrijanci pobedili 3:1. Bilo je to vreme kada se posle višegodišnje letargije budio austrijski fudbal, dok su „Trikolori“ bili u nokdaunu nakon kraha na prvenstvu Evrope.

Francuzi su uspeli da se domognu Južne Afrike kao drugoplasirani u kvalifikacionoj grupi iza Srbije, ali i tu su takmičenje završili u grupnoj fazi.

Poslednja dva susreta Francuzi i Austrijanci imali su u Ligi nacija pre dve godine. Tim Ralfa Rangnika je odoleo u Beču odigravši 1:1, dok su „Trikolori“ bili dosta raspoloženiji u Parizu slaveći 2:0 golovima Kilijana Embapea i Olivijea Žirua.

Dve selecije će ovog ponedeljka od 21 sat ukrstiti koplja u Diseldorfu u derbiju grupe D na prvenstvu Evrope u Nemačkoj.

Francuzi nisu oduševili u nedelju na generalnoj probi protiv Kanade, dok su Austrijanci izrasli u ozbiljnu evropsku reprezentaciju. Verujemo da neće biti mnogo golova i da će nijanse odlučivati o ishodu meča.

Ne propustite