PROFIL - Belgija - Novi selektor, da li to znači lek za stare boljke?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

Belgija ipak drugačija?

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Povezane vesti

BELGIJA

Učešća (1972. 1980. 1984. 2000. 2016. 2020.)

Najveći uspesi: Polufinale 1972. Finale 1980. 

Piše: Boris Jovanović                   

Nova Belgija?

Teško je reći, dani Boba Martineza su završeni, na klupi je nemački Italijan, kako mu i prezime kaže Domeniko Tedesko, rešio je uspešno kvalifikacije i ima ugovor do kraja turnira.

Šta se promenilo dolaskom novog selektora?

On ima zadatak da napravi novu "zlatnu generaciju", posle silnih razočaranja "Crvenih đavola" koja su kulminirala lošim turnirom u Kataru. Tim koji je predvodio Eden Azar je ostao nedorečen, na papiru jedan od najboljih i najskupljih na svetu, ali uvek im je nedostajao neki korak da dođu do samog kraja.

Nije ni čudo da je Martinez smenjen, Tedesko je kao predstavnik nemačke škole fudbala, doneo princip agresivnosti, pokretljivosti, presinga, nije bez razloga trenirao Lajpcig i deo je nove generacije nemačkih trenera koja je bez igranja profesionalnog fudbala sela na prestižne klupe.

Novi selektor forsira 4-3-3, ali to je samo formacija koja se lako menja u 4-4-2 kada se polivalentni Karasko spusti na svoju polovinu u trenutku kada protivnik dobije loptu.

Nema više Azara, Alderveireldea, Minjolea koji je bio rezervni golman, Vertongen je preživeo kao i Menije i mlađi Kastanj. Ali nova lica u odbrani su Teate, Debast iz Anderlehta, Onana iz Evertona u vezi, Lukebakio iz Sevilje i Bajakoko iz PSV. Naravno ne možete bez De Brujnea i kapitena Lukakua, nove zvezde su Openda i Doku, tu je i Trosar, Tilemans i De Ketelar.

Na papiru, Belgijanci koji čekaju da se oporavi golman Kurtoa imaju i dalje moćan tim, možda sa manje iskustva, ali više poleta.

U grupi su bili sigurni, šest pobeda i dva remija za prvo mesto, ako računamo i kvalifikacije za prošli šampionat u poslednja dva evropska ciklusa Belgija ima 16 pobeda u 18 mečeva i neporaženi su. Samo, to nikada nije merilo, oni su svakako mnogo kvalitetniji od rivala iz drugog i trećeg šešira, problem prethodne generacije su bili mečevi u kojima su protiv velikih fudbalskih nacija i pored kvaliteta patili od kompleksa inferiornosti. 

Podsetimo se da su ih izbacili Italijani sa prošlog EP, u Kataru su imali košmaran turniru i u grupi ostali iza Maroka i Hrvatske. Nisu imali ni sreće u poslednjem meču kada im je bila potrebna pobeda protiv Hrvata, ali niko ne veruje da bi stigli daleko i da su prošli u nokaut fazu.

ISTORIJAT

Belgija ima veoma bogatu tradiciju igranja na šampionatima Evrope, 1972. su se našli u završnici, bila je to generacija Van Himsta i Doksa, okosnicu su činili igrači Anderlehta i Standarda, nisu mogli preko moćne Nemačke do finala. Osam godina kasnije, Gi Tajs je u Italiju doveo neverovatan tim sa Pfafom, Kulemansom, Van Merom, Van de Elston, izbacili su u grupi Engleze, Italijane i Špance, u finalu imali šansu protiv Zapadne Nemačke, čini se i bolji tim, ali odlučio je gol Hrubeša.

Taj tim je stasao četiri godine kasnije, u neverovatnom meču su izgubili od Danaca i ostali bez polufinala. 

Ako pratite reprezentativni fudbal znate da je devedesetih nastupila suša, pojavili su se na EP kao domaćini 2000. nisu puno pokazali, a tek generacija Azara i ostalih je pre 15-tak godina zakoračila na scenu. I dok smo posle Mundijala u Brazilu svi bili sigurni da Belgiju čeka zlatno doba, oni nikada nisu napravili ništa značajno. Kako rekosmo, izgubili su od Italijana na prošlom šampionatu, a 2016. ih je iznenadio Vels u četvrtfinalu kada su mnogi očekivali finale sa komšijama Francuzima.

PROGNOZA

Možda sada, kada pritisak nije toliko veliki Belgija može da bude iznenađenje šampionata? Teško je ipak videti da stignu do same završnice, grupa nije teška, tu bi mogli da se sačuvaju, ali isto smo pričali i pisali pred Mundijal u Kataru. Svakako da tim ima kvalitet, ostalo je tu dosta strašnih igrača, plus klinci koji dolaze su već na internacionalnoj sceni skupili dosta iskustva igrajući za velike klubove.

Sa druge strane, možda Tedesko ima više hrabrosti, možda tim bude raznovrsniji nego pod Martinezom koji, činilo se, nikada nije imao "plan B" kada stvari ne krenu prema očekivanju. 

Belgija će svakako biti drugačija, da li i bolja, ne usuđujemo se da prognoziramo, mada bi trebalo da najmanje ponove rezultat sa dva poslednja prvenstva i plasiraju se u top 8.

Ne propustite