PROFIL - Hrvatska - Luka neuništivi!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
21:00
Izvor: Sportske.net

Komšije bolje prolaze na Mundijalima, ali uvek su moguće iznenađenje u završnici

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Povezane vesti

HRVATSKA

 

Učešća (1996. 2004. 2008. 2012. 2016. 2020.)

 

Najbolji rezultati: Četvrtfinale 1996. 2008.

 

 

Hrvati imaju Luku Modrića, a onda je sve moguće. Šalimo se naravno, ali najbolji balkanski fudbaler svih vremena i dalje predvodi "Kockaste" ili "Vatrene" kako hoćete. Menjaju se saigrači, opraštaju se legende, ali Luka je i dalje tu.

 

Naše komšije su izvršile smenu generacija još posle Mundijala u Rusiji, ali su i dalje jedna od boljih reprezentacija Evrope i "dark horse" svakog velikog takmičenja. Radi se o timu koji ima jasnu fizionomiju dosta iskustva, tu je i dalje Vifa, ali i Kovačić, Brozović, golman Livaković, Kramarić, ali stižu i drugi. Dinamo je izbacivao igrače kao na traci, Gvardiol je najskuplji defanzivac sveta, Lovro Majer je završio u Nemačkoj, Bruno Petković je opasan, Pjaca se vratio u nekadašnju formu. Ima i povreda, Dalić će čekati izveštaj do kraja, ali Perišić bi mnogo značio. Grupa je teška, slična onoj iz 2012. ali tada je Hrvatska možda i nepravedno ispala posle nesrećnog poraza od Španije. I "Crvena furija" i "Azuri" su bili bolji nego danas. Bila je bolja i Hrvatska, samo kod njih postoji i dalje kult reprezentacije i na velikim takmičenjima se to jasno vidi. Od osamostaljenja oni su tim sa prostora bivše Jugoslavije koji nije često bio najkvalitetniji ali ima ubedljivo najbolje rezultate. Dalić je već dugo tu, došao je neočekivano, ostao, mnogi ga osporavaju, ali njegova reprezentacija postiže strašne rezultate.

 

Mnogi su verovali da je hrvatsko finale iz Rusije labuđi pev, ali četiri godine kasnije igrali su polufinale Mundijala. Uvek iskoči neki novi junak. Na evropskim prvenstvima prolaze slabije, no ni to ne mora ništa da znači.

 

Igraju tvrdo pozadi, štoperi su visoki, jaki u duelu, kreacija je poverena Modriću, napadači mnogo rade, pokrivaju. Njihovi kritičari kažu da su imali dosta sreće, neverovatan je podatak da su na dva poslednja Mundijala samo jednom dobili u regularnom delu nokaut faze, samo znate, sreća se zaslužuje.

 

Dalić igra u 4-3-3 što je često 4-5-1, ali i u 4-2-3-1 sa duplim blokom. Sada su mlađi igrači u odbrani mobilniji nego recimo pre nekoliko godina što je razumljivo, a uspešno je inkorporirao nova lica kao Šutala i Sosu, mada je prvi od dvojice Ajaksovaca povređen. Ako imate Modrića, Brozovića i Kovačića, to je između 300 i 400 mečeva za reprezentaciju na najvišem nivou, to recimo Španci i Italijani nemaju.

 

ISTORIJAT

 

Hrvati su se pojavili 1996. dobili mnogo aplauza, stigli do četvrtfinala, to je bio preludij za treće mesto na Mundijalu. Mi smo ih 2000. ostavili kod kuće, ali im je verovatno najteže pala eliminacija na turniru 2008. kada ih je razočara Semih Šenturk u poslednjem minutu produžetka. Kako rekosmo 2012. su igrali dobro, izvisili u jakoj grupi, Možda je šansa propuštena i 2016. kada su tukli Španiju u grupi i onda odigrali kukavički protiv Portugala, izgubili u užasnom meču u produžetku od budućih prvaka Evrope koji do tada nisu pokazali ništa.

 

Pre tri godine, Hrvatska je kao vicešampion sveta očekivala više, ali nisu igrali dobro ni u grupi, u onom ludom meču su stigli dva gola minusa protiv Španij u osmini finala i ispali na produžetke, bilo je 5:3. To je onda umnogome odredilo percepciju mnogih pred Katar, ali Hrvati su igrali polufinale.

 

PROGNOZA

 

Po nama, oni mogu i do prvog, ali i trećeg mesta u grupi. Ne verujemo da je Italija bolja, mada se mnogi neće složiti, mogu i da igraju sa Španijom. Minimum minimuma je da prođu u osminu finala, a posle, to je Hrvatska. Remi, pa penali, ili minimalna pobeda, ne valja ih otpisivati. Ima tu dosta sveže krvi, uz malopre pomenuti kult ili kako god hoćete to da nazovete, i ovoga puta mogu daleko. A mogu i da ispadnu u osmini finala, ipak su tata-mate za Mundijale.

 

Ne propustite