PROFIL - Slovačka - Italijanski šmek!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Ko se seća Sarijevog Empolija, to je to…

EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Povezane vesti

SLOVAČKA

Učešća (2016. 2020.)

Najveći uspeh: Osmina finala 2016. 

Piše: Boris Jovanović

Slovaci se vraćaju na EP, za promenu nema Hamšika, rekordera po broju nastupa i golova. Ovo je treće prvenstvo Evrope u nizu za "Sokolove", koji su 2016. prošli grupu.

Na klupi poznato lice, Italijan Frančesko Kalcona koji je tokom sezone seo na klupu Napolija. Ovaj Italijan je dugo radio kao pomoćnik, Spaletiju, Di Frančesku ranije Sari, i gotovo je neverovatno da mu je prvi samostalni posao selektorski. On je prvi stranac selektor u istoriji ove zemlje, tačnije drugi posle Pavela Hapala koji je "stranac" mada to uzmite uslovno, rođen je u zajedničkoj državi.

Kalcona je odveo Slovake u Nemačku iz grupe u kojoj su dominirali Portugalci sa svih 10 pobeda. Slovačka je rutinirala ostale, poput Luksemburga, Bosanaca, Islanda i Lihtenštajna, bili su vrlo sigurni, sem jednog remija sa Luksemburgom dobili sve ostale mečeve i bolji skor imaju na strani!

Od stare garde preživeli su kapiten Pekarik, Juraj Kucka, napadač Mak, Lobotka, Duda, Đomber, nova imena su Suslov iz Verone, Obert iz Kaljarija, videćemo hoće li voditi klinca Sauera iz Fejenorda, najmlađeg debitanta u istoriji Slovačke. Naravno, najpoznatiji je štoper Škrinjar koji je sada u PSŽ gde muku muči sa povredo,

Slovaci su promenili stil pod uticajem selektora koji je kao i učitelj Sari, ali i Di Frančesko propovednik agresivnog, pro-aktivnog fudbala. To je 4-3-3, neumorno pritiskaju rivala, imaju strašan timski duh, ekipa je bez zvezda, preslikan nekadašnji Sarijev Empoli recimo.

"Sokolovi" su borbena ekipa, umeju da budu grubi, ko ih bude potcenio, opeći će se. Imaju iskustva, kada smo rekli da Hamšik nije tu, jeste, ali u ulozi tim menadžera. Dosta je igrača već nastupalo na EP, iz tima koji je 2016. prošao grupu su sedmorica, to je kapital za ovaj šampionat.

ISTORIJAT

Slovačka je 2010. protiv tada prvaka sveta Italijana servirala senzaciju na svom prvom velikom takmičenju afričkom Mundijalu, a šest godina kasnije osnova tog tima, samo mnogo iskusnija, je prošla grupu uz Velšane i Engleze. Kao trećeplasirani, naleteli su na Nemce i to je bio kraj. Na prošlom šamponatu, Slovaci su tukli Poljake, izgubili od Španije i Švedske i završili takmičenje. Ipak nisu razočarali, slomio ih je tesni poraz od "Vikinga" iz penala.

Ako se gleda doba zajedničke države sa Česima, imaju čime da se podiče. Iako ljudi generalno veruju da su Česi bili jači u tom partnerstvu, fudbalski, u tituli prvaka Evrope iz 1976. osnova su bili igrači iz Slovana, a polovina tima činili su Slovaci. 

Tradicija je tu, iako imaju slabu ligu, dosta njihovih igrača je rano otišlo u Italiju. sada je i selektor sa Apenina, pa možemo da kažemo da ima tu nekog "latinskog šmeka".

PROGNOZA

Ne otpisujte Slovake. Na velikim takmičenjima igraju dobro, uvek nekoga pobede, ne bi bilo iznenađenje da to učine i sada. Po nama, mada smo svesni da smo u manjini, bolja su ekipa od Rumuna, imaju veće šanse u tom meču. Videćemo kako će proći sa Ukrajinom koje se ne boje i Kalcona je već rekao da neće odstupiti od svoje igre. To drugim rečima znači da će tim biti agresivan i probati da nametne svoj stil. Imaju ofanzivna oružja, efikasniji su, verovatno i zbog pristupa od nekih ranijih generacija kada se gledalo gotovo uvek uz Hamšika. Veliki uspeh bi bio osmina finala, sve posle toga mini-čudo. 

Ne propustite