Savršena lekcija iz Gdanjska

Autor: Lazar Nikolić
subota 15.06.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Poraz od Španije 2012. godine na obalama Baltika od Hrvata načinio još veće takmičare

Povezane vesti

Ako je neko pomislio da se ovih dana probudio u 2012. godini mora da je posmatrao raspored reprezentacija po grupama na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Pogled na grupu B gde se nalaze selekcije Španije, Italije, Hrvatske i Albanije umnogome podseća na četvorku od pre 12 leta na kontinentalnom šampionatu u Poljskoj i Ukrajini. Razlika je jedino u četvrtoj reprezentaciji pošto je umesto Republike Irske svoje mesto našla selekcija Albanije.

Shodno očekivanjima aktuelni branilac trofeja Španija i Italija prošle su te godine grupnu fazu, dok je selekciji Hrvatske vrlo malo nedostajalo da se nađe među osam četvrtfinalista.

Upravo su tog 18. juna u Gdanjsku pitanje odlaska u eliminacionu rundu rešavale Hrvatska i Španija u trećem kolu grupne faze.

Tadašnji vlasnici svetske i evropske krune prilično su se namučili da eliminišu izabranike Slavena Bilića, selektora koji je toga leta napustio kormilo „Vatrenih“.

Španci su toga leta odbranili naslov šampiona Starog kontinenta, ali se videlo da je šampionska ekipa iz 2008. i 2010. godine dosegla limit. To se i potvrdilo na Mundijalu u Brazilu, ali vrlo je malo nedostajalo da se „Crvena furija“ ugasi i na tlu Poljske.

Sa druge strane, Hrvati su izlazili iz šestogodišnjeg ciklusa pod Bilićevim vođstvom gde je stasao dobar deo generacije koja će 2018. godine na čelu sa Zlatkom Dalićem postati vicešampion sveta.

Može se iz ove perspektive zaključiti da je taj duel u Gdanjsku protiv izvanredne selekcije Španije bio ulaznica Hrvatske u krug ozbiljnijih evropskih reprezentacija što će se u godinama koje su usledile potvrditi.

Španija je u Gdanjsku izašla sa najjačim sastavom budući da bi im poraz značio eliminaciju. Selektor Del Boske je u prepoznatljivoj formaciji 4-3-3 izveo najbolje što je španski fudbal imao, ali im je prolaz dalje obezbedio tek rezervista Hesus Navas dva minuta pre kraja utakmice.

Hrvati su te večeri igrali ozbiljan takmičarski fudbal, svesni na koji način mogu da pariraju najboljoj selekciji sveta. Bilić je u prvih 45 minuta upotpunosti razbio igru Bilićevih pulena, a vrlo je lako moglo da se dogodi da „Vatreni“ dođu u vođstvo sredinom drugog dela nakon udarca glavom Ivana Rakitića.

Iskusni Del Boske je na vreme uočio indisponiranost Fernanda Toresa pa je u 60. minutu ubacio hitronogog Navasa, a ovaj je pre isteka regularnog dela igre matirao izuzetno raspoloženog Stipa Pletikosu.

Hrvati su naivno pokušali da naprave ofsajd zamku, ali su im se spretno iza leđa pojavili Andres Inijesta i Navas, a ovaj potonji je od asa Barselone dobio loptu na tacni koju je pretvorio u gol.

Španci su tako nastavili put ka tronu, dok su Hrvati dobili još jednu u nizu bolnih lekcija koje će postepeno usvajati na putu najvećih uspeha.

Četiri godine kasnije dve reprezentacije su takođe igrale odlučujući meč grupne faze na Evropskom prvenstvu, ali ovaj put Hrvatska je osim takmičarskog duha pokazala i spretnost pred protivničkim golom.

Ivan Perišić je tog junskog dana u Bordou odigrao jedan od najboljih mečeva u dresu „Vatrenih“ pošto je asistencijom i golom doneo Hrvatskoj prvu pobedu u zvaničnim mečevima protiv Španaca.

Hrvati su slavili 2:1 i kao prvoplasirani otišli u osminu finala gde su na nesrećan način ispali od potonjih šampiona Portugalaca, dok je Španija prekinula dominaciju u evropskom fudbalu porazom od Italije.

Pravi spektakl dve selekcije prirediće i na prošlom šampionatu, ali su za razliku od prethodna dva turnira koplja ukrstili u eliminacionoj rundi gde je Španija slavila 5:3 nakon produžetaka.

Kao što je Španija bila na izdisaju 2012. godine, tako su i Hrvati na prošlom prvenstvu Evrope pokazivali znake klonutosti karakteristične za tim kojem je potrebna svežina.

Uprakos većem raspoloženju Španaca, Hrvati su golovima Mislava Oršića i Marija Pašalića odveli meč u produžetke, gde ih je sačekala daleko snažnija „Furija“ i pogocima Alvara Morate i Mikela Ojarzabala otišla u četvrtfinale.

Dve reprezentacije će ove subote od 18 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu ponovo biti jedna naspram druge. Stari znanci sastaće se u prvom kolu grupe B kontinentalnog šampionata i pobednik ovog duela ušao bi u nastavak takmičenja sa mnogo više samopozdanja.

Utisak je da je Španija prilično igrački napredovala pod novim selektorom Luisom de la Fuenteom i da bi ovo leto moglo da protekne u njihovom znaku.

Naspram sebe će imati izuzetan tim predvođen Lukom Modrićem i izuzetno osveženom odbranom i napadom. Sve ukazuje da ćemo gledati spektakl u Berlinu.

 

 

 

Ne propustite