Tarlać bi što pre da vrati Bongu iz Partizana! A šta očekuje od Nejpira i Lučića?

Autor: Darko Mitrović
petak 06.09.2024.
20:30
Izvor: Sportske.net

Posle završenog angažmana u reprezentaciji Srbije, Tarlać se u potpunosti posvetio novom poslu.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Nekadašnji srpski reprezentativni centar Dragan Tarlać od ovog leta je novi sportski direktor minhenskog Bajerna.

Već nedelju dana je na toj poziciji, pa je danas za klupski sajt nemačkog velikana govorio o svojim planovima i ambicijama u Bajernu.

''Naravno, navijači uvek žele brzo da znaju ciljeve za sledeću godinu, a mi takođe prihvatamo odgovornost. Uvek težimo najvišim ciljevima, tako ja vidim stvar i ljudi koji su pored mene. Ime i istorija ovog brenda i ovog kluba vas ne stavljaju pod nikakav pritisak. Ali jedno je takođe jasno: samo najviši ciljevi će vas odvesti na sledeći nivo. 

Po mom mišljenju, Bajern mora stalno da se penje i bude bolji nego prošle sezone. Timska hemija koju želimo da razvijemo na terenu je najvažniji deo ako želimo da budemo uspešni. Iskusni treneri kažu: Jedan igrač može uništiti hemiju vašeg tima - ali jedan igrač nije sposoban da osvoji titule. Radi se samo kao tim, to je naš krajnji cilj'', istakao je Tarlać na početku razgovora.

U dugoročnom planu je i potencijalni plasman na fajnal-for Evrolige.

''Bajern je svake godine napredovao, uvek je nešto dodavao. To su mali koraci, ali ovo je klub koji se stalno usavršava i razlikuje se od drugih timova koji ponekad naprave velike korake za godinu dana - da bi na kraju zaostali. Bavarska ima drugačiji mentalitet, kontinuirani rast. Naravno, svi, a posebno navijači, žele da vide brži, veći rast. Ali možda ćemo uskoro imati priliku da se približimo našim dugoročnim ciljevima učešća na F4 i osvajanja Evrolige. Pošto se sada useljavamo u SAP Garden, svoje ime još čvršće stavljamo na evropsku košarkašku mapu. Uveren sam da ćemo u budućnosti imati šanse da ove ciljeve ostvarimo'', optimista je Tarlać.

Veliku pažnju košarkaške javnosti izazvao je dolazak Šabaza Nejpira iz Armanija u Bajern.

''Sa Šabazom je naša slagalica gotova, mi i trenersko osoblje smo se složili oko ovoga nakon mnogo razmatranja. O raznim koracima smo svakako već razgovarali (pre nego što je preuzeo dužnost). Imao sam mnogo razgovora sa Markom Pešićem i Danijeleom Bajesijem kojima sam veoma zahvalan na razmeni iskustava ovde i njegovim savetima. Tako mi je bilo lakše da pomognem Marku da nađe rešenja za razne stvari pre nego što sam krenuo u Minhen. Ali u isto vreme želeo sam da ostanem fokusiran na svoje prethodne zadatke, kao što je trening kamp reprezentacije Srbije pred Olimpijadu. Marko je shvatio da ne želim da naudim reprezentaciji. Sada mogu potpuno da se posvetim budućnosti Bavarske''.

Posebno je istakao veliki broj domaćih igrača u ekipi.

''Moj cilj je bio i jeste da uvek imam najbolje domaće u timu. Svi ovde imaju istu misao – želimo da imamo što veću bazu domaćih igrača. Jer, tada će se stranci mnogo brže prilagođavati i razumeti gde su završili. Kada osetite za koga igrate – tek tada će timska hemija dostići viši nivo i doći će rezultati. Nije uvek u pitanju veća sala ili veći budžet. Želimo da budemo najbolji tim u Nemačkoj i da svake godine unapredimo jedan nivo u Evroligi. Veoma sam srećan što, prema poslednjoj statistici Evrolige, Bajern ima najveći procenat domaćih igrača posle Crvene zvezde. Imamo najbolje nemačke igrače van NBA - možda sa izuzetkom Bonge'', rekao je Tarlać, a onda i uputio zanimljivu poruku novom košarkašu Partizana. 

''Želimo mu odličnu sezonu – i nadamo se da ćemo ga vratiti što je pre moguće (smeh)''.

Bajern trenutno u sastavu ima samo 14 igrača.

''Mislim da nijedan tim ne može pre sezone da kaže da je 100 posto spreman sa svojom ekipom. Morate dati vremena treneru i igračima da vide šta rezultati govore. Teren uvek govori istinu, nikada ne laže. On će nam pokazati da li je sastav kompletan ili ne. Jer povrede i druge stvari uvek mogu da se dese. I naravno uvek pratite tržište, a u NBA su prvi rezovi krajem oktobra. To prate sve ekipe, pa i mi, tako da ćemo uvek biti profesionalno pripremljeni ako zatreba. Ali sada imamo puno poverenje u ovaj tim koji smo izgradili''.

Vladimir Lučić će i u narednoj sezoni biti kapiten Bajerna, a što je najvažnije, njegova povreda je postala stvar prošlosti.                     

''Poslednje leto koje je proveo sa reprezentacijom bilo je na Evropskom prvenstvu 2022. u Pragu i Berlinu. Ove godine se nije osećao spremnim da učestvuje (na Olimpijskim igrama). I kao i uvek bio je veoma iskren, bio je i kapiten reprezentacije. Takođe ne vidim razlog (ovde u Bajernu) da ne ostane kapiten. Trener će to svakako razjasniti na planiranom sastanku u Ljubljani. Nisam znao koliko je operacija (na ruci) prošlog leta bila teška. Radilo se čak i o njegovoj karijeri. Ali vratio se snažno u drugoj polovini sezone. Sada je potpuno zdrav i u odličnoj formi, što se ne odnosi samo na njega. Svi igrači su od prvog dana bili u apsolutno dobroj formi.

Samo se Fojtman još regeneriše. Nećemo ga gurati, ali biće tu u Ljubljani, makar nastavio da se regeneriše. Možda će tada imati nekoliko minuta na Kipru. Ali, sada moramo da budemo pametni i da ne žurimo ni sa čim pre duge sezone. Nadamo se da ćemo ga imati u prvoj utakmici sezone'', zaključio je Tarlać.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke