Bliskoistočna dominacija Azijom

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 11.06.2024.
10:45
Izvor: Sportske.net

Ovog utorka biće poznati svi učesnici treće runde azijskog dela kvalifikacija za Mundijal 2026.

EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Povezane vesti

Mada je već odranije poznata velika većina reprezentacija koje će igrati treću rundu azijskog dela kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine, predstojeći mečevi poslednjeg šestog kola obelodaniće imena svih 18 timova koji će nastaviti borbu za odlazak na planetarni šampionat.

Ni u jednoj od devet kvalifikacionih grupa druge runde ne postoji makar jedna reprezentacija koja kolo pre kraja nije obezbedila plasman u rundu koja bi mogla da im obezbedi direktan plasman na Mundijal.

Svi mečevi počinju u utorak kada će se rešiti i najmanja dilema ko nastavlja borbu za prvenstvo sveta, a ko će morati da se zadovolji plasmanom na Azijski kup.

U grupi A najbolje se pokazao Katar, selekcija domaćina prethodnog Mundijala i sastav koji je izuzetno fudbalski napredovao u odnosu na 2022. godinu. Ruku na srce, ova bliskoistočna reprezentacija nije ni imala tešku kvalifikacionu grupu, ali skor od četiri pobede uz jedan remi je za svaku pohvalu.

Ovog utorka će od 17:45 ugostiti Indiju kojoj su bodovi neophodni kako bi se domogla treće runde kvalifikacija. Glavni konkurent za drugo mesto joj je Avganistan, sastavu koji takođe ima pet bodova kao Indija.

Avganistanci gostuju u Kuvajtu dva sata kasnije, pa će svoju matematiku skrojiti zavisno od rezultata u Al Rajanu. Svoju računicu ima i Kuvajt budući da je samo na bod manje od Indije i Avganistana, pa je više nego očigledno da je grupa A među neizvesnijima u čitavoj drugoj rundi.

U grupi B prilično dominantna je selekcija Japana za koju će biti pravo čudo ako ne izbori plasman na Svetsko prvenstvo. Priliku da zadrže maksimalni skor imaće u derbiju grupe protiv Sirije. Utakmica u Hirošimi počinje u 12:14 i biće uvodna kada je reč o mečevima šestog kola.

Drugoplasirana Sirija je porazom u prošlom kolu zakomplikovala poziciju broj dva pošto joj sa bodom manje za vratom diše Severna Koreja. Korejci imaju zicer protiv slabašnog Mijanmara pa bi u slučaju trijumfa i pomoći Japanaca mogli do treće runde.

Južna Koreja je silovita u grupi C i duel protiv Kine od 13 sati na domaćem terenu za nju neće predstavljati veliku važnost. Nasuprot Južnokorejcima, Kinezi još nisu matematički obezbedili narednu rundu. Bod bi im to omogućio, dok bi poraz mogao da bude fatalan ukoliko Tajland od 14:30 savlada fenjeraša Singapur.

U grupi D selekcije Omana i Kirgistana pokazale su se najbolje. Upravo će u poslednjem kolu druge runde odmeriti snage u borbi za prvo mesto. Meč u Muskatu počinje od 18 sati, a bezbrižniji ga dočekuje domaći tim.

Kirgistanu je i remi dovoljan za drugo mesto, koje će izvesno izboriti i s porazom budući da ima neuporedivo bolju gol-razliku od Malezije koju čeka lagan zadatak kod kuće protiv slabašnog Tajvana.

U grupi E selekcije Irana i Uzbekistana doslovno su se prošetale u narednu fazu kvalifikacija, a derbi u Teheranu sa početkom od 19 sati daće odgovor na pitanje ko će zauzeti prvo mesto. Obe selekcije imaju po 13 bodova, a prvi meč u Uzbekistanu završen je 2:2.

Reprezentacija Iraka pokazala se kao ubedljivo najkvalitetnija u grupi F sa maksimalnih 15 bodova iz pet kola. Za drugo mesto boriće se Indonezija i Vijetnam. Indonežani imaju bod više i lagani meč protiv očajnih Filipina, dok Vijetnam mora da savlada lidera Iran uz kiks direktnog konkurenta. Jasno je da samo čudo može da odvoji Indoneziju od treće runde.

U grupi G su Saudijska Arabija i Jordan obezbedili narednu fazu, a u derbiju kola u Rijadu od 20 sati odlučivaće za prvo mesto. Domaćinu je i bod dovoljan, goste bi pobeda odvela na čelo tabele.

U grupama H i I pitanje plasmana u treću fazu je rešeno. Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein najdominantniji su u grupi H, a međusobni duel koji će odigrati u Dubaiju od 19 sati neće imati veliku važnost.

Kada je reč o grupi I glavnu reč vode Australija i Palestina koje će u Pertu od 14:10 odigrati derbi bez velikog značaja.

Naredna faza kvalifikacija startuje 5. septembra i činiće je 18 reprezentacija podeljenih u tri grupe. Prve dve će izboriti direktan plasman na Mundijal, dok će treća i četvrta selekcija otići u narednu rundu kvalifikacija.

OVDE pogledajte celokupnu ponudu azijskih kvalifikacija u AdmiralBet kladionici!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke