Fluminense - Od raja do pakla za sedam meseci!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 30.06.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Diniz smenjen, Flu u nevolji!

Povezane vesti

Nije retko da klubovi posle najvećeg uspeha u istoriji dožive pad, ali ovo niko nije očekivao od Fluminensea. Naime, brazilski klub je osvojio prošle jeseni Kopa Libertadores, tačnije bilo je to pre sedam meseci, nakon toga su osvojili i Superkup Južne Amerike protiv LDU Kita.

Niko od nosilaca igre nije napustio "Marakanu", legendarni Marselo,Marlon,  Felipe Melo, Kenedi, Herman Kano su tu, Tijago Silva je stigao nedavno iz Čelsija, pa pogled na tabelu rađa nevericu.

Naime, Flu je u zoni ispadanja, serija poraza i nemiri koji su usledili tokom proleća naterali su klub da smeni Fernanda Diniza. Čovek koji je prošle godine čuvao selektorsku klupu za Karla Anćelotija i osvojio tri trofeja za dve godine u klubu je potpisao nedavno ugovor i za 2025. Ali, dobio je otkaz (i pozamašnu otpremninu) prošle nedelje nakon poraza u najvažnijoj utakmici, derbiju protiv Flamenga.

Time je klub želeo da amortizuje pritisak navijača, oni su isticali poruke da je 2023. prošlost i da Diniz mora da ode, napali su igrače par puta, fizički želeli da se obračunaju sa iskusnim Felipeom Melom, a i razlupali su automobile nekolicine igrača.

Atmosfera je bila toksična na tribinama, a Fluminense je od marta izgubio prvo finale "Karioke" od Flamenga, mečeve u Seriji A od Baije, Korintijansa, Sao Paula, Botafoga, Atletiko Gojanensea, Kruzeira i Flamenga. Previše, našli su se prošlog vikenda nakon poraza u derbiju na poslednjem mestu.

Klub je reagovao, nakon dugog sastanka koji je trajao u ponedeljak do ranih jutarnjih časova, Diniz je smenjen, priča se da je bilo vatreno i da je bord bio podeljen. Diniz je nekadašnji igrač kluba, bio je trener i 2018. radio osim Flua, u Čileu, Sao Paolu, Santosu i Vasku. Ima baš dugu karijeru, od 2010. je promenio veliki broj klubova. Šansu je dobio neočekivano i pričalo se u nedostatku dobrih rešenja, kada je iskusni Abel Braga podneo ostavku. Ali, Diniz je kupio poverenje trijumfom u "Karioki", a onda kako rekosmo pokorio Južnu Ameriku, najveći uspeh u istoriji "Trikolora". Diniz je pristalica presinga, pas igre, strane radne etike, ali postoje mišljenja da on previše troši ekipu. Neki teoretičari smatraju da je to osnovni problem, da su nosioci igre dali sve prošle godine kada je nakon dugog puta pobeđena Boka na "Marakani" u finalu. Tim jeste osvežen, ali oni najbolji su na pogrešnoj strani tridesetih. Trofejni trener nije odustao, ali na neki način izgledalo je da je njegova igra "provaljena". Ako na to dodate zasićenje, nije možda čudno što nigde nije potrajao više od dve sezone.

U Kopa Libertadores su ipak bili mnogo bolji, mada ima i do kvaliteta rivala. Šampion je u grupnoj fazi imao četvrti najbolji učinak tokom proleća, samo delom je do rivala, Kolo-Kolo, Sero Portenjo i Alijanca Lima su slabiji od većine ekipa iz moćne brazilske lige.

Kada nema rezultata, a imate mnogo veterana, oni će početi da dovode u pitanje autoritet trenera, Diniz je imao i u Sao Paolu sličan problem. Zameralo mu se da je previše autoritaran, tvrdoglav, pa će sada potraga krenuti od trenera sa različitim karakteristikama. Meč je sredinom nedelje u vanrednom kolu protiv Vitorije Baije vodio pomoćni trener Markao. Dinizu se zamera što su i pojačanja između sezona bili stari igrači. Podsetimo da je došao Daglas Košta, ali i Renato Augusto koji ima 36 godina.

Podsetimo i da je Diniz imao problema sa Brazilom kada je preuzeo klupu, kako rekosmo čuvajući je za Anćelotija. Italijan je odlučio da ostane u Realu, "Selesao" je igrao očajno u kvalifikacijama za Mundijal. Bili su šesti kada je savez izgubio strpljenje pa je Diniza zamenio iskusni Dorival Žunior. Mada, nije da su Brazilci zaigrali bolje.

Flu je sada u nevolji, niko ne veruje da će naravno ostati u zoni ispadanja, ali niko i da mogu da odbrane titulu. Igraju protiv Gremija u osmini finala, gde su ipak favoriti jer i timu iz Belo Horizontea ne ide. Samo, ti mečevi su tek polovinom avgusta, pa je teško procenjivati u odnosu na sadašnji trenutak.

Flu je igra sredinom nedelje, znaćete rezultat dok budete ovo čitali, u klubu je opsadno stanje, Vitoriju su morali da dobiju. Za vikend će gostovati kako rekosmo Gremiju. Vanredno kolo u sredu i četvrtak je donelo baš dosta iznenađenja. Recimo, Flamengo je poražen na gostovanju Žuventudu, a Palmeiras u Fortalezi Sada će se velikani vaditi Fla čeka Kruzeiro, Palmeiras čeka Korintijans. Ni Atletiko Mineiro ne blista, protiv imenjaka iz Gojasa je trijumf imperativ. Vasko i Botafogo bi trebalo da odigraju meč sa malo golova...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke