Fortaleza - Kad Brazilci i Argentinci dobro sarađuju!

Autor: Mladen Heleta
sreda 26.06.2024.
15:00
Izvor: Sportske.net

Huan Pablo Vojvoda napravio odličnu kombinaciju!

Povezane vesti

Iza svakog brazilskog kluba stoji nekakva priča o stranim korenima, imigrantima koji su doneli novu igru preko mora, izuzetak nije ni Fortaleza. Klub dolazi sa Atlantika, iz Seare, postoji od 1918. a zanimljivo da su boje u stvari inspirisane francuskom zastavom. Priča je počela od Alsidesa Santosa, prvog predsednika, on je studirao u Francuskoj i tamo se zarazio igrom.

U gradu je postojao već klub, Seara, osnovana četiri godine ranije, prvi meč odigrali su baš protiv crno-belih i izgubili sa 2:0. Od tada timovi su igrali preko 600 puta, utakmica je dobila naziv "Kraljevski derbi", uz Baiju ovo su daleko najveći klubovi severoistoka Brazila.

Ono što treba reći je da su se periodi dominacije gradskih rivala smenjivali, Fortaleza je poslednjih godina bolja, ne samo da su ispratili Searu u niži rang, već su pre par godina završili kao peti i prvi put zaigrali u Kopa Libertadores. Prošle godine igrali su u Sudamerikani, izgubili finale od LDU Kita, bivšeg šampiona Južne Amerike.

Za velike uspehe su zaslužni i Argentinci. Huan Pablo Vojvoda je već tri godine u Brazilu, igrački je najpoznatiji kao štoper Njuelsa koga je primetio još kao klinca Bijelsa. Imao je jednu neuspešnu avanturu pre četvrt veka u tada španskom prvoligašu galicijskoj Komposteli, Kao trener, ovaj Argentinac se dokazivao u nizu domaćih klubova, a napravio je strašne rezultate od dolaska na kormilo "Lavova". Dve državne titule, kupi severoistoka, finale Sudamerikane, debi u Kopa Libertadores. On je poreklom delom Hrvat, delom Italijan, ima italijansko državljanstvo. Radio je u Kaleri u Čileu, njegov tim je čvrst, prepun Argentinaca. Naime, u Fortalezi je šest Argentinaca, sve je doveo Vojvoda. Uz to trener ima i svoj tim stručnjaka koji vodi sa sobom, pa se slobodno može reći da "Lavovi" imaju argentinski šmek.

Uostalom tako i igraju, tvrdo, uz malo golova. Teško gube kod kuće, ove sezone i teško daju golove u Seriji A, ali su lagano prošli u Kopa Sudamerika ispred Boke koju su dobili kod kuće sa 4:2. Klub igra na "Kastelau", dolaze iz barija Pisi, svoj stadion su izgradili na mestu nekadašnje američke vojne baze, još krajem pedesetih. Žreb i pored dominacije tokom proleća u grupnoj fazi nije bio naklonjen, moraće na pobednika duela Rosario Sentrala i Internasionala iz Porto Alegrea. Ali, Fortaleza može protiv bilo koga.

Za vikend su doneli bod iz Belo Horizontea, odoleli protiv na papiru mnogo kvalitetnijeg Atletiko Mineira. Isprsiće se pred Palmeirasom dvostrukim šampionom, i timom koji je, po nama, ne samo najbolji u Brazilu već i na čitavom kontinentu.

U ogromnoj krizi je osvajač Kopa Libertadores, Fluminense. Pozabavićemo se time u jednom od narednih brojeva, Flu je izgubio najveću utakmicu u sezoni, derbi protiv Flamenga na "Marakani" i sada su, posle boda u poslednjih pet utakmica zakucani za dno. Dočekuju Vitoriju, ekipa iz Baije je povratnik u ligu, svakako da su Marselo i kompanija u Riju favoriti, ali mi ih nećemo vaditi iz "bunara".

Za vikend je odigran i "Grenal" veliki derbi Porto Alegrea, Internasional je kao što smo i očekivali ne samo ostao neporažen protiv Gremija, već i dobio meč. Nije bilo ni mnogo golova, pa je prošao naš jak tip. Sada "Crveni" iz Porto Alegrea dočekuju napred pomenuti Mineiro, kome baš i ne ide. Nekoliko igrača "Pevaca" među njima i Edu Vargas su na Kopa Amerika što je otežavajuća okolnost.

Flamengo je domaćin protiv Žuventuda na gostovanju na jugu u Rio Grande do Sul, neke mečeve smo obradili u drugim rubrikama, ovde dodajemo duplu šansu i malo golova na Kruzeiro koji je perfektan kod kuće protiv tvrdog "Uragana" iz Parane. Atletiko Paranense je tukao Palmeiras u gostima, odoleo protiv Botafoga, nezgodan tim, ako daju gol na "Mineirau" verovatno neće izgubiti u Belo Horizonteu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke