Kolumbija traži revanš protiv Argentine!

Autor: Milovan Longinov
utorak 10.09.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

“Kafeterosi” žele osvetu za Kopa Ameriku…

Povezane vesti

Kolumbija i Argentina nemaju otvorenih pitanja, jasno je, ne dele granicu, mada su nedavno zemlje prekinule odnose zbog individualnog animoziteta novog predsednika Havijera Mileija. On je kolumbijskog kolegu Gustava Petra nazvao "teroristom" "ubicom" i "komunistom". Petro je nekada bio član marksističke gerile. On je  prvi lider leftistički lider Kolumbije, tradicionalnog uporišta desnog konzervativizma u Južnoj Americi. Na drugoj strani, politički ne baš korektni Milei je ultra-liberal. On je papu koji je Argentinac nazvao "đavolom", što je nateralo Petra da mu odgovori. Došlo je do povlačenja ambasadora, tenzija, ali se sada stvari smiruju. Na kraju krajeva Argentina je veoma važan trgovinski partner za Kolumbiju koja uvozi mašine, automobile ali i poljoprivredne produkte iz ove zemlje.

Na fudbalskom terenu zemlje se "sukobljavaju" od 1945. Kolumbija je preživljavala teške poraze od svojih "učitelja", ali je krajem četrdesetih napravila "El Dorado", profesionalizacijom i plaćanjem fudbalera, pa su mnoge argentinske zvezde, pre svih Pedernera i Di Stefano pohrlili u "Milionarios". Pisali smo o tome. Ali, popularni "plavi balet" kako su nazivali taj tim nije mnogo doprineo nacionalnom timu koji je pobedu nad "Gaučosima" čekao do 1984. I tada su pobedili u beznačajnoj prijateljskoj utakmici na "La Kampinu" u Bogoti iz penala.

Prvu takmičarku pobedu su "Los Kafeterosi" čekali do 1987. kada je ostvaren istorijski trijumfu na Kopa Amerika u Argentini, na stadionu River Plate. Tu je već stasavala generacija pod palicom legendarnog Paka Maturane sa liderima poput Valderame i Leonela Alvareza, kao i nesrećnog Andresa Eskobara.

Sudbina tog velikog kolumbijskog tima je vezana na neki način za Argentinu. Jer, oni su ostvarili najubedljiviju i najslađu pobedu u kvalifikacijama za Mundijal 1994.

To će van i danas stariji Kolumbijci prepričavati. Naime, ovaj tim je zgromio Argentinu na "Monumentalu" bilo je 5:0, a po dva gola su dali Tino Asprilja i Fredi Rinkon. Bila je to osveta za poraz u ekvadorskom Gvajakilu par meseci pre toga u polufinalu na penale od Argentinaca. I tada su Kolumbijci nadigrali rivala, ali je kralj penala Goikoečea zaustavio udarac Aristizabala u šesto seriji i odveo Argentine u finale i do odbrane titule prvaka Južne Amerike. Kako rekosmo pukla je "petarda" u Buenos Ajresu. Mesec dana ranije je Kolumbija kod kuće u Barankilji takođe pobedila i kvalifikovala se na američki Mundijal. Ali, nakon toga sledi opadanje moći ove selekcije. Ipak krajem veka su na Kopa Amerika slavili protiv Bijelsine Argentine, ali nisu daleko otišli.

Pisali smo skoro o sadašnjoj Kolumbiji, nisu izgubili od Argentine do Argentine. Tačnije, svetski prvak ih je u prvom meču kvalifikacija posle  Katara dobio sa 1:0, a ovog leta su timovi igrali u finalu Kopa Amerika. Lautaro je rešio triler u Majamiju, pa je njegov tim odbranio kontinentalnu titulu. Ako se računa remi u 90 minuta, Kolumbijci nisu izgubili meč od pomenutog minimalca nakon Mundijala u Kataru. Ta serija je duga 28 mečeva, tukli su Brazilce, Nemce, Špance...

Jasno, želeće skalp svetskog prvaka u Barankilji, oba ova tima gledaćemo u Severnoj Americi i Meksiku u leto 2026. u to nema sumnje. Ali, ulog je veliki…

Kolumbija nije pobedila Peru, na kraju je bilo 1:1, svakako da “Los Kafeterosi” žele da nastave niz nepobedivosti.

Mislimo da neće izgubiti, malo golova se nameće.

Čileanci i Bolivija je par za izbegavanje, možda će Čile dobiti, ali ne bismo rizikovali, teško daju golove. Ekvador i Peru smo obradili u rubrici "Beton", ovde bismo dodali golove na Venecuelu i Urugvaj. Bijelsin tim nije uspeo da pobedi Paragvaj na oproštaju Suareza, Venecuela se obrukala u Boliviji. "Vinotinto" su odlično startovali u kvalifikacijama, stekli realnu šansu da izbore prvi Mundijal ikada, ali sada su spušteni na zemlju. Oba tima bi mogla da postignu gol, gosti su ipak bliži pobedi.

I na kraju, posle tesne pobede nad Ekvadorom, Brazil je malo odahnuo. "Selesao" putuje u Asunsion, "Gvaraniji" su im stara mušterija. Ako daju gol, verovatno će pobediti, Paragvaj se nada još jedno "nuli", kao u Montevideu u petak. Na poziciji su baraža, dali su samo jedan gol u sedam mečeva, ali imaju najbolju odbranu uz Argentinu. Miriše na tesnu pobedu Brazilaca, malo golova je dobra ideja...

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke