“Nemci” u Brazilu, pozovi Renata za uspeh!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 23.04.2024.
20:00
Izvor: Sportske.net

Gremio je kralj kupova, ali ove godine ne ide prema planiranom…

gremio.net
gremio.net

Povezane vesti

 Kada je Gremio osnovan, cilj je bio da nemačka zajednica u Brazilu, odnosno Porto Alegreu pokaže snagu, ali i elitistički pristup stvarima pošto nisu baš voleli kriket i veslanje u to vreme privilegiju Engleza. Zbog toga su Germani napravili elitistički klub koji nije dozvoljavao nikome drugome da postane član. Sedam godina je trajala borba domicilnog stanovništva, pre svih mulata, kasnije i potomaka afričkih robova da i oni stvore mesto na kome će igrati fudbal. Tako je rođen Internasional, namolili su Gremio da igraju meč 1910. Nemci su im spakovali deset golova, od tada je rođen jedan od najvećih i najsurovijih derbija u Južnoj Americi, takozvani "Grenal".

Gremio je uvek bio u senci klubova iz megapolisa, ali su osamdesetih prošlog veka uspeli da se u eri Zikovog Flamenga i moćnog Sau Paula domognu prve titule. U finalu su dobili baš "Trikolor" na "Morumbiju" i to je otvorilo vrata raja. Dokopali su se južnoameričke titule 1983. nakon što su u polufinalnoj grupi bili ispred Estudijantesa. U revanšu su odoleli u "Bici za za La Platu" koju navijači smatraju najznačajnijom utakmicom u istoriji kluba. Naime na krcatom "Hirši" stadionu Brazilcima je bio potreban remi da zadrže bod prednosti i odu na finale sa Penjarolom. Imali su dva igrača više kada je urugvajski sudija Da Rosa isključio Trobijanija i Ponsea, ali su "Studenti" poveli. Gremio je okrenuo, tuča se nastavila, pa su morali napolje i Kamino i Ugo Tevez. Na kraju je Estudijantes sa sedmoricom izjednačio na 3:3, izbila je tuča posle meča, Gremio je otišao dalje. Ne samo da su protiv moćnog Penjarola osvojili Kopa Libertadores u dva meča, već su u Tokiju dobili HSV i postali prvaci sveta. Renato Portalupi, sadašnji trener je postigao oba meča u tom interkontinentalnom finalu. Ta generacija sa Renatom, Sezarom, Titom, Kazemirom je naredne godine stala u finalu, nisu uspeli da odbrane titulu protiv Independientea.

Legendarni trener Valdir Espinoza je krajem te decenije otišao u Botafogo, sledeća velika generacija je iskovana pod Felipeom Skolarijem. Naime, "Veliki Fil" je uspeo neočekivano da se posle izgubljenog finala kupa, preko Palmeirasa u četvrtfinalu probije u završnicu Kopa Libertadores. U legendarnim mečevima Gremio je uništio "Zelene" sa 5:0, ali je u revanšu strepeo, bilo je 5:1 za Palmeiras za koji su igrali Rivaldo, Kafu, Roberto Karlos, Sampajo, Zago...

To je bio ključ, preko ekvadorskog Elemeka i kolumbijskog Nasional Medeljina u finalu se "Gaučo" tim domogao drugog pehara u najcenjenijem takmičenju. U tom timu su igrali Mario Žardel, Nunješ, kapiten Adilson i slavni paragvajski štoper Fransisko Arse.

Tim je sledeće godine osvojio i titulu brazilskog šampiona. Sledeće sezone su slavili i u kupu i to su zlatne godine. Već početkom veka su bankrotirali zbog velikih ulaganja, pa onda pre 20 godina ispali iz lige. Bila su to teška vremena, ali već 2007. ponovo su "Nemci" bili u finalu Kopa Libertadores, tada ih je lagano dobila u dva meča Boka sa majstorom Rikelmeom.

Najveći uspesi kluba su vezani za Renata, on je seo na klupu 2016. odmah osvojio kup, pa onda i naredne godine Kopa Libertadores, treći u istoriji. Te sezone su plesali, izbacili Godoj Kruz, Botafogo i ekvadorsku Barselonu i duplom pobedom protiv Lanusa postali treći tim Brazila, posle Santosa i Sao Paula koji će tri puta biti prvak Južne Amerike. Perjanice tog tima su bili Luan, najblji strelac, Artur koji će otići u Barsu, iskusni Paragvajac Barios, Everton koga će prodati ekipi Benfike, kapiten Žeromel (i sada predvodi tim), golman Grohe,

Portalupi je otišao početkom decenije, Gremio je ispao, ali se verovatno najveća legenda vratio da ih uvede iz Serije B prošle godine i ove vrati u Kopa Libertadores.

Pojačali su se ove sezone, Dijego Košta, Argentinac Pavon, bivši talenat Milana, Rodrigo Eli, ima baš dosta poznatih imena.

Ekipa iz Porto Alegrea se nije proslavila na startu, porazi od bolivijskog Strongesta i Huačipata, duel sa Estudijantesom (rimejk "Bitke za La Platu" iz 1983. ) je na programu u ovom kolu.

Estudijantes je bolje startovao,

biće mnogo vatre kao i uvek kada igraju Brazilci i Argentinci, domaći su bliži pobedi, ali biće oprezni. I na "Hiršiju" i u drugom duelu grupe C između Huačipata i Strongesta na obali Pacifika ne bi trebalo očekivati mnogo golova.

Šta je sa fiksevima?

Po nama, Atletiko Mineiro o kome smo pisali u jednom od prošlih brojeva je favorit protiv Penjarola koji nije ni senka stare slave. Brazilci su dobili oba meča i protiv slabog Karakasa i Rozario Sentrala, žuri im se da što pre obezbede plasman u top 16. Paulinjo je raspucan, tri gola u dva meča, ako Hulk namesti nišan, "Karbonjerosima" iz Montevidea se loše piše. Obradićemo ovaj meč šire u drugim rubrikama.

Savetujemo da pokušate i sa pobedom Rosario Centrala, Karakas je preslab, a ako igrate na "Albose" iz Kolo-Koloa protiv prosečne Alijanca Lime, probajte sa pobedom Čileanaca bez primljenog gola, uglavnom pobeđuju minimalcem.

Ribver ide u Asunsion, "Milioneri" na gostovanje u Peru odlaze posle "Superklasika", pa bolje da taj meč ostavite po strani. Argentinski div je dobio prva dva meča, pa može da kalkuliše.

Mnogo hvale na ovim stranicama ste pročitali o Taljerešu. Dobili su Sao Paulo (sugerisali smo da probate taj tip, jer "Matadori" već par godina igraju odličan fudbal). Ekipa iz Kordobe sada gostuje Kobresalu. "Rudari" su baš grubi na svom terenu u pustinji Atakama, odoleli su protiv Barselone iz Ekvadora, neće biti puno golova.

Ista situacija u Kolumbiji, Hunior iz Barankilje će pritisnuti odlični LDU Kito, osvajača Sudamerikane, "Ajkule" grizu kod kuće, ovde bi moglo da bude i golova...

Kompletnu ponudu Kopa libertadores pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak