Slovenački san obojen u ljubičasto

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 11.07.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Pre četvrt veka fudbaleri Maribora obezbedili istorijski plasman u Ligu šampiona.

Epa/Antonio Bat
Epa/Antonio Bat

Povezane vesti

Da ima smisla u onoj narodnoj "treća sreća" pokazao je primer Maribora u drugoj polovini devedesetih godina kada su izborili istorijski plasman u Ligu šampiona.

Najtrofejniji slovenački klub je u poslednjoj deceniji prošlog veka igrao najbolji fudbal u zemlji ovogodišnjeg hita Evropskog prvenstva, a te 1999. godine uspeli su da se iz trećeg pokušaja plasiraju u elitno fudbalsko takmičenje.

Bila je to treća sreća na stadionu „Ljudski vrt“, zdanju čija poseta na odlučujućem meču u sezoni 1996/97 drži rekord i do današnjeg dana u slovenačkom fudbalu.

Glavni „krivac“ za Mariborov procvat u godinama kada se prošli vek bližio kraju bio je čuveni trener Bojan Prašnikar, koji ni u jednom od angažmana nije uspeo da ostvari ni približno dobar rezultat kao u Donjoj Štajerskoj.

Da je za sve u životu potrebno vreme i strpljenje, Prašnikar je posebno osetio na klupi Maribora. Porazi od Bešiktaša i PSV Ajndhovena u odlučujućim rundama plej-ofa u dve uzastopne sezone bili su važna lekcija na putu sazrevanja kluba.

Nagrada je stigla pre četvrt veka kada je nakon turbulentinih mečeva protiv Genka usledila prilično lagana eliminacija Olimpika iz Liona, tima koji će nedugo zatim započeti sedmogodišnju dominaciju francuskim fudbalom.

Veliki posao na „Žerlanu“ obavio je hrvatski golgeter Dalibor Filipović, golom u finišu meča za pobedu Maribora od 1:0. Revanš na „Ljudskom vrtu“ doneo je rutinski trijumf „Ljubičastih“ 2:0, a junaci su bili aktuelni trener Ante Šimundža i Stipe Balajić.

To je Mariboru donelo istorijsku jesen i igranje u grupnoj fazi protiv velikana evropskog fudbala: Dinama iz Kijeva, Bajera iz Leverkuzena i Lacija.

Ta jesen donela je bolno iskustvo timu sa severoistoka Slovenije, dvocifrenu negativnu gol-razliku, ali i sasvim solidna četiri boda, koliko je te sezone imao i holandski velikan PSV iz Ajndhovena.

Naročito traumatično bilo je protiv strašnog tima Lacija, koji je u 100. godini od osnivanja osvojio prvu duplu krunu u istoriji kluba.

Maribor nije imao šta da traži protiv Eriksonovih izabranika u čijem dresu je te sezone briljirao mladi Simone Inzagi, doveden usled neplaniranog rastanka sa Kristijanom Vijerijem.

A sve je počelo kao iz bajke za slovenački tim kada je polovinom septembra Šimundža doneo veliku pobedu na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Nesrećan poraz u drugom kolu protiv Bajera iz Leverkuzena kod kuće 2:0 bio je uvod u katastrofu na „Olimpiku“ gde ih je Lacio pregazio sa ubedljivih 4:0.

Kao i protiv Bajera, Maribor je dugo odolevao protiv nadolazećeg italijanskog šampiona, ali je mrežu iskusnog Marka Simeunovića načeo Inzagi u 59. minutu da bi ošamućenog gosta do kraja duela dokrajčili Serhio Konseisao i dvostruki strelac Marselo Salas.

Rezultat koji je na rimskom semaforu stajao posle meča iz 22. septembra preslikan je i nedelju dana kasnije na „Ljudskom vrtu“. Inzagi se dvaput upisao u strelce, a mrežu domaćina tresli su srpski fudbaleri Siniša Mihajlović i Dejan Stanković.

Mesec dana kasnije sadašnji selektor Ukrajine Sergej Rebrov postigao je dva gola u pobedi Dinama u Mariboru 2:1, a slovenački tim se od istorijskog prvog učešća u grupnoj fazi Lige šampiona oprostio remijem bez golova u Leverkuzenu.

Solidne igre u debitantskoj sezoni u grupnoj fazi Lige šampiona nisu naišle na kontinuitet dobrih evropskih rezultata „Ljubičastih“ u narednom periodu.

U međuvremenu, Gorica je u sezoni 2003/04 prekinula sedmogodišnju dominaciju Maribora, ali već s prošlom decenijom klub je postao redovan učesnik grupnih faza UEFA takmičenja.

Povratak u Ligu šampiona 2014/15 doneo im je svega tri boda i debakl od Čelsija 6:0 na „Stamford bridžu“, a tri godine kasnije isti bodovni saldo propraćen je teškim porazima protiv Liverpula.

Sezona 2017/18 bila im je poslednja u grupnoj fazi evrokupova, a već ovog leta imaju priliku da stvari vrate na svoje mesto.

Ovog četvrtka startovaće u prvom kolu kvalifkacija za Ligu Evrope, a protivnik će im biti Botev iz Plovdiva.

Prvi meč igra se u Bugarskoj od 20 sati, dok je revanš zakazan za sedam dana kasnije od 20:15 na „Ljudskom vrtu“.

Maribor je u remizirao u sva četiri duela protiv bugarskih klubova u evrokupovima, pa ništa protiv ne bi imali ni ovaj put u Plovdivu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke