Dalma donela Srbiji evropsko zlato!

Autor: Darko Mitrović
subota 15.06.2013.
11:58
Izvor: Sportske.net, kajakss.org.rs

U svom prvom nastupu na Evropskim prvenstvima pod zastavom Srbije, Dalma Benedek Ružičić osvojila je najsjajnije odličje i na najbolji način potvrdila koliko će značiti razvoju ovog sporta u našoj zemlji.

kajakss.org.rs
kajakss.org.rs

Povezane vesti

Dalma Benedek Ružičić šampion je Evrope u disciplini k-1 1000m!

Takmičarsko pojačanje iz Mađarske ove sezone na svom debiju u sprskom dresu na evropskim šampionatima, preveslala je stazu od 1000m za 3 minuta 54 sekunde 225 stotinki i popela se na najviše mesto na pobedničkom postolju na kontinentalnom šampionatu koji se održava u portugalskom Montemoro o Velju.


U 'A' finalu jednoseda na kilometru (k-1 1000m) Benedek Ružičić je ubedljivo trijumfovala, sa više od 3 sekunde prednosti u cilju, odnosno dve dužine čamca ostavivši iza sebe predstavnicu Danske Hansen i Mađaricu Medvečki.

Tridesetjednogodišnoj kajakašici nastup u Portugaliji bio je treći ove sezone u srpskom dresu, prvi na šampionatima Evrope.


Dalma je na prvom svetskom Kupu ove sezone osvojla zlatnu medalju u disciplnini k-1 500m, a odličje osvojeno u Montemoro o Velju je drugo u njenoj karijeri u sprskim nacionalnim bojama. Poslednju medalju na Evropskim šampionatima u jednosedu Benedek Ružičić osvojila je 2008 godine na EŠ-u italijanskom Milanu u madjarskom dresu. Odličje u Portugaliji  13 je u karijeri sa Evropskih prvenstva, 25 sa velikih medjunarodnih takmičenja.

Dalma Benedek Ružićić u braku je sa srpskim kanuistom, sadašnjim trenerom Dušanom Ružičićem. Benedek je podnela zahtev za dobijanje srpskog državljanstva još početkom godine, ali do današnjeg dana nije rešen njen status.

U današnim finalnim trkama drugog dana prvenstva starog kontinenta Srbija je imala predstavnike u još jednoj finalnoj disciplini –k-1 1000m. Posada Dejan Pajić, Duško Stanojević je u A finalu dvoseda na kilometru završila trku na osmom mestu.

Kajakaško prvenstvo Evrope nastavlja se danas u Portugaliji, kvalifikacionim i polufinalnim trkama u sprintu, na najkraćoj kajakaškoj deonici (200m) u kojima Srbija ima predstavnike u 4 trke popodnevnog programa.

Ne propustite