Filip Kostić za 'Sportske': "Spreman sam za Orlove"

Autor: Miloš Marković
utorak 18.03.2014.
09:36
Izvor: Sportske.net

Mladi reprezentativac Srbije svojim dobrim partijama u dresu holandskog Groningena lagano ali sigurno dokazuje kvalitet koji ga preporučuje za najsjajniju evropsku scenu, kao i za A tim reprezentacije Srbije.

fcgroningen.nl
fcgroningen.nl

Povezane vesti

Rođeni Kragujevčanin, Filip Kostić je u Holandiju stigao 2012. godine, nakon dve sezone provedene u redovima 'crvenih đavola' iz Kragujevca gde se dokazao kao veliki talenat i blistavi potencijal.

Nakon perioda adapatacije i navikavanja na novu sredinu, Kostić je krajem prošle sezone konačno počeo da se dokazuje i na velikoj evropskoj sceni. Svojim sjajnim i prodornim igrama, 21-godišnji Kragujevčanin je skrenuo pažnju na sebe, veliki evropski klubovi njegovo ime imaju upisano crvenim slovima u beležnici.

U razgovoru za Sportske.net, Filip Kostić govori o holandskom fudbalu, svom bivšem i sadašnjem klubu, te reprezentaciji Srbije kao nezaobilaznoj temi.

Utisak koji na 'prvu loptu' ostavlja Kostić u Groningenu je taj da je mnogo napredovao od odlaska iz Radničkog, da je taktički obučeniji, fizički jači i da mnogo više igra za ekipu. Filip ističe da je morao mnogo da radi kako bi to postigao.  

"U Groningenu se mnogo pažnje posvećuje taktičkom pomeranju. Svi igrači su fizički superiorni, tako da sam mnogo radio kako bih morago da ispoštujem ne samo ofanzivne već i defanzivne zadatke, od kojih sam u Radničkom bio pošteđen.", rekao je on.

Govoreći o Radničkom, bez obzira na velike obaveze u svom klubu, Kostić ne propušta priliku da isprati svoj bivši klub u kome se afirmisao. Uveren je da Radnički neće imati problema da opstane u Super ligi.

"Naravno da pratim svaku utakmicu Radničkog. Svaku utakmicu analiziramo brat i ja kasnije. Mislim da će moj Radnički lako da opstane u ligi ove sezone, jer imaju kvalitetan tim, sa nekolicinom mladih igrača."

Upitan da prokomentariše u kojoj meri se treninzi i način rada, pa i sama liga, razlikuju u Holandiji od ovog u Srbiji, Kostič psihički apsket pripreme svakog igrača ističe u prvi plan.

"U Holandiji se mnogo pažnje posvećuje psihičkom stanju fudbalera. Ljudi u klubu su upoznati sa svim dešavanjima koja prate živote igrača. Priprema za utakmicu kreće 7 dana unapred. Obavljaju se razgovori sa trenerom, vrše se analize igre protivnika. Maksimalno se trenira i mnogo pažnje se pridaje odmoru, koji je podjednako bitan kao i trening."

Holandija je sjajna liga za razvoj mladih igrača, predstavlja odličnu odskočnu dasku za atraktivnije i kvalitetnije lige Evrope. Kostić veruje da je stekao kvalitet da nastupa u ligama 'petice'.

"Holandski fudbal mi odgovara jer se igra napadački, na gol više. Još uvek nisam aktivno razmišljao o promeni sredine. Realno, u svakoj od prvih 5 liga bih mogao da nađem barem 5 klubova u kojima bih pristao da igram."

Kako i sam ističe, zainteresovanih klubova ima već sada. Transfer u drugi klub moguć je koliko na leto.

"Svakodnevno dobijam informacije u vezi klubova koji su zainteresovani za mene. Hvala Bogu ima ih dosta, i ako budem uspeo da održim dobru formu i u narednim utakmicama, velike su šanse da ću promeniti sredinu već na leto."

Sjajne igre u klubu, Kostić je preneo i na reprezentativni nivo, gde se posebno istakao u Belgiji sjajnom saradnjom sa svojim saigračima, naročito Mitrovićem.

Da li očekuje i poziv u A selekciju?

"Mislim da sam spreman da debitujem za A reprezentaciju. Nadam se da ću i preostale utakmice u mladoj reprezentaciji odigrati na visokom nivou, koje će me preporuciti treneru A selekcije Ljubinku Druloviću."


Govoreći o reprezentaciji, 'Orlovi' su krenuli u novi ciklus, Kostić nema dilemu kada je u pitanju plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

"Mislim da imamo najkvalitetniji tim u grupi i da ćemo se direktno plasirati na EP.", uveren je Kostić.

Jedna od interesantnijih tema srpskoj javnosti koja spaja Kostićev klub i reprezentaciju je svakako i Rišairo Živković. Filip Kostić ima samo reči hvale za ovog momka kome predviđa svetlu budućnost.

"Sa Živkovićem sam u fenomenalnim odnosima. Zahvalan mi je jer mu svakodnevno pomažem da što tečnije govori srpski jezik. Naravno da mu govorim da se odluči za našu reprezentaciju, jer on je svetla budućnost svetskog fudbala."

Baš kao i sa Živkovićem, Filip Kostić je u sjajnim odnosima i sa ostalim srpskim fudbalerima kojih u sve većem broju ima u Holandiji. Posebno ističe Dušana Tadića.

"U dobrim odnosima sam sa svima."

"Čujemo se često i viđamo. Najviše se viđam sa Tadićem. Kada imam vremena ili slobodan dan idem do njega ili on dođe do mene. Dosta mi znače njegovi saveti što se tiče igre i života u Holandiji. Ipak je on najbolji igrač u Holandiji, što pokazuje na terenu. Veliki je profesionalac i moja želja je da jednog dana zaigram sa njim u istoj ekipi ili reprezentaciji.",
zaključio je Filip Kostić u razgovoru za sajt Sportske.net.

Ne propustite