Partizan vs Zvezda, status quo?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 27.05.2013.
14:07
Izvor: Sportske.net

Ko o čemu, Partizan i Zvezda o državnim projektima, istim takvim parama, guranju od strane političara, miljenicima vlasti. Koliko je promena vlasti u Srbiji promenila odnos snaga među "Večitima"?

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Vladavinu Partizana u gotovo svim bitnim sportovima, navijači Zvezde su pripisivali prethodnoj vlasti čiju je okosnicu činila Demokratska stranka.

Naime, Partizan je optuživan da sistemom finansiranja kroz javna preduzeća, uticajem na sudije, prevagom u granskim savezima jednostavno održava dominaciju i osvaja trofeje zahvaljujući stvarima koje nemaju veze sa sportom.

Kao primer navođena je činjenica da su tadašnji predsednik Tadić, Ivica Dačić kao najmoćniji čovek vlade, ali i niz drugih političara crno-beli i da na sve načine pomažu klub za koji navijaju.

Partizan je prošle godine bio državni šampion u fudbalu, košarci, vaterpolu, rukometu, Zvezda je jedino osvojila titulu u odbojci gde je oduvek imala više uspeha od rivala.

Promena vlasti je odmah donela priče o stvaranju protivteže oličene u Aleksandru Vučiću kao najmoćnijem čoveku u državi. Iako je novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić navijač Partizana, procena je bila da će Vučić kao čovek operativne moći uspostaviti ravnopravniji odnos, pre svega kada je u pitanju podela državnog novca, ali i kako su tvrdili njeni navijači, zaštititi Zvezdu od bočnih udara kakve su sudije i slične stvari.

Godinu dana posle, da li se situacija promenila?

U fudbalu je ostalo isto, Zvezda je u dugovima, a pomoći nema, država nema novca, Partizan je osvojio titulu jer jednostavno ima bolji tim. Crveno-beli su promenili upravu, ali bi trebalo da se koncentrišu na mač dugova, a ne sumnjivu takmičarsku ambiciju koja nema nikakvu podlogu u kvalitetu ekipe. Posle povratka Dragana Džajića i pacifikacije odnosa, usledile su nove prozivke u finišu sezone, na relaciji Slaviša Kokeza - Branko Ružić. Za razliku od nekih prethodnih sezona, Zvezda ne osporava titulu Partizanu, ali je pravac njenog delovanja usmeren ka Tomislavu Karadžiću koga i dalje optužuju da je na strani Partizana.

Nedavno je Nebojša Čović izjavio da se smena "krčka", a Karadžić je uzvratio rukavicom u lice i optužio čelnike Zvezde, mada ne i Dragana Džajića da zajedno sa Zvezdanom Terzićem pokušavaju da izvedu puč.

U košarci je razlika smanjena, videćemo u plej ofu da li i izbrisana. Zvezda je osvojila kup, Partizan se revanširao na Jadranu. Upravo je nesumnjivo najkvalitetniji sport poprište najžešće bitke. Ne mislimo na teren već na prozivke, saopštenja, optužbe od kojih se većini smučilo. Iz Partizana stižu optužbe da im nova vlast vezuje ruke, iz Zvezde potenciraju ulaganja države u KK Partizan u ovom veku.

Rasprava je na nivou kafanske prepirke, prebrojavaju se političari i njihovo navijačko opredeljenje, pobrojavaju gresi jednih i drugih, mnogi se plaše izvesnog finala i serije mečeva između dva kluba čiji odnos od rivalstva prelazi ka patologiji.

U rukometu je takođe Zvezda optuživala rukovodstvo saveza i lige da radi u korist Partizana, crno-beli nisu dominantni, ali Zvezda nije profitirala. Naprotiv, bila je na ivici ispadanja, a Partizan je izgubio titulu od Vojvodine koja se umešala u priču.

Odbojka je tradicionalno Zvezdin teren, ni tu stvari nisu promenjene, ali u vaterpolu jesu. Naime, crveno-beli su osvojili titulu i prekinuli dominaciju Partizana koji je neuporedivo uspešniji. Crno-beli nisu ni igrali finale, Kragujevac je stvorio jak tim, a ovu sezonu je obeležio povratak proslavljenih vaterpolista u domovinu, pošto je velika kriza praktično pogodila sve evropske klubove.

Oni su završili u Zvezdi ili Radničkom, Partizan je imao manji budžet i opredelio se za mlade igrače. Zanimljivo, iza projekta Zvezde stoji ekipa ljudi u kojoj je i Čedomir Jovanović koji je opozicioni političar.

Kada je u pitanju ženski sport, tu stvari ostaju iste, a nije ni bitan za ovu priču jer se ulažu mrvice. Naime, Partizan je daleko najbolji u košarci, Zvezda u odbojci, rukomet nije za poređenje, ali Zvezda u tom sportu gleda u leđa Zaječaru koji u poslednjih nekoliko godina dominira.

Neki naš zaključak je da se, kada nema novca, nema ni za jedne ni za druge. Država je u problemu, kada pomaže, pomaže i jedne i druge. Jer Srbija je, makar kada je politički establišment u pitanju podeljena na dva kluba, a međusobne optužbe su muzika za uši onih ekstremnih navijača i klubovi to prečesto zaboravljaju.

Upravo bi oba tabora umesto teško svarljivih prepucavanja trebalo da uzroke potraže u sebi i doprinesu pacifikovanju situacije. Ekstremi su ipak u manjini, iako se zbog buke koju stvaraju obično čini drugačije. Ovakav tinjajući rat većini će ogaditi sport, a neko bi mogao da postavi pitanje koje vrednosti trenutno afirimišu Zvezda i Partizan?

Na to bi sebi prvo trebalo da odgovore...


Ne propustite