Pogled na Saletov spisak - Muta ''proizveo'' najviše aktera SP

Autor: Darko Mitrović
sreda 27.08.2014.
12:12
Izvor: Sportske.net

Posle jučerašnjeg objavljivanja konačnog spiska igrača za Svetsko prvenstvo u Španiji, ''Orlovi'' su danas u prepodnevnim časovima otputovali u Granadu, gde će se takmičiti u prvoj fazi šampionata. Polemike o Saletovom spisku i dalje ne prestaju, ali ima

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Spletom okolnosti - brojnim povredama, pojedinim otkazima u poslednji čas, ali i zahvaljujući nedisciplini pojedinaca, spisak ''dvanaestorice veličanstvenih'' koji će predstavljati Srbiju na Svetskom prvenstvu u Španiji, izgleda tako kako izgleda.

Mnoge je juče iznenadila odluka da trinaesti, poslednji prekobrojni od igrača koji su konkurisali za odlazak na šampionat, bude novi kapiten Crvene zvezde Telekom Luka Mitrović.

Ipak, treba verovati selektoru da je dvanaestorica igrača za koju se odlučio najbolja u ovom trenutku, odnosno najoptimalnija za ostvarivanje zacrtanih ciljeva na Svetskom prvenstvu.

A ako se malo bolje zagledamo u spisak selektora Đorđevića, ono što je svakako uočljivo jeste činjenica da se među dvanaestoricom odabranih nalaze čak trojica igrača koji su u prošloj sezoni branili boje kragujevačkog Radničkog, pod trenerskom ''palicom'' novog pomoćnika selektora, Miroslava Nikolića.

Doduše, Kalinić je prošle godine već bio akter Evropskog prvenstva u Sloveniji, možda bi to bio i Birčević da ga povreda nije sprečila, ali je evidentno da se i jednom i drugom rad sa popularnim ''Mutom'' isplatio - i kad je reprezentacija u pitanju, ali i kada su u pitanju novi angažmani koje su uspeli da realizuju tokom ovog leta.

Još je upečatljiviji primer Stefana Jovića, za koga tokom priprema na Kopaoniku pojedini ''nedovoljno upućeni'' novinari nisu ni znali ko je i odakle dolazi, ali je momak posle zapaženih partija u Radničkom, vredno radio sa ''Orlovima'' i na pripremnim utakmicama pokazao da nije slučajno pozvan u naš nacionalni tim. Naravno, želimo mu da tako nastavi i sada kad je najvažnije, na Svetskom prvenstvu.

Osim Radničkog, trojicu svojih košarkaša iz prethodne sezone imala je i Zvezda, sve do jučerašnjeg ''precrtavanja'' Luke Mitrovića, dok je iz šampionskog tima Partizana sa ''Orlovima'' samo Bogdan Bogdanović. Naravno, treba pomenuti i Megu, čiji igrači ovog leta nisu imali sreće sa povredama...

Ironija je da je klub koji je, eto, u svojim redovima donedavno imao trojicu aktera predstojećeg Svetskog prvenstva, ovog leta praktično pred gašenjem, još uvek bez rešenja na vidiku za aktuelnu katastrofalnu finansijsku situaciju.

Zato svakako, kad euforija oko Svetskog prvenstva prođe, ponovo treba svi da se zapitamo da li su nam potrebni samo Zvezda i Partizan, ili treba pomoći i klubovima u unutrašnjosti da ponovo iznedre nekog novog košarkaškog asa.

Ali, o tom potom, u ovom trenutku je podrška ''Orlovima'' najpotrebnija i mi im želimo da se u Španiji predstave u najboljem izdanju i podsete nas na neka prošla vremena, kada su naši košarkaši bili redovni na pobedničkim postoljima, bilo da su u pitanju Evropska, Svetska prvenstva, Olimpijske igre...

Ne propustite