Realovih 112 godina!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 06.03.2014.
19:16
Izvor: Sportske.net

Klub impresivne istorije, najtrofejniji u evropskim takmičenjima, madridski Real slavi 112 godina postojanja.

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Naravno, to je i prilika da se podsetimo onih najvažnijih detalja iz prebogate istorije kraljevskog kluba iz Madrida.

Klub je osnovan davne, 1902. godine, pod nazivom Madrid, a današnje ime dobio je 18 godina kasnije, kada je tadašnji španski kralj Alfonso XIII, doneo odluku da Madrid postane kraljevski klub, odnosno Real.

Najznačajniji period u ovako dugoj istoriji Real Madrida jeste onaj kada je na čelu kluba bio legendarni Santijago Bernabeu, od 1945. do 1978. godine, kada je Real postao evropska velesila i po kome današnji stadion nosi ime.

U vreme dok je on bio na čelu kluba, Real je osvojio čak šest od ukupno devet trofeja u Kupu šampiona, odnosno današnjoj Ligi šampiona.

Od 1955. do 1959. godine, Real je bio potpuno dominantan u Evropi, kada je osvojio čak pet uzastopnih titula prvaka Evrope, a šesti pehar osvojen je u sezoni 1965-66, kada je rival Madriđanima bio beogradski Partizan i kada je Real slavio sa 2:1.



Posle toga, usledio je ''post'' od čak 32 godine kad je u pitanju najveći evropski trofej, a prekinut je 1998. godine, onim nezaboravnim golom Predraga Mijatovića protiv Juventusa u finalu, za pobedu od 1:0 i sedmu titulu prvaka Evrope.



Preostale dve osvojene su u sezonama 1999-2000 i 2001-2002, a navijači Reala ove sezone veruju da Ronaldo i drugovi mogu da ih konačno obraduju toliko željenom ''Decimom'', odnosno, jubilarnom desetom titulom u najjačem evropskom takmičenju.

Kad su u pitanju ostali trofeji, teško ih je sve prebrojati, a naravno, najvažnije su titule u španskoj Primeri (32), Interkontinentalnom Kupu (3), Kupu UEFA (2), Kupu pobednika Kupova (2), španskom Kupu (18 trofeja)...

Zbog svega toga, Real Madrid je i zvanično proglašen od FIFA najboljim klubom na svetu u 20. veku.

Kad je tekuća sezone u pitanju, Real je na pragu plasmana u četvrtfinale Lige šampiona posle 6-1 protiv Šalkea u prvom meču osmine finala, u Primeri je vodeći na tabeli, a u španskom Kupu se plasirao u finale, pa nema sumnje da će se impresivna kolekcija trofeja vrlo brzo još više uvećati...


Ne propustite