Reprezentacija Srbije - Duda obezbedio SP, šta nas čeka sa Saletom?

Autor: Vladimir Nestorović
sreda 01.01.2014.
10:03
Izvor: Sportske.net

Uprkos nerealnim očekivanjima domaće javnosti, sedmo mesto i odlazak na Svetsko prvenstvo predstavljaju veliki uspeh za mladi tim Srbije u 2013. godini.

kss.rs
kss.rs

Povezane vesti

Posle brojnih medalja i visokih plasmana koje je naša reprezentacija ostvarila u prošlosti, stiglo je i otrežnjenje. Ipak, Duda Ivković je svom nasledniku ostavio u amanet veoma mladu i perspektivnu ekipu, koja će moći svoj potencijal da pokaže na Svetskom prvenstvu, koje se održava u Španiji naredne godine.

Usled velikih problema sa povredama zbog kojih nije mogao da računa na Miloša Teodosića, Vladimira Lučića i još nekoliko igrača, dok neki iz nepoznatih razloga nisu odlučili da se odazovu pozivu selektora, i ne zaslužuju da im se ime pominje u ovim redovima.

Ipak, ispostavilo se da ovo i nije bilo tako loše za budućnost reprezentacije, pošto su priliku dobili Vasilije Micić, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Nikola Kalinić i Đorđe Gagić, koji su šansu u potpunosti iskoristili. Ostaje žal što u timu nije bilo Dragana Milosavljevića i Bobana Marjanovića, ali mora se poštovati odluka takvog trenera kao što je Dušan Ivković.

Naši su startovali pobedama nad Litvanijom i Bosnom i Hercegovinom, da bi usledio pad protiv Makedonije. Ipak, pobedom protiv Letonije overen je plasman u narednu rundu, uprkos porazu od Crne Gore. Zatim su savladane Belgija i Francuska, a Ukrajina je bila bolja, najviše zahvaljujući sjajnom naturalizovanom Amerikancu Džeteru.

Međutim, usled kalkulacije Španaca, Srbija se susrela upravo sa 'furijom', koja je bila mnogo bolji rival i slavila sa 30 poena razlike. Naši nisu uspeli da se oporave do susreta sa domaćom Slovenijom, pa su u meču sa Italijom jurili 'vizu' za 'Mondobasket', do koje su na kraju i došli.

Ironija je da je naš nacionalni tim slavio protiv oba učesnika finala, Francuske i Litvanije, ali je evidentno da ovim momcima ipak nedostaje iskustvo kako bi odigrali jake utakmice u kontinuitetu i bez padova u igri.

Posle prvenstva, Duda je objavio da više neće voditi reprezentaciju, koju je kasnije preuzeo Aleksandar Saša Đorđević, a nama ostaje da mu poželimo puno sreće u narednoj godini sa ovako mladim i perspektivnim timom.

Čemu Srbija po vašem mišljenju može da se nada u Španiji na narednom Svetskom prvenstvu?

Ne propustite