Solskjer - Zamka nostalgije ili kapetan svemirskog broda?

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 28.03.2019.
12:27
Izvor: Sportske.net

Saznali smo, Ole je zaradio svoju klupu, izbrisao onaj znak pitanja što mu je visio nad glavom od povratka na "Old Traford". Samo, da li je ovo samo nostalgični isečak bolje prošlosti ili promišljen potez?

EPA/LINDSEY PARNABY
EPA/LINDSEY PARNABY

Povezane vesti

Ako je tačno da je nostalgija jedini prijatelj koji ti ostane na kraju i jedini prihvatljivi način za tugu, Junajted je sasvim u pravu, bolje rešenje od Solskjera teško da mogu da nađu.

Jasno, to nije razlog što je norveški "Tinkerman", odnosno hausmajstor dobio posao za stalno, na kraju krajeva posle sivila koje je posejao Murinjo, čak i sam osmeh i poznato lice u klubu su korak napred.

Za Solskjera se pretpostavlja da upravo na tom talasu dobrih uspomena koje su ostale Junajtedu nasleđuje Ser Aleksovu knjigu recepata za uspeh. Već će vam svaki navijač "Đavola" nabrojati neke od sastojaka, počev od domaćih igrača, cveća ubranog iz sopstvene bašte, preko Junajtedovog načina koji bustuje kolonu sa golovima, do faktora straha koji crveni dres na onom impozantnom stadionu izaziva kod protivnika. Te stvari su negde bile zaturene, sada od vrhovnog čarobnjaka Solskjer treba da prepiše samo uputstvo za mešanje u pomenutom kazanu.

Solskjer

Da je tako lako...

Solskjer svakako polazi iz manjeg nego prethodnici, Mojesa je dočekala skepsa, Van Galu prethodili glasnici o lošem kvalitetu njegovog karaktera, Murinjo je dočekan kao heroj, međutim, pisao sam vam, u uređenim društvima nema heroja.

Problem sa nostalgijom je što se u tom bioskopu vrte samo kadrovi sreće, odnosno slatka sećanja isključuju one kategorije, pojmove i uslove koji su im prethodili. Jednostavno, te kulise prošlosti nikako ne možeš da poneseš na leđima ili lansiraš kroz vreme, pa je normalno da iste formule od pre dvadeset godina ne daju isti rezultat, nema egzaktnih stvari, ma kako se činilo da su neki putevi utabani.

Solskjer

Ser Aleks je bio oslobođen trke sa gutačima novca, Totenhem je bio supermarket, Čelsi lokalna pojava, Siti tek bučni, siromašni komšija, koga ne mrzite, već žalite...

Uz to, niko, sem, donekle, Ajaksa, ne može da računa na to da će rod fudbalske berbe biti dobar iz godine u godinu, pazite, ne najbolji, kao ta famozna generacija "92", već dovoljno dobar za nepce navijača. Danas vreme u fudbalu brže teče, procesi su se ubrzali do te mere da svako ima tek par šansi, pre nego što završi kao nesrećni Gas Sizar u Hornbijevoj "Stadionskoj groznici".

Zato, pozivati se na Fergusonovo vreme, odnosno restauraciju, neće ići, to mogu odmah da vam kažem, bez rizika da ćete mi to kasnije natrljati na nos.

Složićemo se, verujem, da je Junajted već iscrpeo pozitivne efekte promene, same po sebi, ispio taj eliksir Solskjerovog optimizma, sada treba igrati glavom.

Solskjer

Mnogo toga će zavisiti od krajnjeg plasmana ove sezone, tačnije, bez Lige šampiona, klub će teško moći da kupi igrače koji prave razliku. Odnosno, neće uspeti da smanji provaliju u odnosu na Siti i Liverpul, pa i Totenhem, ako ostanu na okupu i odluče se da za promenu, navijače, uz stadion, časte nekim novim licem.

Da, reći će neko, to nije cilj, ali se opet vraćamo na suštinu današnje igre, "sad i odmah". Na neki način, izgubljeno je pet godina, mada se Škot povukao u trenutku kada je iscedio poslednju kap iz trofejne generacije, normalno je da dođe do pada. Međutim, umesto da velikim ulaganjima ublaži taj udarac o zemlju, klub je baš skočio na glavu u prazan bazen, pa i dalje oseća posledice.

Možemo da se sporimo oko toga koliko vredi sadašnji tim, ali, odmah ću vam reći, sa ovom odbranom, niko ne bi stigao daleko, problem je što štoperi danas vrede kao odlični napadači, igra je evoluirala u tom smeru. Uz to, moj je utisak da Junajted precenjuje svoje klince, kao i da su bez ikakvih kriterijuma Pogbu proglasili za lidera, on to nije.

Solskjer

Drugim rečima, bojim se da će Solskjer značiti i nameru da se zaseni suština pred očima navijača, pomeša nostalgija i budućnost, što nikada nije dobro, gde ćete bolji primer od nas Srba i lovačkih priča o samoupravnom socijalizmu.

Postoji i druga škola mišljenja, da je Junajted probao sve, osim ovoga, i da ne može da dovede boljeg menadžera. To naravno ne možemo znati, iskreno, za to krivim Gvardiolu, prodao je iluziju krajem poslednje decenije da početnici mogu da voze svemirski brod.

Ako kola krenu nizbrdo, Solskjer nema ni dovoljno široka leđa, ni dovoljno iskustva da ih makar zaglavi u blatu, tamo negde kada počnu engleske kiše. Tu već dolazimo do trenutka kada shvatite da ste trampili budućnost za samo jedan varljivi isečak iz sećanja.

Možda je Junajted požurio sa odlukom, a možda uopšte ne osećaju žurbu da budu bolji, ko zna...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak