Okršaj na Vembilju - Britanski teškaši za pojas!

Autor: Ivan Cvetković
subota 21.09.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Biće veoma zanimljivo između Džošue i Duboe…

Povezane vesti

Za vikend nas čeka zanimljiv rasplet na "Vembliju", uvek mečevi u Londonu privlače veliku pažnju, pogotovo kada je u pitanju teška kategorija. Britanski bokseri u kraljevskoj kategoriji su kroz istoriju bacali rukavicu u lice Amerikancima, do skoro je "Kralj Cigana" Fjuri držao titulu.

Entoni Džošuaje bivši šampion sveta koji je u Medison Skver Gardenu prvi put izgubio pojaseve od Meksikanca Endija Ruiza, ali se osvetio nekih šest meseci kasnije istom rivalu u Saudi Arabiji.

Međutim, nakon duplog poraza od Ojsuka, prvo na domaćem terenu, stadionu Totenhema, pa onda i u rimejku u Džedi, izgubio je i pojaseve i spustio očekivanja britanske javnosti. Spekulisalo se da će momak iz Votforda napustiti boks, ali želja (čitaj novac) koji bi mogao da dobije ako se u blokbasteru sudari sa Fjurijem ga je naterala da nastavi. Četiri pobede protiv Džermejna Frenklina, Roberta Helenijusa, Ota Volina i kamerunskog "Predatora", Fransisa Nganua su ga vratila u žižu.

Boks uvek nudi novu šansu, za vikend se Džošua bori za pojas u IBF protiv aktuelnog šampiona Danijela Duboe. Ovo je bio Ukrajinčev pojas, on je izjavio da je to poklon Duboi koji je u junu savladao iskusnog Hrvata Filipa Hrgovića i osvojio ne toliko cenjeni pojas. I on je, kao i Džošua bio žrtva Ojsuka pre nekih godinu dana. To je njegov drugi pojas, izgubio je u meču za evropsku teškašku krunu protiv Džoa Džojsa još 2020. "Dinamit" iz Londona je bio strah i trepet kao klinac među amaterima, očekivalo se da napadne olimpijsko zlato u Tokiju, ali je ranije otišao među profesionalce, i stigao do britanske i Komonvelt krune. U porazu od Džojsa je imao problem sa okom koje je oteklo, zaradio je i povredu nerva oka, a slomljena mu je i kost lica.

U pomenutom porazu od Ojsuka bilo je kontroverzi, on je u petoj rundi srušio Ukrajinca, ali je sudija Lus Pabon presudio da je u pitanju udarac ispod pojasa, činilo se da je u pitanju greška. Ukrajinac je dobio pet minuta da se oporavi, borba je nastavljena nakon četiri. U devetoj je Duboa kapitulirao.

On se vratio u ring u Rijadu i to kao predborba u duelu Džošue i Ota Volina, pobedio je Džamala Milera. Na kraju je nokautirao Hrgovića i sada brani pojas.

Ko pobedi za vikend u Londonu sledeće godine će dobiti šansu da izazove šampiona. Da li će to biti Ujsuk ili Fjuri, to ćemo u decembru videti u Rijadu. Tada će oni najvredniji pojasevi biti na stolu.

Na "Vembliju" se očekuje blizu 100 000 ljudi, Džošua je neuporedivo iskusniji, mnogo puta se borio za titulu, a na hramu fudbala je savladao Klička u meču 2017. godine i Kubrata Puleva u decembru 2020.

Džošua je uništio Nganua u poslednjoj borbi u Rijadu u martu, trajalo je kratko, dve runde. Mnogi su verovali da bi Kamerunac mogao da bude opasan, na kraju rušio je Fjurija u porazu.

Imaju sličan stav, i Duboa je poznat kao veliki udarač, rekao je da će biti Džošuin dželat, ali to je samo pumpanje atmosfere.

Pre meča će nastupiti Lajam Galaher, podgrevaju se priča da će mu se Noel pridružiti na bini, pred spajanje Oejsisa u 2025. godini.

I uvodni mečevi biće zanimljivi, nova zvezda Hamza Širaz, momak sa svih 20 pobeda (16 nokautom) će se boriti u srednjoj kategoriji protiv Tajlera Denija za titulu prvaka Evrope. Širaz je veliki favorit, kao i Mark Čembrlen protiv Džoša Pedlija u lakoj kategoriji.

Džoš Keli se vraća protiv Lajama Smita koji traži iskupljenje za poraz u drugom meču protiv Krisa Jubanka Džuniora. Entoni Kasaće će se za titulu u IBF super-pero kategoriji boriti protiv prekaljenog Džoša Voringtona. Izazivač Vorington je dva puta bio šampion sveta u peto kategoriji, probaće da se domogne krune protiv Irca koji ima 22 pobede u 23 meča i koji je u borbi za titulu uništio Velšanina Kordinu.

Sve u svemu, sjajno veče u Londonu i neka vrsta uvoda za ono što nas čeka u Saudi Arabiji, rimejk duela Ojsuka i “Kralja Cigana” Fjurija.

Ne propustite