Zvezda godišnjicom priziva magiju, presvučena Benfika stiže u Beograd

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 19.09.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Portugalski velikan smenio trenera pre dve sedmice...

Povezane vesti

Kada se u ovim godinama pomene Benfika, prve pomisli vam mogu biti klub koji je prava fabrika za talente koji su joj u poslednjoj deceniji doneli prihod od preko 800.000.000 evra. Na Benfiku vas asocira Lisabon kao jedan od najlepših gradova Evrope. Na Benfiku vas asocira Euzebio. Na Benfiku vas asocira kletva Bele Gutmana.

Jedan od najvećih svetskih timova će u četvrtak stići na stadion „Rajko Mitić“ u želji da uspešno otvore novu eru Lige šampiona, ali isto tako o tome maštaju i fudbaleri Crvene zvezde čiji će navijači bez ikakve sumnje doći sa namerom da budu 12. igrač tima Vladana Milojevića. Često ni to nije dovoljno protiv ovakvih zverki kakav je portugalski gigant, ali pregršt je primera kada oni jesu bili odsudan faktor. Benfika dolazi presvučena u neko novo ruho, sa nekom novom energijom, ali i činjenicom da im vreme nije saveznik. Razlog je prost – doskorašnji trener Rodžer Šmit smenjen je neposredno pred reprezentativnu pauzu. Remi sa Moreirenseom i fakat da je u prvom kolu Benfika poražena od Familikaa, presudili su nemačkom stručnjaku nakon dve godine provedene na „Lužu“. 

Brzo je bilo jasno ko će ga zameniti. Nekoliko dana su trajali pregovori, ali u tamošnjim medijima isplivalo je ime Bruna Laža, četrdesetosmogodišnjaka rođenog u Setubalu koji u dušu poznaje lisabonsku fabriku. To mu je verovatno i jedina preporuka jer se nije proslavljao u inostranstvu radeći kao glavni trener Vulverhemptona gde je na 51 utakmici imao prosek od 1.29 bodova po meču. U Botafogu je proveo svega tri meseca i od oktobra 2023. je bio nezaposlen. Međutim, Bruno Laž je neko ko je svoj trenerski stil vajao kroz akademiju upravo Benfike počevši od onih najmlađih, pa do prvog tima. Vodio je „B" tim tokom sezone 2018/19, da bi usred kampanje prekomandovan da zameni Ruija Vitoriju. Zatekao je ekipu na četvrtom mestu, a potom ih odveo do titule čime je postao poslednji strateg pre Rodžera Šmita koji im je doneo šampionski pehar.

Upravo je on odmah po preuzimanju ekipe doneo odluku da koristi tinejdžera Žoaa Feliksa čime ga je praktično predstavio Evropi i svetu. Feliks je bio jedan od nekolicine mladih igrača koje je Laž uvodio u sistem budući da su većina tih momaka prošli kroz njegove šake i znao je da može da im veruje i koliko mogu da donesu klubu. I ubrzo se taj rizik isplatio. Portugalac je započeo 28 od 29 mečeva pod vođstvom Bruna Laža uz statistiku od 17 golova i 10 asistencija čime je prozvan „najuzbudljivijim portugalskim fudbalerom od Kristijana Ronalda“.

„Laž je trener koji me je doveo tu gde jesam“, kazao je Feliks svojevremeno. Kasnije znamo kako je tekla karijera Žoaa Feliksa, ali Benfika je dobila 120.000.000 evra. Malo li je...

„Orlovi“ su kod Rodžera Šmita igrali u formaciji 4-4-1-1, ali na osnovu prve utakmice Bruna Laža može da se zaključi da će za sada probati sa 4-3-3. Trubin je standardno na golu, Kareras i Bah na bekovskim pozicijama, Otamendi i Silva su bili štoperi. Florentino je neko ko je bio u vezi i u prethodnom mandatu ovog portugalskog stručnjaka, a koristio ga je i Rodžer Šmit. Rolhejser i Orkan Kokču su mu bili podrška, dok su u navali turska senzacija Kerem Akturkoglu, Anhel di Marija i sjajni špic Vangelis Pavlidis koji se čak, moramo reći, simpatično, povezivao sa Zvezdom. Benfika je platila 18.000.000 evra za njegove usluge AZ Alkmaru, prema tome jasno je zbog čega su te tvrdnje bile neosnovane.

Crvena zvezda je svakako imala velika ulaganja ovog leta i sa spoznajom da će klub igrati Ligu šampiona u novoj sezoni, stigla su još tri paklena pojačanja koja bi mogla da naprave razliku na nivou kakvo je elitno evropsko takmičenje. Tako su u smiraj prelaznog roka stigli Nemanja Radonjić koji se vratio posle epizoda u Marseju, Herti, Majorci i Torinu. Poznato je šta od njega zvezdaška javnost može da očekuje i nije ga neophodno posebno predstavljati. Ali, Radeta Krunića bismo mogli. Čovek koji je do pre dve godine igrao kao starter oba meča polufinala Lige šampiona od ove sezone ispunjava dečački san. Možda u ovom trenutku nije na istom nivou, ali u pitanju je čovek koji će Zvezdin vezni red učiniti smirenijim, tehnički boljim, potkovanijim, bržim... Krunić je neko ko poseduje odličnu tehniku i sposobnost kreacije. Obožava da hrani bočne igrače loptama, voli da se pridruži u poslednjoj trećini terena i da obitava iza napadača, ali isto tako i da se spušta nisko po loptu i potom organizuje igru.

Crvena zvezda je poslednjeg dana prelaznog roka uspela da dogovori i Katompa-Mvumpu Silasa iz Štutgarta, čoveka čija je tržišna vrednost oko 10.000.000 evra. On je stigao na pozajmicu kao neko koga su mnogi timovi poput Anderlehta želeli da vide u svojim redovima, ali Liga šampiona je presudila u korist srpskog šampiona. Impozantno krilo koje će doneti brzinu i završnicu.

GODIŠNJICA VELIKE POBEDE

Crvena zvezda i Benfika su se sastali dvaput u istoriji do sada, a ono što je interesantno jeste da će u četvrtak biti navršeno tačno 40 godina od duela na stadionu „Rajko Mitić“ koji je pripao domaćinu rezultatom 3:2. Tribine su bile pune bez obzira na to što je termin bio od 16.30 sati. Na terenu se nalazilo sledećih 11 u crveno-belom: Ivković, Elsner, Krdžević, Krivokapić, Miletović, Janković, Krmpotić, Nikolić, Halilović, Mrkela, Šestić, dok je na klupi sedeo Gojko Zec.

Crvena zvezda je od samog starta stvarala velike probleme fudbalerima Benfike, a iskusna portugalska ekipa se planski povukla, te strpljivo čekala svoje prilike iz kontranapada, što je i urodilo plodom. Rezultat na poluvremenu je glasio 0:2, a onda je na scenu stupio Rajko Janjanin.

Materijalizovao je dosuđen penal u 57. minutu utakmice i time dao dodatnu energiju navijačima na "Marakani". Već u 77. minutu je Zvezda i izjednačila, a ponovo je sa penala bio precizan Janjanin. Minut kasnije, pomenuti igrač je kompletirao het-trik na asistenciju Miloša Šestića i tako postavio konačan rezultat. To ipak nije bilo dovoljno da Crvena zvezda ode u nastavak takmičenja pošto je u Lisabonu bilo 2:0 za Benfiku, ali za aktuelnog srpskog šampiona je u ovom trenutku bitno da ponove istoriju sa „Marakane“. 

Simbolika je tu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke