Austrija na EURO - Da li ste znali?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 12.06.2024.
20:00
Izvor: Sportske.net

Austrijska priča.

EPA-EFE/MAX SLOVENCIK
EPA-EFE/MAX SLOVENCIK

Povezane vesti

 - Za Austriju je sve “Früher war alles besser”, odnosno "Pre je bilo bolje". Kada je fudbal u pitanju to jeste i tačno jer je pre Drugog Svetskog Rata Austrija bila jedan od najboljih timova na svetu. Četvrt veka kasnije su dočekali da ne mogu da učestvuju na Mondijalu u Čileu jer nemaju dovoljno sredstava za putovanje.

- Kada se kaže "Vembli Toni" ne misli se na Tonija Polstera koji je i danas najbolji strelac nacionalnog tima, već Tonija Friša. Koga? U pitanju je igrač koji je dao dva gola na hramu fudbala protiv Engleza u pobedi od 3:2. Englezi će postati svetski prvaci naredne godine, a Austrija se neće plasirati, iako su postali tek treći tim koi je pobedio Engleze kod kuće u istoriji.

- Generacija iz sedamdesetih za Prohaskom, Krankom je igrala na Mundijalima, ali nikada na evropskom šampionatu. Oni su 1972, ostali iza Italijana, četiri godine kasnije iza Velšana, na Apenine 1980. nisu otišli jer su izgubili od Portugala kod kuće, to im je nedostajalo da preteknu Belgijance.

- Kasnije je došlo do strašnog pada i klupskog fudbala, Polster ih jeste odveo na Mundijal 1990. ali je onda zabeležen verovatno najgori poraz u istoriji kada su ih dobili Farani. Krajem veka je izvršena smena generacija, pamte se porazi od 9:0 protiv Španije, a Izrael im je spakovap pet komada.

- Konačno, Austrija se kvalifikovala 2008. ali to nisu izborili na terenu jer su zajedno sa Švajcarcima bili domaćini. Javnost je bila skeptična, čak su pisali peticiju da ne igraju kako ne bi brukalo državu. Ali, nisu se obrukali Izgubili su minimalno od Hrvata i Nemaca, remizirali protiv Poljaka. Taj tim sa veteranom Vastičem, Ivanšicom, golmanom Maningerom bio limiran, ali neosnovana su bila strahovanja da će biti vreća za udaranje na prvenstvu.

- Prvi put Austrija je uspela da se plasira na terenu, sa Dragovićem, Alabom, Arnautovićem, Junuzovićem, spona sa ranijim generacijama su bili Harnik i Mark Janko. Ovaj tim se prošetao kroz kvalifikacije ispustivši samo dva boda u 10 mečeva protiv Rusije, Švedske, Crnogoraca. Ali, razočarali su porazom od nekadašnjih "zemljaka" Mađara, izgubili od Islanda, uspeli da sačuvaju bod protiv Portugala. Dosta je bilo kritika, pogotovo na račun Alabe, ili kako kažu “Alaba unauffällig”, odnosno ne trudi se dovoljno...

- Ipak, na prošlom prvenstvu, Austrijanci su tukli i Severnu Makedoniju i Ukrajinu, iza Holanđana otišli dalje. Odlično su se borili protiv kasnijih šampiona Italijana, u produžetku izgubili sa 2:1, ali je nastup bio solidan. Iz tog tima tri godine kasnije i dalje Dragović, Alaba, Arnautović, Sabicer, dva Lajnera, Saša Kalajdžić, Griliš i Gregorič, da nabrojimo samo neke.

- Selektor Ragnik veruje u tim, insistira na ofanzivnom fudbalu, a odbio je Bajern kako bi ostao na klupi Unsere Burschen, odnosno "Naših momaka" kako Austrijanci zovu reprezentaciju.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak