PROFIL - Da ti čiča kaže, “Ne otpisuj Nemce”

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Domaćin ima kvalitet da stigne daleko, šok terapija sa novim selektorom ipak pomak?

EPA-EFE/Andy Rain
EPA-EFE/Andy Rain

Povezane vesti

 

NEMAČKA

 

Učešća (1972-2020)

 

Rezultati na EP

 

Titule 1972. 1980. 1996.

 

Vicešampioni 1976. 1992. 2008.

 

PROFIL

 

Sa Nemačkom uvek morate da računate, i svako ko tvrdi drugačije i otpisuje domaćina ne zna baš puno o igri, ali i nemačkom mentatiletu. Jesu imali turbulentni period, Hansi Flik je postao prvi selektor "Pancera" koji je smenjen, zamenio ga je nekadašnji "Vunderkind" Naglesman koji se nije proslavio u Bajernu. Samo, ovo je drugačija vrsta posla, mnogi tvrde da će čovek koji je postao senzacija u Hofenhajmu i Lajpcigu imati priliku da primeni ono u čemu je najjači, taktičke inovacije.

 

Šta to znači?

 

Pre svega, da kroz mešanje karata uklopi mlade lavove poput Haverca, Musijale i Virca. Oni jesu u osetljivom trenutku karijere, mentor im je nađen u vidu povratnika Tonija Krosa koji će sa Gindoganom činiti tandem i u sredini, ali i svlačionici. Javnost očekuje da će to skinuti pritisak sa mladih igrača, ali i pomoći im da prerastu neke dečije bolesti jer vremena nema puno.

 

Nemci nisu igrali takmičarske mečeve, kao domaćini su imali direktan plasman, a verovatno ste primetili posrtanja tokom prethodnih 18 meseci. To je i Flika koštalo pozicije, sada su se stabilizovali, traže čarobnu formulu, kako bi spojili veterane i početnike i premostili taj generacijski jaz.

 

Odlični Kimih će na neki način "glumiti" Filipa Lama, ako poredimo generaciju od pre decenije koja se popela na krov sveta, preživeli poput Nojera i Milera će ponuditi neku sponu sa boljim vremenima.

 

Nemačka ima problem u špicu, nema velikih imena, Miler nije klasičan napadač, Fulkrug je u tranzicionoj godini posle prelaska u veliki klub, Verner nije rođeni golgeter. Previše je igrača koji su podrška napadu, premalo onih koji mogu da garantuju golove iz meča u meč. Neko će reći da se mnogo traži od Nemačke, da njihovi vezni igrači mogu da ponesu taj ofanzivni teret, da to nije najvažnije. Moguće, ali u tesnim mečevima, u nokaut fazi, kada odlučuju detalji, takvi fudbaleri su dragoceni. Prema Nagelsmanovoj viziji, ukoliko se bude držao 4-2-3-1, napad bi trebalo da predvodi Haverc, iza njega su Sane, Virc i Musiala, dva pivota Gindogan i Kros, Ta i Ridiger su štoperi, Kimih je univerzalac, ali će kao u Bajernu igrati uz desnu aut liniju. Levo bi verovatno novo lice Maks Mitelštad trebalo da dobije prednost u odnosu na iskusnijeg Gosensa. Na klupi ćemo verovatno videti poznata lica, poput Humela, Zulea, Paskala Grosa iz Brajtona, Gorecke, Branda i golmana Barse Ter-Štegena koji je rezerva neprikosnovenom Nojeru.

 

ISTORIJAT

 

Najbolje je da kažemo ovako, Nemačka je više puta igrala finale, nego što ga nije igrala. I to ukazuje na kontinuitet. I kada nisu bili najbolji, kao u doba vladavine "tiki-take", bili su tu negde. Generacija iz sedamdesetih je pokorila Belgiju, mnogi tvrde da je šampionski tim predvođen Gerdom Milerom iz 1972. bio najbolja reprezentacija ikada na šampionatima Evrope. Imali su i par slomova u utakmicama u kojima su bili favoriti u finalu, 1976. protiv Čehoslovaka i 1992. protiv Danaca. Česima (ne i Slovacima) su se osvetili dvadesetk godina kasnije. Taj trijumf iz 1996. je i poslednji i najslađi, upravo jer su u polufinalu na penale eliminisali Englesku u atmosferi mržnje, tabloidnog huškanja i pritiska.

 

PROGNOZA

 

Naravno, grupa im je "domaćinska", ne samo da će proći već bi mogli da čuvaju snagu u uvodnim mečevima. Ono što hrabri je tradicija, tačnije nemački "reset" ili "boot" kako oni kažu. Kada god ne budu na očekivanom nivou (što je retko), Nemci uzvrate. Sećate se verovatno Mundijala iz 2002. kada su nipodaštavani, pa su igrali finale. Na prošlom EP Nemačka je u grupi završila kao druga, što ih je odvelo na realno kvalitetniju Englesku. Ali, tada su bili u grupi smrti sa Portugalom i Francuskom, sada u konkurenciji Škota, Mađara i Švajcaraca svakako računaju sa lakšom stazom, možda i lakšim rivalom u osmini finala. "Elf" može do završnice, ali po nama slabiji su od Francuza i Engleza, negde su u drugom redu, sa Španijom i Belgijom, neko će ubrojiti u tu "kvalitativnu grupu" i Portugal.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke