Poljaci se časno oprostili, a šta se dešava sa francuskim napadačima?!

Autor: Darko Mitrović
utorak 25.06.2024.
19:56
Izvor: Sportske.net

Tri utakmice i samo dva gola vicešmpiona sveta - od toga jedan autogol i jedan pogodak iz penala. Nijedan iz igre.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Iznenađenja su obeležila poslednje kolo u Grupi D na Evropskom prvenstvu. Austrija je savladala Holanđane i probila se na prvo mesto u grupi, a u tome su joj pomogli i već otpisani Poljaci koji su u Dortmundu remizirali sa neubedljivom i vrlo neefikasnom Francuskom od početka ovog šampionata - 1:1!

Posle ovakvog epiloga, tabela Grupe D izgleda ovako: Austrija 6, Francuska 5, Holandija 4 i Poljska 1. To znači da u osminu finala idu sve ekipe osim poslednjeplasirane Poljske.

Francuska je večeras bila jača za oporavljenog Kilijana Embapea čija je brzina počela već u uvodnim minutima da dolazi do izražaja, a Francuzi su odmah uspostavili terensku inicijativu.

Dembele je u 11. minutu probio po desnoj strani, želeo je da loptu pošalje za Barkolu na ivici peterca, ali on nije stigao da je zahvati, pa je otišla na levu stranu odakle je Teo Ernandez snažno šutirao, gađao je bliži ugao, ali je Skorupski uspeo desnom nogom da izbije tu loptu u korner.

Četiri minuta kasnije su i Poljaci opasno pripretili kada je Urbanski šutirao posle kornera, ali pravo u golmana Manjana.

Brza akcija Francuza u 19. minutu kada je Kante povukao kontru, pa je prosledio na desnu stranu za Dembelea čiji udarac zaustavlja Skorupski. Lopta se opet odbila do Kantea, ali on je suviše oklevao i upropastio obećavajuću akciju.

Međutim, i Poljaci su postajali sve opasniji kada težište igre prenesu na protivničku polovinu. Tako je u 34. minutu Zjelinski sa leve strane odlično centrirao za Levandovskog koji udarcem glavom sa desetak metara šalje loptu zamalo pored desne stative Manjanovog gola.

Imali su Francuzi zatim još par prilika u narednih nekoliko minuta, ali su te akcije završavali prilično nepreciznim šutevima. U finišu poluvremena su ''trikolori'' izvršili nešto jači pritisak pred golom rivala, bilo je još nihovih pokušaja, ali nisu uspeli da nađu put do mreže Skorupskog.

Slična slika i od početka drugog poluvremena. Zgusnuta odbrana Poljaka, Francuzi su želeli što pre do gola, a dva dobra pokušaja u 49. i 50. minutu je imao Kilijan Empabe. Oba puta je šutirao sa 15-16 metara, iskosa sa leve strane, ali prvo odlični Skorupski uspeo da odbrani, a drugi put je lopta završila zamalo pored gola.

A onda, 55. minut meča, dobar prodor Dembelea po desnoj strani, na ulasku u kazneni prostor ga je oborio Kivior i dileme nije bilo - penal za Francusku.

Embape je preuzeo odgovornost da izvede šut sa bele tačke i to je učinio rutinski i precizno, za zasluženo vođstvo ''trikolora'' od 1:0.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Dembele je u 63. minutu imao još jedan odličan prodor po desnoj strani, imao je dosta prostora ispred kaznenog prostora, ali odlučio se na centaršut za Embapea i to je učinio vrlo neprecizno - lopta je završila u gol-autu...

Sedam minuta kasnije je Teo Ernandez probio po levoj strani, ali ni on nije uputio precizan centaršut, pa je propala ko zna koja po redu obećavajuća akcija za Francuze.

Prvu veću priliku za Poljake u drugom poluvremenu imao je Robert Levandovski u 72. minutu kada je oduzeo loptu Čuameniju, a onda sa oko 17 metara gađao donji desni ugao, ali je bio zamalo neprecizan.

Dva minuta kasnije nova prilika za Poljake, tražili su penal posle starta Upamekana na Sviderskom, sudija se nije oglasio, pa je usledila brza kontra Francuza preko Embapea koji loše šutira i Skorupski brani.

A onda se oglasila VAR soba, sudija je morao da pogleda snimak sporne situacije i doneo odluku da dosudi penal za Poljsku!

Naravno, Levandovski je izveo jedanasterac, ali je to učinio loše i Manjan je odbranio njegov šut

Ali, onda nova drama! Sudija Marko Gvida traži da se penal ponovi, jer je Manjan sa obe noge izašao ispred linije! Iz drugog pokušaja Levandovski je bio sigurniji, gađao je isti ugao, donji desni i ovoga puta je to bilo savršeno precizno, neodbranjivo za Manjana - 1:1!

Očekivalo se da posle primljenog gola Francuzi ponovo izvrše pritisak, pokušavali su, ali su kao i čitavim tokom meča bili mnogo traljavi u završnici.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke