Grupa D – Berlinska bitka za drugi krug

Autor: Filip Rodic
utorak 25.06.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Nakon rutinskog trijumfa protiv Poljske, Austrija spremna za veliki izazov protiv Holanđana.

Povezane vesti

Imajući u vidu skromnu igru Francuza i Holanđana u razočaravajućem derbiju u Lajpcigu, nezamarljive šanse Austrije da se domogne drugog kruga Evropskog prvenstva znatno su porasle pred odlučujuće kolo grupe D.

Svega nekoliko sati nakon što su u Berlinu rutinski savladali Poljake 3:1, bledo izdanje glavnih konkurenata za drugi krug dalo je Austrijancima još veće samopouzdanje pred ključnu utakmicu za osminu finalu.

A ona je na programu ovog utorka od 18 sati kada će se u Berlinu sastati protiv selekcije Holandije, uoči prvenstva jednog od pretendenata za visok plasman, a već nakon dva kola prilično nedorečenog tima.

Holanđanima je malo nedostajalo da u izuzetno monotonoj utakmici protiv Francuza stignu do pobede, ali je pogodak Ćavija Simonsa poništen zbog ofsajda saigrača pred protivničkim golom.

Ne bi trebalo zanemariti ni nekoliko ozbiljnih prilika pred njihovim golom, pa je utisak da je podela bodova u Lajpcigu realan ishod pošto Francuzima i Holanđanima omogućava solidnu startnu poziciju pred ključnih 90 minuta u grupi.

Oba tima imaju po četiri boda, jedan više od Austrijanaca koji su pobedom ostavili Poljake na nuli pred odlučujuće kolo.

Utisak je da Austrijanci ulaze u predstojeći duel sa više elana i nacionalnog ponosa. Najbolja slika su suze Marka Arnautovića nakon što je u petak pogodio sa penala za pobedu protiv Poljske 3:1, dok Holanđani višak talenta još nisu pretočili u igru vrednu željenog rezultata.

Mada Austrijanci nemaju nijednu pobedu na završnim turnirima protiv Holanđana, čini se da su najbliži trenutku da sruše nedovoljno uigrane izabranike Ronalda Kumana. 

U uvodna dva meča pokazalo se da je odbrana najbolji deo holandskog tima, a granitni bedem centralnih defanzivaca u liku Virdžila van Dajka i Natana Akea biće najveća prepreka Aranutoviću i saigračima na putu ka golu.

Trijumf nad Poljacima omogućio je da Austrijanci raspoloženiji dočekaju naredni meč na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a zaostatak od jednog boda učiniće da neopterećeni kalkulacijama uđu u duel. Prema mnogim procenama i remi bi im omogućio da sa četiri boda odu dalje, ali to više nalikuje ziheraškim timovima na koje Austrijanci ne liče ovog leta.

Austrija ima čime da se suprotstavi Holanđanima čiji najveći problem je sredina terena koja pati od nedostatka velikog iskustva na ovakvim utakmicama.

Sa druge strane, asovi poput Kristofa Baumgartnera i Marsela Zabicera mogu za tili čas da naprave problem rashodovanoj sredini terena Holanađana, lišenog lidera koji će povezati odbranu i napad.

Pobedom bi Austrija otišla na šest bodova i najverovatnije završila kao drugoplasirana. Do liderske pozicije mogli bi jedino u slučaju malo izvesnog kiksa Francuza protiv Poljaka u Dortmundu.

Drugi duel grupe igra se u istom terminu na stadionu Borusije. Francuzi nisu briljirali u prva dva kola, ali su dovoljno kvalitetniji od Poljaka da pobedom overe drugu fazu.

Sa svega jednim golom u uvodna dva kola, obeleženim nezgodom prve zvezde Kilijana Mbapea, Francuzi će pokušati da poprave utisak protiv najskromnijeg rivala u grupi.

Meč u Dortmundu biće prilika da Dešanov tim popravi realizaciju, koja se pokazala kao hronična boljka u minulih 180 minuta na Evropskom prvenstvu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke