Nemačka na EURO - Da li ste znali?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Fakti o domaćinima turnira.

. EPA/STAFF
. EPA/STAFF

Povezane vesti

 

- Nemačka je izostala iz prvih kvalifikacija jer selektor Herberger nije želeo da naruši pripreme za Mundijal u Čileu. Od 1959. do pomenutog Mundijala, odigrali su "čak" pet utakmica, nije ni čudo što ih je u četvrtfinalu eliminisala Jugoslavija.

 

- "Panceri" se nisu naučili pameti, čovek koji im je doneo svetsku titulu 1954. se bespogovorno slušao, Herberger je odbio da učestvuje i četiri godine kasnije na drugom EP. Na kraju je Nemcima bilo krivo jer nisu učestvovali, pa su ga smenili par dana nakon što je Španija osvojila evropsku titulu protiv Sovjeta u Madridu.

 

- Naslednik i nekadašnji pomoćnik Helmut Šen nije odveo SR Nemačku ni u Italiju 1968. Nisu uspeli da pobede Albaniju u Tirani. U nemačkom fudbalu to je i danas poznato kao "Die schmach von Tirana", ili "Sramota u Tirani".

 

- Prva generacija koja se plasirala i osvojila evropsku titulu bila je ona iz 1972. godine. Taj tim je bio neponovljiv, mnogi veruju i najbolji ikada viđen u završnicama. Prvi put te godine su kao drugu garnituru nosili zelenu boju, pa su dobili nadimak "Zelena mašina".

 

- U kvalifikacijama za završnicu u Belgiji su na Vembliju pobedili Englesku što je u to vreme bio drugi najubedljiviji poraz očeva osnivača ikada u hramu fudbala. Nesposobni da pariraju plavokosom maestru Neceru, igrači "Gordog Albiona" su ga prebili u revanšu u Minhenu. Kako je zvezda Menhengladbaha rekao, svi su mu "ostavili" autogram na nozi.

 

- Jedan drugi igrač Menhennglabaha, legendarni Berti Fogst se rasplakao kada je shvatio da mu zbog lakše povrede Šen neće pružiti šansu u finalu protiv Sovjeta. Selektor ga je odvukao u kupatilo u svlačionici i izvikao se na njega jer je smatrao da će njegove suze omekšati borbeni duh tima pred finale.

 

- Gerd Miler je izrešetao rivale u polufinalu i finalu, domaćinu i SSSR je u dva meča spakovao četiri gola. Gazeta delo Sport" je donela rešenje za nemački "Vundertim".

 

"Nabavite po automat, tako ćete ih zaustaviti", predložio je italijanski sportski dnevnik.

 

- Zapadna Nemačka koja je bez dileme bila najbolji tim planete i držala i svetsku i kontinentalnu titulu je odstranila dvojicu najvećih aduta pred šampionat u Jugoslaviji 1976. Paul Brajtner i Ginter Necer nisu pozvani po naredbi predsednika saveza Hermana Nojbergera jer su prešli u Real, bez konsultacija sa njim. Real je stalno kočio oko puštanja dvojice svojih zvezda na pripreme, pa je savez izgubio nerve.

 

- Revanš između Nemačke i Španije što je bio i derbi četvrtfinala je bio jedini meč u životu kome je prisustvovao Muhamed Ali. Legendarni bokser je zaključio je je fudbal baš "dosadan". Nemci su u duelu punom grubosti izbacili "Crvenu furiju".

 

- Diter Miler, malo poznati debitant iz Kelna je ušao posle osamdesetak minuta, i sa prvim udarcem ka golu i izjednačio. U produžetku je dao dva gola. Nije trebalo ni da igra, Jup Derval, pomoćnik je ubedio Šena da ga baci u vatru. Nije trebalo ni da putuje, ali je Klaus Topmeler pijan skrivio udes i povredio se, pa je Miler pozvan i postao je preko noći zvezda.

 

- Ovaj fudbaler u finalu dao još jedan gol, izjednačio rekord slavnijeg prezimenjaka Gerda od četiri gola u završnici. Ali, on je odigrao samo osamdesetih minuta u Jugoslaviji leta 1976. Nije teško da izračunate njegov prosek.

 

- Dan pre meča sa Grčkom za prolazak u finale 1980. Nemci su posetili papu Jovana Pavla II, dva puta ih nisu pustili u audijenciju jer nisu bili prikladno obučeni. Papa je pokazao slovo "V" kao pobeda, Nemci su to protumačili da će Hrubeš kome se poglavar rimokatolika obratio dati dva gola. Nije ih dao, završilo je 0:0 što je nateralo selektora Dervala da kaže da čovek više ne može ni Papi da veruje.

 

- Ali, finale je rešio Horst Hrubeš. I ako biste se kladili kako će dati gol, ne bi bilo problema, zvali su ga "Glavato čudovište". On je dve trećine svojih golova za HSV, oko 90 dao glavom. Profesionalni fudbal je počeo da igra tek u 24. godini, pa je ovo bio njegov veliki trijumf. Posle su novinari rekli da je Papa bio u pravu, samo nije mislio na meč protiv Grka već finale protiv Belgije.

 

- "Elf" je u odbranu titule  došao bez svoje prve zvezde Šustera koji je eliminisan iz reprezentacije jer je propustio meč u Albaniji pošto mu se porađala supruga. Ali, i da ga nisu izbacili, slomio je nogu pred šampionat igrajući za Real.

 

- Taj šampionat u Francuskoj je jedan od retkih na koji su Nemci stigli posvađani. Golman Šumaher je navodno namešta Štilikea, komandanta odbrane kako bi igrao Gerard Štrak, Šumaherov saigrač iz Kelna.

 

- Nemački selektor Derval je posle ispadanja u grupi pretio da će udariti novinara koji ga je pitao hoće li podneti ostavku.

 

- Kada je prvi put bila domaćin 1998. Nemačka je morala da izostavi Berlin sa liste gradova u kojima će se igrati jer je SSSR, odnosno kompletan Varšavski blok pretio bojkotom, Berlin je i dalje bio podeljeni grad, a istočni deo prestonica DDR.

 

-  Izgleda da Nemci te 1988. nisu bili baš zagrejani za prvenstvo. U Hamburgu je Holanđanima bilo dodeljeno 15 000 karata, četvrtina od kapaciteta. Ali, sam pogled na tribine pokazivao je drugačiju sliku. Domaći navijači su ih preprodavali komšijama iz Holandije, pa je više od polovine tribina bilo narandžasto. To je nateralo napadača Dortmunda, Franka Mila da posle meča sarkastično primeti: "Šteta što nismo igrali na domaćem terenu".

 

- Za Nemce uvek postoji neki "Hrubeš". Rimejk finala iz 1980. gledali smo na ""Vembliju" 1996. u režiji Olivera Birofa. Mehmet Šol ga je ironično zvao "Brzi Gonzales" zbog sporosti, ali je glavom bio nenadmašan. Doneo je produžetke, a onda levicom postigao slavni zlatni gol.

 

- Nemačka je toliko bila loša na odbrani titule 2000. da su stručnjaci odbijali klupu "Pancera", pa je prinudno rešenje je bio Erih Ribek. Bivši pomoćnik Jupa Dervala sa početka osamdesetih je preuzeo klupu. Mediji su ga nazvali "Robinson Kruso" jer je deceniju proveo na toplim Tenerifama igrajući golf.

 

-  Pričalo se da Bajernovi igrači Cige, Jeremis, Haman i ostali žele da smene Ribeka koji je navodno na treninzima pokazao da ga je vreme pregazilo. Planirali su da postave saigrača 39-godišnjeg Mateusa koji je delovao sporo i nemoćno na terenu, ovaj to to odbio. Ovaj šampionat je godina "Nulta" za Nemačku, eliminisani su u grupi kada ih je rezervni tim Portugala (uz het-trik koji je dao Konseisao, sadašnji trener Porta) razbio sa 3:0. Bilo je jasno da će uslediti korenite promene, odnosno "Reboot" kako su ga nazvali Tevtonci.

 

- Iako su bili neočekivano u finalu Mundijala 2002. već 2004. su ispali u grupi, nisu pobedili ni Letoniju. "Bild" je uputio javno pismo San Marinu pitajući ih da igraju protiv Nemačke kako bi "Panceri" nekoga pobedili.

 

 

Jedini nemački igrač koji nije slavio golove u završnici EP je Lukas Podolski. Dao ih je dva Poljskoj 2008, rođen je u Gornjoj Šleskoj i rekao je da Poljsku nosi u srcu što je zasmetalo jednom delu Nemaca.

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

 

- Hansi Flik koji je sada na klupi Nemačke je vodio reprezentaciju još 2008. kada je Lev bio suspendovan protiv Portugala. Desilo se da je "Elf" odigrao najbolji meč tih godina i eliminisao favorizovanog vicešampiona Starog Kontinenta.

 

- Nemci najviše kritikuju napadače. Mario Gomez koji je bio užasan u finalu Lige šampiona protiv Čelsija za Bajern je počeo da daje golove na turniru 2012. Dobio je nadimak "Kauboj", poredili su ga sa "Taličnim Tomom".

 

- Angela Merkel je 2012. izbegla da u četvrtfinalu sedne do grčkih političara posle mera štednje koje je EU, čitaj Berlin nametnuo Atini.

 

- Nemci su strpljivi sa selektorima, nisu otpustili Bekenbauera 1988. uzeli su svetsku krunu dve godine kasnije. Nisu otpustili Jogija Leva posle poraza od Italijana u polufinalu 2012. dve godine kasnije postali su svetski prvaci u Brazilu.

 

- Doduše Lev je i posle te svetske titule nastavio da "bruka" zemlju, sećate se kada je mirisao prste koje je zavukao u pantalone. Pravdao se da je to stres i da neke stvari radite podsvesno. Bilo je to 2016. na EP u Francuskoj, prvi, ne i poslednjih put da su ga kamere uhvatile u toj uvrnutoj radnji.

 

- Leva su nemački mediji optuživali da je previše uobražen i da pati od viška samopouzdanja. "On je promenio sliku ružnog, loše obučenog Nemca, vozi Porše, nosi Boss, žene ga saleću, ali možda ima višak samopouzdanja". On će u Engleskoj 2021. na prošlom šampionatu završiti misiju posle 15 godina. I to uz salve zvižduka jer je insistirao na Tomasu Mileru koji uz naklon za veliku karijeru u Bajernu nije, verovali ili ne, dao nijedan gol u 15 utakmica u završnicama prvenstva Evrope. I da, gledaćemo ga i ovog leta.

 

Ne propustite