PROFIL - Češka - Misija osmina finala!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
19:00
Izvor: Sportske.net

Promenili su selektora posle kvalifikacija, cilj se zna...

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Povezane vesti

Češka Republika

Učešća (1996-2020.)

Najveći uspesi: Finale 1996. polufinale 2004. 

 Piše: Boris Jovanović                          

Česi ne propuštaju evropska prvenstva, od kada su se razdružili sa Slovacima. Imali su velike rezultate, posebno generacija iz devedesetih predvođena Nedvedom i ostalim zvezdama, malo im je nedostajalo u Engleskoj, i kasnije su pružali solidne partije.

Ono što uvek možete očekivati od Češke su solidne partije, organizovana timska igra, dosta fudbalera skrene pažnju na sebe na velikim takmičenjima, njihove škole fudbala rade odlično. Nema tu više igrača svetske klase, ali ono što ih čini najboljim predstavnicima Srednje Evrope je konstantnost. Retko kada padaju ispod svojih standarda.

Završili su izjednačeni sa Albancima, iako su poraženi 
u Tirani. Ključ je bila pobeda nad Poljskom, pa je tim na kraju trasirao put ka Nemačkoj pobedom protiv Moldavije. Selektor je dobio posao nedavno, ranije je kratko pre 15-tak godina bio na klupi nacionalnog tima, posle toga je dugo radio na naftnom Istoku. 

Inače, plasman je obezbedio Jaroslav Šilhavi koji je bio na udaru javnosti posle prosečnih igara u kvalifikacijama, a šuška se da je bio u sukobu sa nekim igračima. Česima je mnogo nedostajao Ščik iz Leverkuzena koji je dugo bio povređen.

Srž tima čine igrači praških klubova, Slavijina škola je posebno bila produktivna poslednjih nekoliko godina. Od poznatijih internacionalaca tu su Vest Hemov Suček, Barak iz Fiorentine, Hložek koji igra u novom nemačkom prvaku Bajeru sa pomenutim Ščikom, Černi, Čvančara, koji takođe igraju u Bundesligi. Hašek će vratiti neke iskusnije, Cufal, Masopust su igrači koji mogu mnogo da pomognu.

Posle promene selektora, ovaj tim je dobio Norvežane i Jermene u prijateljskim mečevima, ali teško da možemo iz toga da izvučemo neke zaključke. Formacija je 
4-2-3-1 i to nije novina, Ščik je željan fudbala, protiv Jermena mu je Hašek pridružio klupskog druga Hložeka u napadu, i Baraka kao polušpica. Odbrana može da igra sa četvoricom, gde Zima i Zeleni imaju dosta utakmica u nogama, Krejči je polivalentan u defanzivi.

Česi su čvrsti u duelu, puno trče, jaki su prilikom prekida, štoperi su opasnost u skoku, tipična njihova škola, to se ne menja.

ISTORIJAT

Kada smo pisali o Slovacima, pomenuli smo onu zajedničku titulu iz Beograda, ta neverovatna generacija je igrala i na EP u Italiji četiri godina kasnije u polufinalu.

Posle raspada države, 1996. ih je Oliver Birof sprečio da se popnu na tron, ostaci te generacije su igrali polufinale 2004. Novi tim sa kapitenom Rosickim, Kadlecom, golmanom Čehom, Plašilom, Barošem na zalasku se 2012. probio iz grupe, a taj uspeh je ponovljen na prošlom prvenstvu. Iz te generacije koju je predvodio sa klupe predvodio pomenuti Šilhavi, ima desetak igrača, pa postoji osnova, odnosno kontinuitet. 

Tada su Česi sa četiri boda prošli kao trećeplasirani (ključ je bila pobeda nad Škotima), nokautirali su Holanđane, na kraju ispali od Danaca u dalekom Azerbejdžanu. Imali su svoje šanse, utisak je generalno bio povoljan. Ali, kasnije su neodlazak u Katar i lošija atmosfera poljuljali poverenje u selektora i narušili hemiju u timu.

PROGNOZA

Česi su opasni, po nama imaju čvršću strukturu od Turaka, mogu da igraju sa Portugalom, bolji su od Gruzije. Čini se da je grupa po meri, da bi lako mogli u narednu rundu. Ako budu drugi, iza Portugalaca, ukrštaju sa grupom D u kojoj bi Francuska trebalo da dominira, pa će svakako učiniti sve da se plasiraju kao pobednici svoje grupe što bi omogućilo lakši žreb.

Česi bi trebalo da se nađu u nokaut fazi, mada je teško da će stići baš daleko i da mogu da naprave neko ogromno iznenađenje. Solidan tim, ali daleko od strašne generacije iz druge polovine devedesetih.

Ne propustite