PROFIL - Gruzija - Vreme za uživanje!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
23:00
Izvor: Sportske.net

Debitant nema nikakav pritisak

EPA-EFE/TAMUNA KULUMBEGASHVILI
EPA-EFE/TAMUNA KULUMBEGASHVILI

Povezane vesti

Gruzija

Učešća - 

Uspesi - 

Piše: Boris Jovanović

Gruzija je i ranije imala određeni kvalitet, ali je slaba igra, korupcija, nedostatak ulaganja uvek sprečavao tim da napravi nešto više. Čini se da je ona početka euforija u prvoj deceniji nakon osamostaljenja ispariva, pa je bivša sovjetska republika bila daleko od plasmana na velika takmičenja.

San generacija je ostvaren, konačno su na završnom turniru, posle sloma pre tri godine protiv Severne Makedonije. Sada su uspeli da se plasiraju preko baraža, odlučujućom pobedom na penale protiv Grka u Tbilisiju.

Bio je to signal za veliko slavlje. Sa klupe ih prevoditi nekadašnji francuski reprezentativac Vili Sanjol koji je kratko bio u Bajernu Anćelotijev pomoćnik, tri godine već trenira "Krstaše" ovo je najveći rezultat kratke trenerske karijere. Pre ove reprezentacije samostalno je radio samo u Bordou, pre toga je bio selektor mlade selekcije Francuza.

Njega opisuju kao konzervativca, mada je to delom posledica odsustva kvaliteta u timu. Često se opredeljuje za 3-5-2 što protiv jačih timova znači i obično pet igrača u odbrani. Ako se gledaju kvalifikacije primili su sedam golova od Španije, ali kako rekosmo, put ka baražu su vizirali preko Lige Nacija.

U ofanzivi većina stvari ide naravno preko Kviče Kvaraškelije zvezde Napolija, mada je on igrao mnogo bolje pre dve sezone kada je osvojio "Skudeto" sa timom sa juga Italije. 

Odbrana je okupljena oko rekordera i večnog kapitena Gurama Kašije koji odoleva godinama grajući u Slovanu. Kvirkvelija je takođe veoma iskusan, dugo je igrao u Rusiji, dok je vezni red trkački orjentisan sa dosta mladih igrača, poput Davitašvilija. U napadu, uz Kvaraškeliju je opasan Mikautadte koji se nije snašao u Ajaksu pa se vratio u Mec i nastavio da daje golove. Da ne zaboravimo da debitant ima odličnog golmana u Mamardašviliji iz Valensije. Veteran je i golman Lorija, tu je i vezista Kankava, svi oni su u nacionalnom timu kao i pomenuti Kašija više od 15 godina.

U pitanju je tvrd tim, nemaju pritisak na šampionatu, ni grupa nije teška, probaće da naprave podvig, ali svaki bod i gol za Gruziju će biti istorijski.

ISTORIJAT

Nema puno toga da se kaže, ovo je nacionalni tim koji postoji od devedesetih, bolje im je išlo na početku, kada su Kaladze, Kinkladze, Temur Kecbaja predvodili ekipu. Tada su bili koliko-toliko konkurentni, do ove decenije ipak nisu bili ni blizu plasmana na velikom takmičenje.

Bilo je i u SSSR Gruzijaca koji su nosili dres nacionalnog tima, Kurtizlava šezdesetih i sedamdesetih, Čivadze, Džožuašvili, Kipijani, Šengelija, da ne nabrajamo, osnova je bio moćni Dinamo Tbilisi sedamdesetih i osamdesetih. Gruzija je važila za republiku koja daje tehnički nadarene igrače, mada nedisciplinovane i taktički neobučene. Ovaj narod voli fudbal, doduše Rusija se sa nelagodom seća najvećeg fana zloglasnog šefa tajne policije Lavrentija Berije.

PROGNOZA

S obzirom da nemaju nikakvog iskustva teško je videti da naprave nešto značajno, mada bi mogli da pruže dobar otpor boljim timovima u grupi. Ipak, mnogi vide Gruziju kao ekipu koja nema nikakve šanse da prođe dalje. Videćemo da li će izdržati protiv Turaka na startu, Sanjol može da se pouzda u čvrstu odbranu, na momente to deluje kao bunker, dva napadača su brza, Mikautadze ima njuh za gol, videćemo šta može Kvaraškelija koga će sigurno striktno čuvati, svi znaju da je to glavni kvalitet tima.

Mogu da se opuste i uživaju, pritiska nema, bilo bi iznenađenje da odu dalje...

Ne propustite