Švajcarci i Nemci - braća po fudbalu!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 23.06.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Teško da postoje dve evropske države koje gaje srdačnije odnose u najpopularnijem sportu.

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Povezane vesti

Dugo će se lomiti koplja između Engleske i Nemačke na temu toga ko je dao veći doprinos razvoju fudbala u Švajcarskoj.

Englezi će reći da fudbala u Švajcarskoj ne bi ni bilo da studenti iz Velike Britanije nisu preneli uticaj najvažnije sporedne stvari na svetu u neutralnu zemlju kojoj sportski uspesi nisu bili jača strana.

Druga polovina 19. veka donela je ekspanziju fudbala u Engleskoj, a svako ko je iz različitih pobuda tih godina boravio na Ostrvu bivao bi inficiran čarobnom igrom.

Ako ste se ikad zapitali otkud engleske reči u imenima klubova Jang Bojs i Grashopers, jasno vam je odakle je došao uticaj.

Razvoj industrijalizacije bio je dobra osnova za popularizaciju fudbala budući da je najvažnija sporedna stvar na svetu sublimirala društvene trendove koji su tih godina bili aktuelni – konkurencija, takmičenje, kosmopolitizam...

Ključni čovek koji je udario temelje švajcarskom fudbalu tih godina bio je Fric Šojblin, koji je nakon boravka u Engleskoj rešio da davne 1893. godine osnuje Bazel.

I dok je talas opčinjenosti engleskim fudbalom preovladavao krajem 19. veka, već prve godine nadolazećeg 20. stoleća stvorile su neraskidivu vezu između Švajcarske i Nemačke u pogledu najpopularnijeg sporta.

Prvi zvaničan meč od osnivanja fudbalskog saveza Nemci su odigrali davne 1908. godine protiv Švajcarske u Bazelu. To će biti početak velike saradnje koje će se Švajcarci držati čak i u periodu najvećeg odijuma koji je svet gajio prema Nemcima, po završetku oba svetska rata.

„Veza sa Švajcarskom predstavlja najsrdačniji odnos koji Nemačka ima sa nekom drugom državom u fudbalu. Posebno zbog toga što je Švajcarska bila jedina zemlja spremna da igra protiv Nemačke nakon Drugog svetskog rata. Taj gest biće prekretnica u fudbalskim odnosima dve zemlje“, rekao je legendarni Uli Štilike uoči početka Mundijala 2006. godine u Nemačkoj.

Čuveni reprezentativac Zapadne Nemačke završio je igračku karijeru u dresu Ksamaksa 1988. godine, a već naredne godine je preuzeo reprezentaciju Švajcarske udarivši temelje timu koje je Roj Rodžson odveo na Mundijal u Sjedinjene Američke Države.

Imenovanje Štilikea na mesto selektora Švajcarske poklopilo se sa padom Berlinskog zida, a jedan od blistavih trenutaka u sećanju bivšeg asa Real Madrida bio je prijateljski duel u Štutgartu iz decembra 1990. godine.

Štilikeov tim je poražen sa ubedljivih 4:0 od novopečenih svetskih šampiona Nemaca, ali rezultat je jednom od najboljih vezista u istoriji fudbala u tom trenutku bio sporedniji od prijateljskih veza dve zemlje.

I dok je dolazak Štilikea više poslužio za dizanje iz letargije tima koji od prve polovine 20. veka nije imao uspeha, imenovanje Otmara Hicfelda nakon Evropskog prvenstva 2008. godine označilo je procvat švajcarskog fudbala.

Predvođeni jednim od najuspešnijih trenera u istoriji nemačkog fudbala, Švajcarci su sigurnim koracima dostizali nivo respektabilne evropske reprezentacije i redovnog učesnika velikih takmičenja.

Kada čujem švajcarsku himnu, ponekad moram da se izborim sa suzama. Otac me je kao malog vodio u Bazel na utakmice reprezentacije Švajcarske i od tada gajim neraskidive veze sa ovom državom“, istakao je Hicfeld, rođen svega pola decenije pre nego što će Nemačka u Bernu osvojiti prvu titulu svetskog šampiona.

Upravo je „Čudo iz Berna“, davne 1954. godine, stvorilo neraskidivnu vezu dve države, a kod Nemaca od Švajcarske načinilo drugu kuću.

Tim stopama je krenula i čuvena golgeterka ženske fudbalske reprezentacije Nemačke Inka Grings, koja je nakon jedne sezone u Cirihu imenovana za selektorku Švajcarske sa kojom je otišla na Svetsko prvenstvo prošle godine.

Primer Gringsove uz sijaset nemačkih trenera koji su vodili švajcarske klubove dodatna je potora tezi o svemu navedenom, a niz prijateljskih utakmica minulih decenija nastavio je tradiciju uzajamnog poštovanja.

Dve selekcije će u nedelju od 21 sat u Frankfurtu odigrati derbi grupe A u kojem će odlučivati ko će sa prvog mesta u osminu finala.

Sa dve startne pobede, Nemci su bliži tome, dok bi Švajcarci u slučaju trijumfa skočili na čelo tabele.

To je u ovom trenutku manje verovatno budući da su Nagelsmanovi izabranici ubedljivo najkvalitetniji u grupi gde se još nalaze Škotska i Mađarska.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke