Ukrajina na EURO - Da li ste znali?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 13.06.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Kako je ''pukovnik'' stvorio moćan tim.

EPA PHOTO/EPA FILES/SERGEY SUPINSKY
EPA PHOTO/EPA FILES/SERGEY SUPINSKY

Povezane vesti

Piše: Boris Jovanović

- Ukrajinci su naravno i sedamdesetih i osamdesetih činili gro sovjetske reprezentacije, najčešće zahvaljujući Lobanovskom. "Pukovnik" je u svojoj laboratoriji u Kijevu proizvodio igrače, i jasno da im je verovao više od ostalih.

- Tako je na primer onaj tim iz 1988. koji je igrao finale EP bio sastavljen od desetak igrača Dinama. Ukrajinski gigant je imao strašnu ekipu koja je tih godina osvojila Kup Pobednika Kupova igrajući neverovatan fudbal. Lobanovski je bio u ratu sa sovjetskim novinarima, naravno iz moskovskih medija, jer im nije dozvoljavao ni da se približe hotelu u okolini Štutgarta gde je reprezentacija bila smeštena.

- Na kraju su ga posle finala dočekali na nož. Kritikovali su ga jer je penal u finalu izveo Belanov, povređen i ni senka igrača iz 1986. kada je osvojio "Zlatnu loptu". Tako je propala šansa da ce "Zbornaja" vrati u meč.

- Samostalna Ukrajina nije uspela da se plasira sve dok nije organizovala prvenstvo. Lobanovski je preuzeo klupu nakon neuspeha u baražu protiv Slovenije i propuštene šanse da odu na šampionat 2000. Ali ni o nije pomoglo, ni kasniji dolazak Blohina koji je posle četvrtfinala Mundijala, podneo ostavku nakon slabijih kvalifikacijama za šampionat u Austriji i Švajcarskoj.

- Na domaćem šampionatu oprostio se Ševčenko, vratio se Blohin na klupu posle karambola pred šampionat, Šveđane su pobedili, nisu prošli dalje, zbog poraza od Francuza i Engleza.

- Ukrajinu smo gledali na dva poslednja šampionata. Osvetili su se Slovencima u baražu, ali na šampionatu u Francuskoj su izgubili sva tri meča i nisu dali gol. Mnogo bolje je bilo na prošlom šampionatu. Pobeda protiv Severne Makedonije ih je odvela dalje, izbacili su Šveđane posle produžetaka i onda ih je rasturila Engleska.

- Ako ste nekada gledali Ukrajinu, kod njih su na velikim takmičenjima i kada stignu do top 8 (kao na Mundijalu u Nemačkoj) rezultati bolji od igara.

Ne propustite