Derbi Geteborga – zujanje „Osa“ je pesma periferije

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 15.09.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Haken od fudbalske margine postao vodeći klub u najvećoj švedskoj luci

EPA-EFE/Adam Ihse
EPA-EFE/Adam Ihse

Povezane vesti

Uprkos tome što je Malme najuspešniji klub, najveća kolekcija trofeja u švedskom fudbalu nalazi se u Geteborgu, najvećem gradu u pomorskoj oblasti Vestra Jetaland u jugozapadnom delu ove skandinavske države.

Čak pet klubova iz ovog grada osvajalo je titule prvaka Švedske. Sa ukupno 36 šampionskih pehara raspodeljenih od najtrofejnijeg IFK Geteborga do „junoše“ Hakena, drugi po veličini švedski grad ostavio je u prašini Stokholm i Malme.

Mada su klubovi iz Geteborga u poslednjih 10 godina svega dvaput bili na šampionskom postolju, niko poput njih tako slikovito ne opisuje promenljive tokove istorije Alsvenskana, kako glasi zvaničan naziv za najjači fudbalski šampionat Švedske.

U fudbalu se od stare slave ne živi, a upravo su klubovi iz nezvanične prestonice severne Evrope kroz istoriju to pokazali.

Tako je IFK Geteborg, jedini švedski tim sa evropskom krunom, prekinuo početkom 20. veka dominaciju Ergritea, sadašnjeg drugoligaša i najstarijeg kluba u zemlji. Istorija se poput bumeranga vratila i IFK Geteborgu koji je vek kasnije i sam osetio bol o komšijskog Hakena.

Kada je zaličilo da IFK Geteborg, Ergrite i GAIS padaju u senku dominacije Malmea, titula malenog Hakena iz 2022. godine pokazala je svu žilavost fudbalskih klubova iz najveće švedske luke.

U odnosu na sve ostale klubove iz Vestra Jetalanda, Haken je činio fudbalsku periferiju u doslovnom smislu reči. Osnovan tek 1940. godine na rečnom ostrvu Hisingen klub u žuto-crnim dresovima dugo nije zavređivao posebnu pažnju.

Rekordna poseta u švedskoj trećoj ligi davne 1955. godine bila je tek vest na marginama sportskih listova u zemlji, a već ranih sedamdesetih mnogi su ih prežalili jer su bili na ivici gašenja.

Uprkos silnim problemima, progutali su „gorku pilulu“ i preživeli najteži trenutak u istoriji kluba. Nagrada je stigla 1982. godine plasmanom u najviši rang švedskog fudbala, baš u godini kada je IFK Geteborg ubedljivom pobedom protiv Hamburga prvi put u istoriji postao prvak Evrope.

Najveće zasluge za to duguju se legendarnom centarforu Real Madrida Agnu Simonsonu, koji je ubrzo nakon uspeha sa Hakenom prešao u Ergrite i tri godine kasnije prekinuo „zlatno doba“ IFK Geteborga.

Stabilizacija je usledila tek u ovom veku kada su procvatali pod sadašnjim selektorom ženske fudbalske reprezentacije Švedske Peterom Gerhardsonom, a pažnju na sebe skrenuli su vicešampionskom titulom iz 2012. godine kada su iznedrili najboljeg strelca lige.

Prvi trofej stigao je četiri godine kasnije osvajanjem švedskog kupa, ali dan koji je crvenim slovom upisan u istoriju Hakena bio je 30. oktobar 2022. godine kada su ubedljivim trijumfom od 4:0 na stadionu Geteborga pratično overili prvu titulu u Alsvenskanu.

Već nakon pola sata utakmice na stadionu „Gamla Ulevi“ bilo je 3:0 za „Ose“, a trijumf je na desetak minuta pre kraja učinio još ubedljivijim iskusni danski vezista Mikel Rigard.

Veliko slavlje na travnjaku najpoznatnijeg geteborškog stadiona, domu fudbalera IFK Geteborga, GAIS-a i Ergritea simbolično je uveo Haken u društvo gradskih velikana. Time su momci u žuto-crnim dresovima nadživeli sve one koji su tokom decenija proneli fudbalsku slavu grada, baš u vreme kada se Haken borio da preživi.

Glavni arhitekta Hakenovog najvećeg uspeha Per-Matijas Hogmo u međuvremenu je prešao u japanski fudbal, ali je od bezopasnih „Osa“ načinio najveće zujalice švedskog fudbala.

Ove sezone teško da će ponoviti uspeh od dve godine ranije, ali se slobodno može reći da postaju vodeći klub u gradu, što je možda i veći uspeh od titule Alsvenskana gde protiv dominantnog Malmea teško da iko ima ozbiljnije šanse.

Ove nedelje će od 16:30 imati priliku to i da potvrde u gradskom derbiju protiv IFK Geteborga na svojoj „Bravida areni“.

Pozicija na tabeli i forma jasno ukazuju ko je favorit, a ubedljiv trijumf 4:1 krajem maja prošle godine u poslednjem međusobnom duelu na Hisingenu uliva nadu Hakenovim fudbalerima u novi podvig.

Preostale mečeve švedskog šampionata pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke