Engleski Liga kup - Favoriti po planu?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 24.09.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Čini se da ćemo teško videti neka iznenađenja…

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Povezane vesti

 Druga polovina žreba u Liga kupu je na programu sredinom nedelje, u igri su timovi koji su prošle nedelje bili zauzeti u evropskim kupovima. Da podsetimo, u naredno kolo su otišli favoriti Totenhem, Brajton Junajted, Brentford, Palas. Ispao je Fulam, od Prestona, to je jedino veće iznenađenje, Sejntsi su eliminisali Everton kome je ovo takmičenje poslednja rupa na svirali.

Ali, hajde da se posvetimo onome što dolazi.

Među preostalim klubovima koji će u utorak i sredu u borbu za četvrto kolo, oči bode Berou. Oni su jedan od tri kluba iz četvrtog ranga koji je u konkurenciji, a nagrađeni su gostovanjem Čelsiju. Prihod se deli, pa već trljaju ruke, a verovatno nas čeka egzodus iz Kumbrije, odnosno Lankašira u zapadni London.

Jer, ako prematamo unazad na 2009.. ovaj mali klub je dobio Brentford u kupu i izborio meč protiv Boroa na "Riversajdu". Oko 7000 gostujućih navijača pojavilo se na Tisajdu i do dan danas, to je najveća gostujuća poseta u istoriji Mildbroa!

I sledeće godine su igrali u kupu protiv prvoligaša, ovog puta Sanderlenda, otišlo ih je još više.

Gradić je praktično okupljen oko brodogradilišta, ruža u grbu je simbol Lankašira, a zovu ih "Plave ptice". Malo je uvrnuto jer samo ime kluba i deo grba su skraćenica od "B" (pčele) i "arrow" (strele).

Nisu repa bez korena.

Naime, klub je, doduše tada u crno-beloj opremi pre više od veka primljen u fudbalsku ligu, gde je ostao do šezdesetih, uglavnom u četvrtom rangu.

A onda početkom sedamdesetih im je savez slomio srce.

Malo je poznat sistem "re-elekcije" odnosno ponovnog izbora u ligu koji je u engleskom fudbalu bio na snazi do sredine osamdesetih.

Najgori klubovi u profesionalnom fudbalu su morali da prođu proces glasanja o ostanku u ligi, a ovo je bio jedini način da klubovi iz nižih, neprofesionalnih rangova uđu u profi fudbal. Deluje nakazno iz ove perspektive, ali je recimo z trideset godina Norič morao četiri puta da "moli" odnosno "lobira" da ostane, Palas je šezdesetih to radio tri puta, da ne nabrajamo.

Barou je ostao praznih šaka početkom sedamdesetih, a sve do 2020. gotovo pola veka je bio bez profesionalnog fudbala. Tih 48 godina ekipa je provela u petoj i šestoj ligi. Za to vreme izgona, tim je dva puta osvojio FA Trofej i to 1990. i 2010. U pitanju je FA kup za timove ispod prve četiri lige.

Kada je ukinut proces apliciranja i jedino plasman postao meritoran za ulazak u profesionalnu fudbalsku piramidu 1986. "Plave ptice" su ispale u šestu ligu. Upravo tog leta je angažovan Rej Vilki koji će ostati desetak godina, osvojiti pomenuti kup 1990. ali i napustiti klub sredinom devedesetih zbog zdravstvenih problema.

Onda su klub preuzeli "bokseri", čitaj mafija. Poznati engleski promoter Stivi Vauhan je uspeo da ih vrati ulaganjima u konferenciju, izgradi novu tribinu za 1200 ljudi. Samo, da li je to bio njegov novac?

Kasnije su otkrivene njegove veze sa zloglasnim Kurtisom Vorenom, koga podzemlje poznaje kao "Kokija", velikog trgovca drogom iz Liverpula. On je hapšen, osuđivan u Engleskoj, Holandiji, pušten je pre par godina, a svojevremeno se hvalio da je Berou u stvari njegov.

No, dosta sa crnom hronikom, Kumbrijci su ispali bez tog novca iz Konferencije, čak su bili pred gašenjem, ali je klub uspeo da opstane u šestom rangu.

Američki vlasnici, Teksašani preciznije su ih pre desetak godina vratili u peti rang, ali je klub već 2018. prodat sadašnjem vlasniku i predsedniku Polu Hornbiju koji je bio direktor. I od tada "Plave ptice" lete relativno visoko.

Kada je sezona bila prekinuta zbog korone u proleće 2020. Barou je bio na prvom mestu u petoj ligi, pa su promovisani, eto posle 48 godina vratili su se u profesionalni fudbal gde su sada. Nekako preživljavaju, ali su recimo prošle godine za bod ostali ispod plej-ofa.

Kako rekosmo, žreb ih je častio, izbacili su Port Vejl, pa onda Derbi Kaunti na penale, i ići će u London. Čelsi je prošle sezone izgubio finale i ostao bez šestog trofeja, prvog od 2015. U Abramovičevo vreme više uspeha su imali u važnijem kupu. Samo, imaju toliko igrača da Mareska može komotno da juri trofej u ovom takmičenju. Barou ne može da se nada u drugu utakmicu, zbog prenatrpanog rasporeda, FA je ukinula ponovljeni meč, odmah se rešava penalima.

Šta nas čeka u ostalim mečevima?

Drugoligaš Votford ide na mesto loših uspomena. Kada pomenete Pepa Gvardiolu, "Stršljenovi" promene temu. Jer, u poslednjoj sezoni u PL, primili su osam golova u dva meča protiv šampiona, sezonu pre toga 12. To uključuje onaj čuveni poraz od 8:0 na "Etihadu" kada je Bernardo Silva savladao nesrećnog Bena Fostera četiri puta. Votford je igrao finale protiv Sitija, doduše u FA kupu 2019. tada je Eureljo Gomeš prošao bolje od Fostera, primio je "samo" šest golova.

Vila gostuje Vajkombu, domaćin je solidan trećeligaš, svojevremeno početkom veka polufinalista FA kupa, skoro su promenili vlasnika, iza kompanije koja ih je preuzela krije se kazahstansko-gruzijski novac.

Njukasl će na gostovanje četvrtoligašu Vimbldonu, Lester putuje u okolinu Birmingema, rival je Volsol. Tamo prave dobre proizvode od kože, pa tim zovu po čuvenim kožnim sedlima, ali u fudbalu nisu naročito dobri.

O Đaniju i Boltonu smo pričali, igraju protiv Arsenala u Londonu, tu neke dileme nema, a derbi je sudar Liverpula i Vest Hema na "Enfildu". Prošle godine u ovom takmičenju Klopovi "Crveni" su spakovali pet komada Mojesu, Nemac je sa dva trofeja u tri godine u Liga kupu otišao u legendu. "Čekićari" nisu u ovom takmičenju igrali finale od početka osamdesetih, imaju dva polufinala iz prošle decenije.

Ovde je bolje probati sa golovima, pitanje je kakve će timove izvesti Slot i Lopetegi, važnija je PL narednog vikenda...

Kompletnu ponudu Liga kupa pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke