Minas Žerais strepi, stiže Flamengo!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 03.07.2024.
19:00
Izvor: Sportske.net

Dva kluba neguju rivalstvo više od četiri decenije…

Povezane vesti

 Trideset godina su Atletiko i Flamengo igrali prijateljske mečeve, tek krajem pedesetih su brazilski klubovi iz različitih država počeli da se takmiče među sobom. Do tada je Atletiko nosi zastavu Mineira, u trideset godina "Petlovi" su osvojili 19 titula prvaka u Minas Žeraisu. Velika generacija koju je predvodio Ze do Monte je u deset šampionata u drugoj polovini četrdesetih i prvoj polovini pedesetih podigao osam titula. Taj veliki tim je otišao u Evropu na turneju, ona se i danas u klupskoj istoriji naziva "zimska turneja". Prvi put su videli sneg i led, odigrali deset mečeva u Nemačkoj, Austriji, Belgiji i Francuskoj. Postali su prvi profesionalni tim iz Brazila koji je pohodio Stari Kontinent. To je bilo posle "Marakanaca" 1950. a do prvog svebrazilskog takmičenja, krajem te decenije ekipa se rasturila. Federacija je 1959. održala prvi Kup Brazila kako bi odredila ko će predstavljati zemlju u inaguralnom Kopa Libertadores.

Ali do kraja sedamdesetih nije bilo zle krvi između crno-belih i crveno-crnih, ni rivalstva koje je bilo rezervisano za gradske i državne derbije. Onda su timovi odigrali prijateljski meč 1979. godine, Pele, tada igrač Kosmosa je nastupio za Flamengo koji je isprašio goste sa 5:1. Fudbaleri Mineira su bili ljuti jer je domaćin protiv njihove kombinovane ekipe igrao punom snagom. Taj tim velikana iz Rija je predvodio legendarni Ziko. Timovi će se naredne 1980. sudariti u finalu brazilske Serije A. Atletiko je dobio u Belo Horizonteu, ali je Flamengo slavio u revanšu pred 155 000 gledalaca na "Marakani" sa 3:2. Dva puta su se crno-beli vraćali, Reinaldo je postigao oba gola za tim iz Mineira. Na kraju je Nunješ presudio za 3:2, pomenuti Reinaldo i još dvojica igrača Atletika su isključeni zbog tuče. U dvomeču je rezultat bio 3:3, no Flamengo je u grupama do finala osvojio više bodova pa im je na osnovu toga pripala titula.

Oba tima su otišla u Kopa Libertadores i opet su morali da se suoče. Pošto su u grupi imali po osam bodova, odigran je plej-of na neutralnom terenu u Gojasu. Završilo se bez golova u 37. minutu, Flamengo je otišao dalje. Taj meč nije ni završen jer je Reinaldo isključen, pa su posle u svlačionicu morali Eder, Palinja i Čikao. Sa sedmoricom, crno-beli su odugovlačili, golman Leite se previjao, sudija Hoze Roberto Rajt je odbio da prekine utakmicu. Defanzivac Mineira Osmar je oteo loptu, držao je u rukama i odbijao da je preda sudiji. I on je popio crveni, što je bio prekid, jer su ostali sa šestoricom. CONMEBOL je meč registrovao 0:0, ali je Flamengo otišao dalje jer su imali bolju gol razliku u grupi.

Flamengo će savladati u finalu Kobrelou i onda u Tokiju u Interkontinentalnom kupu rasturiti Liverpul. Eto, kako je malo možda nedostajalo Mineiru da bude na njihovom mestu.

Inače da sve bude smešnije, Mineiro je imao pravo da bira sudiju i baš izabrao Rajta koji je bio i najpoznatiji brazilski arbitar i sudio na Mundijalu.

Rivalsto je obnovljeno pre 15-tak godina kada je Rambo Petković postigao gol iz kornera, takve vrste pogodaka Brazilci zovu olimpijskim. On je na taj način utišao "Mineirao", na kome je igrao sezonu pre toga. To je bila ključna pobeda za rubro-negra na putu kao kruni, a predstavlja i početak opadanja moći Mineira.

Nekoliko godina kasnije, Ronaldinjo će iz Flamenga koji ga nije plaćao preći direktno u Mineiro i postati persona non grata među navijačima u Riju. Čarobnjak će doneti trofeje "Petlovima", uključujući i onaj najveći, u Kopa Libertadores. Slatka je bila pobeda u kupu iz 2014. kada je Mineiro bio u izgubljenoj poziciji u revanšu, ali su napravili veliki preokret, izbacili Flamengo i posle protiv Kruzeira osvojili prvi kup u istoriji. Prekinuće i prokletstvo u Seriji A pre tri godine, čekali su titulu pola veka, a onda završili kao prvi ispred baš Flamenga. U uvodu 2022. je Mineiro osvojio i Superkup protiv Flamenga. Zanimljivo da iako je klub iz Rija trofejniji, Atletiko Mineiro ima par pobeda više u međusobnim okršajima u Seriji A.

Ali, poslednjih par godina, iako imaju strašan tim predvođen Hulkom ne uspevaju da pariraju Palmeirasu i Flamengu, a nisu dobro startovali ni u novoj sezoni, imaju previše remija. U prošlogodišnjem prvenstvu, oba rivala su dobila na strani, ali je tu pobedu na "Mineirau" Flamengo čekao pet godina. Redovno su gubili na ovom gostovanju…

Inače redovno kolo je odigrano za vikend, Flamengo je dobio Kruzeiro, dok je Atletiko kiksirao protiv imenjaka iz Gojanije kod kuće, pa gosti u boljem raspoloženju dočekuju derbi.

Opasna Fortaleza verovatno neće izgubiti na gostovanju Vasku, Atletiko Paranaense je odličan kod kuće, pa su bliži trijumfu od Sao Paula koji igra promenjivo na strani.

Kompletnu ponudu brazilskog šampionata u kladionici AdmiralBet pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke