Nisu više "Neverkuzen" - Kako je Ćabi Alonso promenio "genetski kod" kluba

Autor: Mladen Heleta
nedelja 21.04.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Impresivna bundesligaška sezona, u kojoj ipak postoji još jedan motiv.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Povezane vesti

Bajer Leverkuzen osvojio je u nedelju prvu titulu u Bundesligi u istoriji i to je uradio na neverovatan način.

Pet kola pre kraja je otklonio sve dileme pobedom nad Verderom rezultatom 5:0, i dalje je bez poraza u sezoni, pa je Bajern, koji je do ove sezone vezao 11 titula, ostao daleko, na -16. Na toj udaljenosti je i Štutgart.

Na taj način je konačno “skinut” onaj nadimak “Neverkuzen”, koji je ovom klubu nadenut zbog neverovatno ispuštenih šansi da bude puno trofejniji nego što jeste, a to se posebno odnosilo na sezonu 2001/2022, kada je Leverkuzen u finišu prvenstva ispustio “već viđeno” osvajanje Bundeslige, da bi potom bio poražen u finalima Lige šampiona i Kupa Nemačke.

Leverkuzen koji uskoro slavi 120 godina postojanja do sada je imao samo jedan Kup Nemačke (1993) i Kup UEFA (1988), dok je pet puta bio vicešampion države. Do kraja ove sezone ima šansu da uzme još dva pehara. U finalu Kupa Nemačke ga čeka drugoligaš Kajzerslautern, a u polufinalu Lige Evrope Roma.

Stigao je tokom prošle sezone rođeni pobednik Ćabi Alonso, doneo svoj pozitivni duh i promenio “genetski kod” ovog tima.

Dakle, Bajer nakon 29 odigranih kola ima 79 bodova, odnosno 25 pobeda i četiri remija, što je neverovatan učinak za jednu od “liga petice”, i to ligu koja ove sezone ima dva kluba u polufinalu Lige šampiona, a to naravno nije novi šampion iz Leverkuzena.

Leverkuzen igra zaista fantastičan i atraktivan fudbal pod vođstvom Ćabija Alonsa, njegovih ultra-ofanzivnih 3-4-2-1 je odvelo ovu igru na jedan viši nivo, a španski stručnjak je nedavno doneo odluku da ostane u Bajeru, iako je imao ponude Bajerna i Liverpula, klubova za koje je igrao.

Alonso je koristio zaista veliki broj igrača, bukvalno je imao po dvojicu koji su istim kvalitetom doprinosili na svim pozicijama i svi oni su u velikoj meri utkali sebe u osvajanje “salatare”.

Ne treba zaboraviti da je klub skoro mesec i po dana bio bez “stubova odbrane” Tapsobe i Kusunua, te krilnog igrača Adlija, koji su igrali Afrički kup Nacija, da je Bonifejs skoro tri meseca bio povređen, a u prvom delu sezone je briljirao… Granit Džaka je “blindirao” sredinu terena, a šta reći za uloge Virca, Andriha i Ta, koje je Alonso toliko podigao da će sva trojica izvesno biti starteri reprezentacije Nemačke na Evropskom prvenstvu. Grimaldo je izrastao je jednog od najboljih levih bočnih igrača na planeti, Frimpong je blistao na suprotnom boku, a perfektne minijature iz drugog plana su tokom sezone imali Šik, Hofnam, Telja, Inkapje, Stanišić…

Alonso je kao igrač osvojio sve moguće klupske i reprezentativne trofeje, očigledno je da će u budućnosti biti jedan od vodećih trenera na planeti, a sledeća sezona će biti još izazovnija, s obzirom na to da će se Bajer okušati u Ligi šampiona.

Ovo je poseban momenat za klub, jer je osvojena prva titula prvaka Nemačke u 120 godina dugoj istoriji. Mi smo veliki tim, igrači koje imamo su veliki i zaista sam ponosan na sve što smo uradili. Čast mi je što sam deo Bajera“, rekao je Alonso nakon osvojene titule.

“Farmaceuti” su svoju dominaciju potvrdili i u duelima sa onim najjačim nemačkim timovima. Sa Bajernom su u prvom delu sezone remizirali rezultatom 2:2 u Minhenu, da bi u Leverkuzenu slavili sa ubedljivih 3:0. Lajpcig je dva puta savladan rezultatom 3:2, dok su sa Borusijom iz Dortmunda remizirali rezultatom 1:1 na domaćem terenu.

Upravo će prvu bundesligašku utakmicu nakon proslavljene titule ekipa Bajera odigrati protiv Borusije u Dortmundu.

Borusija se sa Lajpcigom grčevito bori za četvrto mesto i direktan plasman u Ligu šampiona, ali poslednja dešavanja u evropskim takmičenjima bi tu borbu mogla da obesmisle, jer je sve izvesnija solucija po kojoj će Bundesliga sledeće sezone dati pet učesnika u novom formatu Lige šampiona, što znači da će tamo i Dortmund i Lajpcig.

Međutim, “milioneri” će sigurno probati da sebe obezbede na četvrtom mestu, dok će veliki motiv imati i Leverkuzen. Posao jeste završen, ali zamislite kakav bi to podvig bio da se bundesligaška sezona okončna sa osvojenom titulom bez poraza…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke