Belgija protiv Rusije - Klasik iz prošlosti

Autor: Milovan Longinov
subota 12.06.2021.
12:00
Izvor: Sportske.net

Priča koju verovatno ne znate...

Povezane vesti

Kada je legendarni Brajan Klaf uzdahnuo na kraju prenosa utakmice i složio se sa komentatorom Ronom Atkinsonom da smo gledali pobedu fudbala iako su Rusi izgubili zvučalo je možda preterano.

Ali kako su godine odmicale, bilo je jasno da će duel u drugoj rundi Mundijala u Meksiku postati jedan od onih bezvremenskih klasika koji će prepričavati generacije.

Sovjetski Savez nikada nije uradio ništa na Mundijalima i čini se da će taj tim koji je predvodio Valerij Lobanovski prekinuti prokletstvo. Osnovu su činili igrači moćnog kijevskog Dinama, ukupno je najpoznatiji komunistički trener na svetu pozvao 12 igrača, više od polovine tima iz svog kluba. Moskovski mediji su ga kritikovali, ali je Lobanovski polazio od automatizma i uigranosti svog tima koji je tih godina u velikom stilu osvojio KPK. I zaista, posle grupne faze činilo se da je u pravu, Rusi su napunili Mađare, dali im šest golova, dobili i Kanadu, remizirali sa Platinijevom Francuskom i kao prvi u grupi na osnovu gol razlike otišli u narednu rundu. 

Inače, formula iz Španije je napuštena, nije bilo grupa nakon prve faze, ali su četiri trećeplasirana tima otišla u narednu fazu. Najbolja od njih je bila Belgija koja je ostala iza domaćina Meksika i Paragvaja, pobedili su samo Irak. Velika generacija je lagano silazila sa scene, ali su prošli u osminu finala i bili prežaljeni od strane moćnih Rusa.

Šta se dogodilo tog popodneva u Leonu teško je objasniti, bila je to jedna od najboljih utakmica ne samo tog Mundijala. Više od 32 000 ljudi je ispunilo krcati stadion koji je svojevrsna replika "Kamp Nou", Lobanovski je poslao jasnu poruku, sedam igrača kijevskog Dinama je bilo u postavi.

Čovek koji je osvojio titulu najboljeg igrača Evrope, a kasnije krao po nemačkim supermarketima, Igor Belanov je pogodio mrežu Pfafa pa se činilo da se stvari kreću u očekivanom pravcu. Ali, iako se branila zubima u prvom delu, Belgija je uzvratila. Nova zvezda Enco Šifo je posle pasa Verkauterena lako savladao Rinata Dasajeva. Na sve to Belanov je pogodio prečku. Ispravio se dvadesetak minuta pre kraja, Kulemans je pogrešio, Zavarov koji je kasnije postao promašaj Juventusa je opet bio asistent, ovoga puta Belanov ne prašta. 

Kulemans se ispravio uz pomoć sudije, bio je u jasnom ofsajdu, zastavica je ostala dole, 2:2. U samom finišu Šifo je aplaudirao Dasajevu za strašnu odbranu, a kada je sudija Erik Fredrikson pokazao da će se igrati produžeci, Lobanovski se verovatno pitao kako je njegov tim ispustio pobedu. 

Pričalo se kasnije u medijima da su Sovjeti bili umorni jer su i tokom turnira trenirali tri puta dnevno. I zaista, Belgijanci su leteli, Demol je savladao Dasajeva, pa je onda tata Kim Klajsters, Leo ušao i asistirao Klasenu za 4:2. Belanov je na kraju stigao do het-trika, ali kasno, Belgija je otišla dalje uz veliku buku zbog gola iz ofsajda. Ali, na kraju ko to pamti, Tajsovi "Đavoli" su prošli i Špance na penale i tek ih je zaustavio Maradona sa dva gola u polufinalu. Rusi ili Ukrajinci možda bolje rečeno poraz nikada nisu zaboravili, činilo se da je taj tim sposoban za najviše stvari.
 
Sada su se stvari promenile, Belgija je mnogo bolji tim, Rusima su u dva meča u kvalifikacijama dali sedam golova, u ovom veku "Zbornaja komanda" koja sebe vodi kao naslednika moćne imperije nikada nije pobedila ovog rivala, izgubili su na Mundijalima 2002. i u Brazilu.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke