Da li je Miha novi Boškov?

Autor: Boris Jovanović
sreda 05.03.2014.
13:08
Izvor: Sportske.net

Bivši selektor reprezentacije napravio bum u Sampdoriji, pa u klubu podsećaju da je jedan Srbin već vodio Dorijane do najvećeg uspeha u istoriji. Kako je mala Sampdorija pobedila najveće italijanske timove?

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Nekako je karijera Siniše Mihajlovića, ona igračka bila povezana sa Boškovom, i jedan i drugi su obeležili zlatna razdoblja u Vojvodini, sarađivali su u Romi, iskusni trener je i doveo Mihu u Italiju, te godine su stigli do finala kupa, ali bili i razočaravajući deseti u Seriji A.

Kasnije je Miha otišao u Samp, pa Lacio, sarađivali su u Liguriji,  kada je Boškov posle devetog kola u sezoni 1997.-1998. ponovo preuzeo klub sa kojim je osvojio "Skudeto".

Naravno, Miha je igrao i kod Boškova u reprezentaciji 2000. na EP, a sada ide njegovim trenerskim stopama.

"Mihajlović me podseća na Boškova. Veliki je autoritet u svlačionici, sjajan psiholog. Ima ugovor sa nama do 2015. nema nikakvih opcija o produženju", rekao je predsednik Garone i time presekao sve spekulacije da će Mihajlović otići.

Ali, da se vratimo Boškovu.

On je sa Sampdorijom igrao finale Lige šampiona, izgubio u onoj čuvenoj utakmici na "Vembliju" od Krojfove Barse golom Kumana u produžetku. Moglo je i drugačije da se završi, ostao je žal, bila je to velika generacija koju su predvodili Manćini i Vijali.

Ipak, ako pitate navijače Sampdorije, najveći uspeh je "Skudeto" prethodne sezone, u leto 1991. kada su Dorijani prvi i jedini put bili šampioni Italije. Boškov je dugo gradio tim, stigao je na klupu još 1986. Ekipa je napredovala, osvojila dva kupa Italije, 1988. i 1989. a trijumfovali su u KPK 1989. pošto su prethodne sezone poraženi u finalu. Taj trofej je obezbedila pobeda nad Anderlehtom u kojoj je učestovao i tadašnji jugoslovenski reprezentativac, sada selektor Slovenije Srećko Katanec. Prethodne godine su Đenovljani poraženi od Barse sa 2:0, izgleda da su Katalonci bili zla kob Vujadina Boškova.

No, pričamo o "Skudetu", Sampdorija je te godine bila nadmoćna u ligi, imali su pet bodova više od Intera i Milana. Za pobedu su se dobijala dva boda, Đenovljani su ih ostvarili 20, a tokom čitave sezone izgubili su svega tri meča. Govorimo o takmičenju koje je bilo svetlosnu milju ispred svih ostalih evropskih liga.

Uostalom, taj Sakijev Milan je bio dvostruki šampion Evrope i verovatno najbolji u istoriji "Rosonera", sa letećim Holanđanima, Van Bastenom, Gulitom i Rajkardom, dok je Inter vodio Trapatoni, a igrala su tri Nemca, Klinsman, Mateus i Breme, ljudi koji su osvojili Mondijal 1990. Te godine je Inter osvojio Kup UEFA, na tom putu su eliminisali i Partizan. Juventus je sa Bađom bio sedmi, a Napoli sa Maradonom je završio na osmoj poziciji.

Ali, vratimo se Sampdoriji, važilo je pravilo tri stranca, uz Kataneca, tu su bili Mihajličenko i slavni Brazilac Tonjinjo Serezo. Branio je Paljuka, uz Zengu tada najbolji golman Italije, stariji se sećaju Atilija Lombarda, Pjetra Vjerhovoda koji je bio u zenitu karijere, a uz Vijalija i Roberta Manćinija, šansu u napadu čekao je nedavno smenjeni direktor Intera, Marko Branka.

Verovali ili ne, u sezoni "Skudeta", Boškov nije izgubio nijednu utakmicu od direktnih konkurenata. Dva puta je preslišao Milan i Inter, a izgubio je jedan gradski derbi od jake Đenove, kao i susret sa Torinom, timovima koji su tih godina žarili i palili po Kupu UEFA.

Tim su nosili Vijali i Manćini. "Fudbalski blizanci" kako su ih nazivali su dali 19, odnosno 12 golova, dakle 31 od ukupno 57. Đenovljani su bili najefikasniji tim lige, a jedino je Milanova odbrana snova sa Barezijem i Maldinijem primila manje golova.

Ekipe su se smenjivale u vođstvu do februara, Samp je držala primat od osmog do desetog kola, a počeli su da se odlepljuju krajem zime. Vijali je rešio derbi protiv budućeg kluba Juventusa, i od tada se više nisu osvrtali. Istorijski skudeto je obezbeđen pobedom nad Trapatonijevim Interom u maju, a potvrđen protiv otpisanog Lećea, od koga je Sampdorija izgubila u prvom delu šampionata.

Ovo je bila prva titula za Dorijane, prethodni najbolji plasman je bilo treće mesto 1906. Ovo je bila i prva titula posle rata za grad Đenovu, gradski rival, Đenova je osvojila titulu 1924.

Ovo su svi golovi iz istorijske sezone?

Ne propustite