Dudaš u službi "dečijeg osmeha"

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 21.05.2013.
10:52
Izvor: Sportske.net

Srpski višebojac Mihail Dudaš zadovoljan je kako se odvija njegova "misija" u Savezu za školski sport i olimpijsko vaspitanje i ističe da mu je primarni cilj izmamljivanje osmeha na lica mališana u čijoj se službi nalazi.

daylife.com

Povezane vesti

Najbolji srpski višebojac Mihail Dudaš nalazi se na mestu predsednika Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje AP Vojvodine.

Dudaš je na tu poziciju izabran u oktobru prošle godine i on je objasnio šta to za njega predstavlja.

"Veoma mi je drago što sam izabran za predsednika saveza koji se direktno bavi sportom u školama. Iako sam još uvek fokusiran na svoju sportsku karijeru, ovako nešto mi prija da radim jer u sportu za mlade imam dosta znanja i iskustva. A to što sam mlad je samo podsticaj da se što bolje obučim za ovako nešto" rekao je Dudaš.

Aktivnosti Saveza za školski sport mogu se pratiti putem Fejsbuka na adresi www.facebook.com/sssvojvodine ili preko Tvitera na @sssvojvodine. 23-godišnji Dudaš je objasnio šta su bili planovi kada je došao na tu poziciju i šta se u međuvremenu od toga ispunilo.

"Osnovna ideja je da deci u školi pokažemo koliko je u stvari sport bitna stvar i da od sporta svaki učenik može da ima nešto korisno. Radi se na strategiji koja će škole, profesore i decu pokrenutu da se još više angažuju oko školskih takmičenja i aktivnosti koje ćemo mi sprovoditi u narednom periodu. Od prvobitnih planova je ispunjena neka manja reforma Saveza, ali je u suštini sve ostalo isto" rekao je Dudaš.

Mladi sportista tvrdi kako se ne obazire na neizbežne probleme koje postoje u obavljanju te funkcije.

"Kao i u mom sportu, poteškoće uvek postoje, ali ja uvek nastojim da ne razmišljam o njima. U uslovima u kojima smo, nalazimo svaki mogući način da sprovedemo ispravnu ideju. Tako i ovaj Savez funkcioniše. Saradnja sa koordinatorima okruga je fenomenalna, a saradnja sa generalnim sekretarom Saveza Jasnom Đukić je još bolja. Drago mi je da pored sebe imam tako dobrog saradnika" smatra Dudaš.

Državni rekorder u sedmoboju i desetoboju će biti u prilici i da prvi put bude organizator jednog sportskog takmičenja.

"Sledeći korak je organizacija atletskog takmičenja za decu od prvog do šestog razreda osnovne škole na pokrajinskom nivou. Radi se o takmičenju na tri nivoa, školskom, okružnom i pokrajinskom. Kvalifikacije će se održati u gradovima okruga (Pančevo, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Senta, Subotica, Novi Sad i Sombor), a finale će biti u Novom Sadu 11. juna. Pozivam sve da nam se pridruže na ovom takmičenju i da podrže mališane u njihovom sportskom nadmetanju" rekao je.

Dudaš je i objasnio na koji način bi trebalo da se pristupi školskom sportu i kako bi deca trebalo da se motivišu za bavljenje istim.

"Moje mišljenje je da se deca u Srbiji i više nego dovoljno bave sportom, ali isto tako mislim da ne postoji sistem koji ih motiviše da se više opredeljuju za školski sport. Sva deca odlaze u klubove, već u ranim godinama i onda neka prolaze dalje, a neka nestaju. Školski sport je baš zato tu, da podrži decu u njihovoj želji za bavljenjem sportom. Najbolji način da se deca privuku u školski sport je motivacija koju ćemo im mi pružiti. Radićemo na tome da uvek imaju na umu da i pored medalje, diplome i postolja, ona imaju još neku korist od svakodnevnih treninga, rada i posvećenosti" objasnio je Dudaš.

23-godišnji sportista je bio skroman po pitanju toga šta bi smatrao uspešnim vođenjem Saveza.

"Najveći uspeh koji smatram da mogu da postignem je osmeh dece na sportskim manifestacijama" zaključio je Dudaš.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.